„Следователите работят по всяка следа по този случай“, каза капитан Андрю Майер от отдела за убийства на отдела на пресконференция рано в неделя, добавяйки, че преглеждат записите от камерите за видеонаблюдение от мястото на инцидента в клуб по бални танци.

„Имаме 10 починали на място“, каза той, добавяйки, че смята, че поне 10 души са били откарани в болница с „критични до стабилни наранявания“.

Майер каза, че хората са „изтичали от мястото с писъци“, когато полицаите са пристигнали на място около 22:30 ч. местно време. Той каза, че след това служителите влезли в балната зала, докато пожарникарите лекували ранените.

Във видео, публикувано в социалните медии, се вижда как полицията и пожарните екипи гъмжат в района. Други показават жертви, прехвърляни в линейки.

Майер каза, че заподозреният мъж е избягал от местопрестъплението и още е на свобода. Повече информация за заподозрения ще бъде предоставена, след като стане налична, каза той.

Той не каза защо следователите не дават информация за инцидента часове наред, докато стрелецът се укрива.

„Доколкото заподозреният познава някоя от жертвите, разследването е твърде рано да знае това“, каза той, добавяйки, че също е твърде рано да се знае какъв е мотивът.

Той каза, че полицията разследва друг инцидент в близкия град Алхамбра, за да види дали има връзка.

До стрелбата се стигна, след като хиляди хора се бяха събрали за празника на  Лунната Нова година  в малкия град на около 10 мили източно от Лос Анджелис с около 60 000 души с голямо азиатско население.

Двудневното събитие включва ”щандове за храна с различни видове възхитителни продукти, увеселителни атракциони и много забавления на живо”, според уебсайта на града.

Майер каза, че полицията „ще разгледа от всеки ъгъл дали е било престъпление от омраза или не“, но добави, че е твърде рано в разследването, за да се знае дали инцидентът е бил расистко мотивиран.

Събитието беше отменено в неделя от уважение към жертвите, каза на пресконференцията началник Скот Уийз от полицейското управление в парк Монтерей.

Симу Лиу, който изобразява воина Шан-Чи в първия азиатски филм за супергерой на Marvel, написа  в Туитър , че е „шокиран и натъжен“ от инцидента.

„Това е дом на азиатски американски семейства, родители, баби и дядовци, братя и сестри, синове и дъщери, лели и чичовци. Всички с нетърпение очакваха да празнуват Нова година този уикенд“, каза той.

Последното насилие идва два месеца след като  петима души бяха убити в нощен клуб в Колорадо Спрингс .