10 ПРОЦЕНТА Е РЪСТЪТ НА ТУРИСТИТЕ СПРЯМО 2015 Г. В ОБЩИНА БАЛЧИК

0
880

След окончателното обобщаване на туристическите справки за летните месеци, прогнозите за повече туристи в община Балчик се потвърждават, съобщи БТА. Близо 10 процента е ръстът на туристите спрямо 2015-а, на база данните от началото на годината до края на август.

286 хиляди души са почивали в общината, които са реализирали 1,550 млн. нощувки. Средният престой е около пет дни и половина. Толкова е била средната продължителност на ваканцията и миналата година, но туристите са били 260 хиляди, а отсяданията с около 9 процента по-малко спрямо тази година, сочат справките.
Най-многобройни са българските гости, които обаче бележат спад спрямо други години, 88 хиляди сънародници са прекарали свободните си дни тук, като са съкратили престоя си на под четири дни.
Дестинация Балчик са избрали и 80 хиляди румънци, които са повече с около 10 хиляди души. На трета позиция по посещаемост са немците – почти 29 хиляди, които също са се увеличили, както и руснаците, които са на четвърто място – с почти 19 хиляди души летували тук. Гражданите на Русия са шампиони по продължителност на престоя –  повече от 9 дни. Дял към изпълнение на туристическия данък в община Балчик имат още поляците, скандинавците, французите, украинците, молдовци, в десетката влиза и Беларус. В справките са регистрирани посетители и от по-далечни и екзотични страни като Бразилия, Китай, Япония, Индия.  НДТ