1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН: ПОРЕДИЦА ОТ ИНИЦИАТИВИ ОРГАНИЗИРА РЗИ

0
1156

Регионалната здравна инспекция в Добрич се включва в инициативите, посветени на Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. В училищата в Добрич се провеждат обучения на тема „Превенция на ХИВ/ СПИН”. Днес в залата на РЗИ ще се проведе среща с медицинските специалисти, на която ще се раздадат здравно-образователни материали и презервативи във връзка с провеждането на инициативите за 1 декември.

Утре в Ген. Тошево и Добрич, съвместно с общински младежки център „Захари Стоянов”,ч ще се проведе кампания, в която млади хора ще раздават червени панделки, презервативи, картички за „Превенция на ХИВ/ СПИН” в централната част на града. Организатори на събитието са  РЗИ, ОМЦ „Захари Стоянов”, Община Добрич и Община Ген. Тошево. АНТИСПИН кампания ще се проведе в общините Тервел, Шабла и Каварна, тя ще се организира съвместно с общините и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.  Днес от 10 часа е организирано анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/ СПИН с медицински мобилен кабинет в ПГ по туризъм  „П. К. Яворов”. От 18 ноември до 1 декември се провеждат Дни на отворени врати на КАБКИС.
Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта. Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention“ – „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. НДТ