Яна Кременска представи във Враца тринайсетата си стихосбирка „И сея тишина“

0
12


На рождения си ден поетесата и журналист Яна Кременска представи тринайсетата си стихосбирка „И сея тишина“ във Враца. „Много съм развълнувала. Това е най-големия ми подарък – да виждам толкова добри очи и да ми е празнично“, каза Кременска пред БТА. 

Тя допълни, че работата ѝ като телевизионен журналист ѝ помага да пише поезия. „Ако в единия случай го разказвам с прийомите на телевизията, в другия всички тези съдби ме докосват, остават в мен и намират място в поезията ми“, добави Кременска.

Тя, заедно с Даниел Асенов, също журналист, представиха някои от стиховете в изданието. Редактор е проф. Боян Биолчев.

В представянето, което направиха за нея, от библиотеката към врачанското читалище казаха, че поезията ѝ засяга теми за душата, природата и вътрешното състояние на човека. Стихосбирката е в три цикъла. В първия „Селовидения“ се представя духът на селото, където има мъничко тъга, и тишината не е само фон, но и основа за размисъл. В „Под носа на сезоните“ са включени стихове за преходността на времето и красотата в обикновените неща, а в третия цикъл – „Сърдечни арести“, поетесата отразява моменти на дълбока болка и любов, които всеки от нас е изпитал поне веднъж в живота си, казаха от врачанското читалище по време на събитието.

Стиховете на Яна Кременска са превеждани на френски, немски, английски, беларуски, руски и украински езици и са публикувани в чуждоезични издания. Някои от наградите, с които тя е удостоена, са националната награда „Христо Г. Данов“ за 2008 г. в раздел „Електронно издаване и нови технологии“ и националната литературна награда „Иван Давидков” за 2022 година.

/АБ/



Източник БТА