Петролната и газова компания Shell реши да спре всички доставки през Червено море след ударите на САЩ и Великобритания в Йемен. Това съобщава The Wall Street Journal .

Представители на концерна обясниха решението с това, че настоящата ситуация в Червено море застрашава безопасността на корабите. Компанията отбеляза, че при следващи атаки може да възникне петролен разлив.

Първите въздушни удари в рамките на американо-британската военна операция бяха нанесени срещу Йемен в нощта на 12 януари. Според съобщения в медиите експлозии са били чути в йеменската столица Сана, както и в градовете Ходейда, Саада, Таиз и Дамар.

На 15 януари стана известно , че ракета е ударила кораб край бреговете на Йемен. Във Великобритания смятат, че нападението може да е извършено от йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах като отговор на нападения на тяхна територия.

По-късно Вашингтон потвърди, че ракета на Хуси е ударила американски товарен кораб, плаващ под флага на Маршаловите острови в Червено море. Изяснено е, че контейнеровозът е успял да продължи движението си.