Това, което някои смятат за норма, е просто неприемливо за други

Понятието „нормално“ в контекста на секса е относително.

Това, което някои смятат за норма, е просто неприемливо за други.

Съществуват обаче определени принципи за безопасност, които априори са непроменени.

Предлагаме ви 10 признака на проблеми със секса.

1. Болка

Физическата болка по време на секс може да се появи както при мъже, така и при жени. Тя се нарича диспареуния. Понякога се причинява от неудобна поза или твърде голям член на партньора, след раждането сексът също може да бъде придружен от болка.

Ако болката се появява редовно и причините не са очевидни – трябва да се консултирате с лекар . Това може да е симптом на възпалителен или дори туморен процес.

Болката и неспособността да правите нормално секс също могат да бъдат причинени от вагинизъм, състояние, при което мускулите на влагалището се свиват рязко.

Най-често това състояние е причинено от насилствено преживяване или негативно отношение към секса. В този могат да помогнат сексолозите и психотерапевтите.

Разбира се, ако болката възниква от неудобна поза, просто кажете на партньора си за това.

2. Не носи удоволствие

Ако вземем предвид всички рискове, свързани със секса, а именно нежелана бременност, инфекции и предпазни мерки, които трябва да бъдат взети, за да се предотврати горепосоченото, би било жалко да не получавате удоволствие от процеса.

Следователно е логично да не трябва да правите секс от чувство за дълг или благодарност – всъщност вие не дължите нищо на никого, не бива да правите нещо, което в този момент не ви носи удоволствие.

3. Страхувате се

Този проблем трябва да бъде решен чрез изясняване на причините за страха. Страхът от бременност ще премине с използването на високоефективни методи за контрацепция и ако страхът е свързан с преживяването на насилие или физическа болка, е добре да обсъдите това с партньора си и да се консултирате с психотерапевт.

Ако не знаете какво да очаквате от партньора си и се страхувате от него, изглежда, че сте в насилствена връзка.

Не забравяйте, че насилието не е само използването на физическа сила, манипулация, заплаха, унижение – това е и форма на злоупотреба, те не трябва да се толерират.

4. Не можете да кажете „не“

Понякога казаното „не“ не означава, че има насилие в отношенията. Понякога на човек просто му е неудобно да откаже на партньора си.

Здравословният секс е този, който носи радост. Ако се чувствате зле или просто не ви пука, не се срамувайте и не се оправдавайте. Достатъчно е само да обясните на партньора, че сега искате само да се прегърнете и да говорите.

5. Не приемате отхвърляне

Правото да се каже не е нещо взаимно. И ако партньорът откаже в момента да прави секс, не се ядосвайте и не се разстройвайте.

Това не означава, че вече не сте обичани или че не предизвиквате желание у партньора.

Ако партньора обаче има ясно намалено сексуално желание, трябва да говорите за това или дори да се консултирате със специалист, защото причините могат да бъдат много различни – от хормонални до възрастови.

6. Не сте доволни от количеството секс

Норми за честота на секс – не съществува. Сред нас има хора, които се нуждаят от ежедневен или седмичен секс. Либидото е нещо индивидуално, неговото укрепване или отслабване може да зависи от много фактори.

Не забравяйте за мастурбацията – това е не само най-лесният начин да постигнете оргазъм, но и възможността да изследвате по-добре тялото си, да намалите болката по време на менструацията и да заспите по-лесно.

7. Срамежливи сте да обсъждате секса

Отвореността и възможността за общуване са важни признаци за здрава връзка и тук говорим и за секс.

Не разчитайте на интуицията (ваша или на вашия партньор). Не е толкова лесно да се отгатне какво точно иска човек. Много по-лесно е да зададете въпрос и да получите отговор.

8. Не сте решили въпроса за контрацепцията

Страхът от нежелана бременност може да намали радостите в секса. Хапчетата за спешна контрацепция са по-безопасни от абортите, но не трябва да се злоупотребява с тях.

Методи като прекъснат полов акт или секс по време на „безопасни дни“ по принцип не са надеждни.

9. Инфекции

За съжаление, много заразени хора научават за своя статус само когато са изправени пред задължителен тест за ХИВ – например преди операция или по време на бременност. Основното средство за профилактика са презервативите.

Струва си да се подчертаят три важни момента: редовни посещения при лекаря, тестване за различни видове инфекции, използване на презервативи с нов партньор и в стабилна връзка.

10. Не харесвате тялото си

Според проучвания жените с по-добро възприемане на тялото си се наслаждават на секса по-често от тези, които не харесват себе си и тялото си.

Комплексите не дават възможност да се насладите на секса. Физическата активност често помага да станете по-уверени – не става въпрос за отслабване, а за наслада от това, на което тялото ви е способно./Zdrave.to

loading...