Шуменският шахматист Християн Илиев ще участва на Световно първенство по шахмат за младежи във Флорианополис, Бразилия

0
5



Шуменският шахматист Християн Илиев, състезател на Спортния клуб по шахмат „Шумен“ ще участва на Световно първенство по шахмат за младежи. Състезанието ще се проведе във Флорианаполис, Бразилия. Турнирът е в 11 кръга, от 28 декември до 10 ноември, партиите ще се играят при времева контрола от 90 минути за първите 40 хода, с добавяне на 30 минути след 40-я ход, плюс 30 секунди добавени на всеки ход.

За БТА Християн Илиев коментира, че е в добро настроение, с оптимизъм, с очакване за по-добра игра. Той добави, че ще срещне по-силни съперници и идеята е да им се противопоставя. Илиев съобщи, че вече има опит срещу европейските играчи, които по думите му са дори по-добри от тези извън Европа.

„Имам представа с какви играчи ще играя и имам подготовка срещу  голяма част от тях. Предварително съм подготвен  за азиатците, американците, южноамериканците“, допълни Илиев. Той обяви, че си поставя за цел да се представи достойно, да повиши рейтинга си, да има повече победи, отколкото загуби, да е доволен от игрите си.

На Световното първенство за младежи ще участват общо шестима български шахматисти от всички възрастови категории, три момчета и три момичета. Нора Рашева, Денислав Благоев, Анджелика Ненова, Стефани Чучукова, Анъл Фънгърлиев ще играят в турнира, съобщи Илиев. Той поясни, че ще пътува за Бразилия със свои близки и с личния си треньор Антон Аврамов от Спортния клуб по шахмат „Шумен“.

Антон Аврамов отбеляза пред репортер на БТА, че на Световно първенство по шахмат за младежи в различните възрастови категории досега са записани над 500 играчи и продължават да се записват.

„Кръговете са 11, което е внушително, ще бъде уморителен турнир, имайки предвид страхотната конкуренция и времевата контрола. Това е дълго и тежко състезание и е важно да се разпределят правилно силите, да се поддържа едно добро настроение, да се гледа оптимистично напред“, добави треньорът.

Както БТА съобщи, Християн Илиев завърши десети на Европейското първенство по блиц за младежи през месец август тази година. Шуменският шахматист завърши на тридесето място на Европейското първенство по ускорен шахмат за младежи в Прага. Християн Илиев завърши тридесет и трети в състезанието по рапид в Международния турнир по ускорен шахмат и блиц „Шумен опен“, проведен в зала „Арена Шумен“ през юли.

Припомняме, че за БТА на 11 юли Християн Илиев коментира, че главният му треньор е Антон Аврамов, че отделя много време и за самоподготовка и играе много шахмат онлайн със силни играчи.



Източник БТА