дом Акценти Ясен Тодоров с гръмовни разкрития пред БЛИЦ live за разстрела на боса...

Ясен Тодоров с гръмовни разкрития пред БЛИЦ live за разстрела на боса на ВИС-2 Васил Илиев и Шесторния убиец!

0
496
  • Намерих оръжието, с което беше убит – хърватски картечен пистолет “Заги”, споделя топ следователят пред Ивайло Крачунов

Ясен Тодоров е заместник – директор на Националната следствена служба.

Преди това в продължение на над 30 години е работил като следовател в София в разгара на брутална престъпност и престъпен преход, който продължава и днес.

Член на Висшия съдебен съвет в периода 2012-2017 година.

Подкастът БЛИЦ Live потърси Ясен Тодоров, за да чуе мнението му за важни фигури от криминалния контингент, разстрелите на знакови престъпни босове от края на 90-те години и началото на новия век, за натиска на политиците над главния прокурор Гешев, за изстъпленията на Северна Македония към българската история и за любимия му футболен отбор Левски.

Ето и някои от акцентите от интервюто на Ясен Тодоров пред Ивайло Крачунов:

За разстрела на боса на ВИС-2 Васил Илиев на 25 април 1995 година:

– Едно от първите ми дежурства като следовател в СДВР беше ден след разстрела на Васил Илиев пред столичния ресторант “Мираж”. Намерих оръжието, с което беше убит Илиев – хърватски картечен пистолет “Заги”.

На пистолета се бяха натъкнали първоначално две малки деца, той е лежал близо до пътя, през който са се оттеглили убийците.

Но самите убийци не бяха открити.

За осъждането на Георги Семерджиев за убийството на 2 млади жени:

– Екипът ръководен от мен локализира местонахождението на Семерджиев. Организирах неговото задържане и претърсването на апартамента му, в който намерихме много важни доказателства. Много рано разбрахме къде се крие Семерджиев, но не искахме да стане достояние на Вашите колеги.

Установихме младата полицейска служителка, която му е помагала.

Ден след престъплението, докато разхождах кучето си открих стълбата, по която Семерджиев се е качил, за да се скрие в жилището. Стълбата е била донесена на Семерджиев от полицейската служителка.

Познах на 100% каква ще е защитната стратегия на Семерджиев и какво наказание ще му бъде наложено.

Надявам се присъдата му да бъде потвърдена на втора и трета инстанция.

За случая “Милен Цветков”:

Големият проблем по случая с трагедията с Милен Цветков, е че съдът не възприема тезата на обвинението, че има умисъл при извършване на престъплението и го квалифицира като неумишлено. Това е въпрос на тълкуване и никой не може да вини съдът за преценката му.

За издирването на Красимир Каменов – Къро с червената бюлетина на “Интерпол”:

– Стана практика такива лица да се укриват в държави, от които няма как да бъдат върнати! Той може да бъде екстрадиран в България само от държава, с която имаме договор за правна помощ и добри взаимоотношения между институциите.

Има ли опасност да се върнат разстрелите от мутренските години:

– За съжаление след закриване на Специализираната прокуратура има тенденция за връщане на този вид престъпност.

Станахме свидетели на няколко обира на инкасо автомобили, на грабежи на обороти в заведения, това са престъпления, която бяха поизчезнали.

Отново се връщат и телефонните измами.

Политиците направиха най-голямата си глупост със закриване на Специализираната прокуратура. В една от залите на Народното събрание, политиците ни казаха, че изобщо не ги интересуват правните ни аргументи, защото са взели политическо решение.

Виждате какво се случва с увеличения трафик на мигранти. Липсата на добра координация между МВР и прокуратурата води до възраждане на престъпността.

Много доказани полицейски началници бяха сменени, в МВР има страх и несигурност.

Когато няма респект от правосъдието се случва именно това – когато котката я няма, мишките танцуват.

Какво още казва г-н Тодоров за разследването на Шесторния убиец от град Нови Искър и кризата във футболния Левски, четете в интервюто му пред Ивайло Крачунов: