В навечерието на патронния празник на училището, след проведеното на 21 и 22 ноември 2020 г. XIX Национално състезание по природни науки и екология за проекти в областта на природните науки, Яна Вутова и Диляна Йорданова (VI „a“) се класираха на първо място във възрастовата група V-VII клас.
За състезанието шестокласничките, под ръководството на своя учител – Мими Димова, се подготвяха от месец.
Проектът, който представиха, е на тема „Дайте ми опорна точка …“ и засяга изучаването на приложението на принципа на лостовете в инструменти и устройства от бита и техниката.

По време на своята подготовка двете момичета проведоха експерименти, направиха проучване, усвоиха теорията, създадоха забавни задачи и учебна игра, която да се ползва в учебните часове по Човекът и природата в VI клас, оформиха постер със снимки, заснеха видеа, подготвиха защитата на проекта си.
Състезанието по природни науки, което отброи своето деветнадесето издание, е едно от най-стойностните национални състезания в тази област и единствено по рода си за защита на проекти. В него проличава умението на учениците да работят в екип, да търсят и откриват проблеми около себе си, да предлагат решения, да мислят критично, да използват технологиите, все умения от така необходимите умения на XXI век.
Поради високото научно ниво на журито, състоящо се от именити учени и учители – биолози, физици, химици, с председател проф. д-р Пламен Митов от Биологически факултет на Софийски университет, учениците от възрастова група VII-XII клас получават за своите проекти оценки, валидни за прием в университети в страната. За първи път защитата им се проведе дистанционно, като всеки участник или екип от участници трябваше да обоснове изследванията си, да защити изводите и отговори на въпроси на журито.

Изследователките от добричкото училище по изкуствата се представиха блестящо и в двата състезателни дни, като убедително водеха класацията. Журито им отправи специални поздравления за артистичност и креативност при представяне на проекта и чудесната екипна работа.
Скоро в училище ще пристигнат и отличията им.
А от ръководството на СУ „Св. Кл. Охридски“ с гордост заявяват, че не за първи път ученици от  училището по изкуствата в Добрич постигат успехи в области извън изкуствата. „Затова този безспорен успех на Диляна и Яна за пореден път доказва, че науката може да бъде интересна и завладяваща за децата, както музиката и танца; че в училище по изкуствата, каквото е нашето, има място и поле за развитие на таланти от много области, в това число и науката.“