Ятак на български наемен убиец открит мъртъв в изгоряла кола (СНИМКИ)

0
1461

Мъж от шотландския град Пъртшир бе намерен мъртъв в изгоряла открадната кола, пише The Courier. Жертвата бил градинар, който бил свързван с българин, осъден във връзка с убийството на бизнесмен във Файф. Полицията започна разследване за убийство след смъртта на поляка Рафаел Лико, който преди това е живял в Аухтерардер.

16/2/19 . The Sunday Post, by Andrew Cawley.
GV pics of police at Greenhall Park in Blantyre where the body of a Polish man, Rafal Michal Lyko, was found in a burnt out car. Location: Blantyre.

Преди това Лико прекарал известно време в шотландски затвор заради връзките си с друг полски гражданин, осъден във връзка с убийството на шотландски бизнесмен. През 2012 г. той бил затворен за четири месеца заради контрабандата на високотехнологичен шпионски телефон в затвора, за да бъде използван в затвора от поръчковия убиец  Деян Николов, докато той още бил съден за убийство. Николов се сдобил малкия смартфон, който приличал на обикновен цифров часовник, който му бил донесен, докато бил задържан в затвора в Пърт при максимална сигурност.

Впоследствие Николов е осъден на минимум 18 години за ролята, която той играе в поръчковото убийство на бизнесмена Мохамед Надим Сидик в Гленротс през октомври 2010 г. Той и двама други мъже бяха признати за виновни за убийство. Братът на жертвата, Мохамед Азам Сидик, на 41 г., също е затворен за минимум 25 години за поръчителство. Установено е, че той е наел българина Тенчо Андонов като убиец, за да екзекутира брат му заради съперничеството им в бизнеса, Николов бил посредник. Присъдата на Андонов е минимум 29 години. Строителният предприемач Мо Сидик бе признат за виновен, че е поръчал екзекуцията на брат си – милионер – заради делови спор.  Делото за това убийство се превърна в едно от най-дългите наказателни процеси в Шотландия. Тенчо Андонов и биячът от нощен клуб Николов, който действал като посредник, също бяха осъдени за участието си в убийството на Тоби Сидик (38). Андонов, човекът, който дръпнал спусъка в апартамент в Гленротс, бе осъден също за опит да убие бившия служител от охраната Дейвид Далглиш, на 44 г. Главният изследователски екип на шотландската полиция сега разследва убийството на поляка Лико, 36 г., и проучват възможни връзки между убийството преди осем години и откриването на тялото му в изгорялата кола. Лико бе открит в горящ автомобил в Блантайър миналата седмица. След завръщането си в Шотландия от Полша, той е посетил родителите си в Аухтерардер на 9 февруари, преди да направи съдбоносното си пътуване до Ланаркшър. Полицията разкри, че изгорелият автомобил, в който е бил намерен, е бил откраднат в района на Оксгангс в Единбург миналия месец.  https://www.blitz.bg