Японска компания инвестира над 60 млн. лв. в изграждането на завод за производство на опаковки в Тракия икономическа зона

0
4



Японската компания „Три-Уол България“ ЕООД е един от най-новите инвеститори в Тракия икономическа зона (ТИЗ). Представители на дружеството официално обявиха инвестицията си по-рано днес по време на посещението на министъра на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов. Те посочиха, че през изминалия месец са закупили парцел с площ от 56 000 кв. м, върху който ще изградят производствена база за опаковки от хартия и картон.

„В момента сме на етап проектиране. Планираме да завършим проекта и да стартираме дейност до средата на 2026 г. Доверяваме се на нашите партньори и благодарим на екипа на Тракия икономическа зона и на г-н Панчев за подкрепата“, коментираха представителите на дружеството. От ТИЗ уточниха, че компанията планира да инвестира над 60 млн. лв. и кандидатства за инвеститор от клас „А“. 

По време на срещата с министър Карадимов бяха представени проектите на „Шнайдер Електрик България“ ЕООД от управителя на дружеството Мартин Йорданов. Самата инвестиция по завода е в рамките на 15 млн. евро. Държавата безспорно много сериозно се намеси в този проект. Генерално считам, че в рамките на следващите 5 години има голяма възможност да достигнем над 70 млн. евро обща инвестиция. Първата стъпка на завода ни е 8 дка застроена площ, а в последствие планът е тя да бъде увеличена на 20 дка. Като прибавим и актуалния ни завод, който е в рамките на 15 дка, наистина мощностите стават много по-големи и Пловдив се превръща в стратегическа единица в Европа. Целта на този завод е да бъде бижуто в индустриална България и Югоизточна Европа“, коментира Йорданов.

Той допълни, че откриването на таланти и задържането на правилните кадри безспорно е предизвикателство, но това не спира инвестициите на „Шнайдер Електрик“. „Причината е, че ние имаме създаден много добър устойчив модел пак в сътрудничество с Тракия икономическа зона, с университетите, с училищата и т.н. Лично нас не ни притеснява повишаването на минималната работна заплата. Със сигурност възнагражденията в Шнайдер електрик са много по-високи от минималната работна заплата“, допълни още Мартин Йорданов

На срещата с министъра присъстваха и представители на китайската компания „Зиес Юръп“ ЕООД и на българската „Смарт Пауър Грид“ ООД. Инвеститорите от Китай, които изграждат високотехнологичен завод за алуминиеви части с широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия, благодариха на българските институции за подкрепата. Те посочиха, че изграждането на производствената база се движи по план към момента и увериха, че проектът ще бъде реализиран в предвидените срокове.

От българската компания „Смарт Пауър Грид“ ООД обявиха, че планираната инвестиция възлиза на около 25 млн. лв. „Започнахме да строим тук през февруари. Произвеждаме трафопостове, ел. табла, комплектни разпределителни уредби за средно и ниско напрежение. Инвестицията ни е от порядъка на 25 млн. лв., като предвиждаме и разширение впоследствие“, коментираха представители на дружеството и допълниха, че компанията им ще разкрие около 150 нови работни места.



Източник БТА