Четиринадесет музея от България участват в изложба в музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис

0
3



Четиринадесет музея от България с общо над 150 предмета ще участват в изложбата „Древна Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“ в музея „Дж. Пол Гети“, Лос Анджелис, САЩ. Експозицията ще продължи от 3 ноември до 3 март 2025 г, съобщават за БТА от Националния археологически институт с музей (НАИМ при БАН).

От екипа отбелязват, че българските предмети представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата. 

„Работата по изложбата „Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“ започна още през 2018 г., когато д-р Тимъти Потс, директор на Музей „Дж. Пол Гети“, и д-р Джефри Спиър, по това време главен уредник на античната колекция на музея, пристигнаха на посещение в Националния археологически институт с музей (НАИМ при БАН). При предварителния разговор те представиха идеята си за изложба, посветена на древна Тракия, която да е част от организиран от музея „Гети“ цикъл, посветен на различни части от древния свят. Към настоящия момент са се състояли „Египет и античния свят“ (2018 г.) и „Древен Иран и античния свят“ (2022 г.), а предстоят изложби за Финикия и Анатолия“, казва доц. д-р Маргарит Дамянов от НАИМ при БАН.

По думите му Антична Тракия заема естественото си място в този амбициозен план, който в рамките на едно десетилетие представя на световната общественост взаимодействията на различни култури в Средиземноморието и извън него. „Тъй като ядрото на древните тракийски земи съвпада с територията на днешна България, от музея „Гети“ потърсиха партньорство с Министерството на културата на Република България (МК), както и с НАИМ при БАН като най-стара и водеща институция в сферата на изследването на древното културно наследство на страната. След продължителен подготвителен етап и забавяне заради пандемията от Ковид-19, през април 2023 г. беше подписано тристранно споразумение между музея „Гети“, МК и НАИМ при БАН, според което двете български институции са официални съорганизатори на изложбата“, обяснява доцентът от НАИМ-БАН. 

От българска страна в нея участват 14 музея. Най-голям дял имат Националният археологически музей в София, РАМ Пловдив и Исторически музей „Искра“ в гр. Казанлък, като предмети предоставят още РИМ-Бургас, РИМ-Велико Търново, РИМ-Враца, ИМ Карнобат, РИМ-Ловеч, Националният исторически музей, музей „Старинен Несебър“, АМ „Проф. Мечислав Домарадски“ – гр. Септември, ИМ Стрелча, АМ Созопол и РИМ-Търговище.

„Представени са емблематични за древна Тракия открития като Вълчитрънското златно съкровище, Панагюрското златно съкровище, комплексът предмети от могилата Голяма косматка край гр. Шипка, съдове от Рогозенското съкровище и много други. Включените в изложбата артефакти обхващат период от над две хилядолетия – от късната бронзова епоха (II хил. пр.Хр.) до времето на Римската империя – и илюстрират важното място на Тракия в древния свят“, разказва доц. Дамянов.

По думите му водещи световни музеи също са предоставили предмети от своите колекции: музеят „Лувър“ в Париж, Британският музей, музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк и самият музей „Гети“.

Според него мащабният замисъл на изложбата „Древна Тракия и античния свят“  доведе до много положителен прецедент в сферата на международното сътрудничество в изследването на тракийското културно наследство. Тъй като древните тракийски земи се простират и извън съвременните граници на Република България – върху части от днешна Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, за първи път в подобна изложба участват и експонати от Гърция и Румъния. 

„Научното значение на включените предмети е голямо. От гръцка страна, музеите на Самотраки и Александруполис участват с надписи на тракийски език с гръцки букви от егейското крайбрежие на Тракия, свидетелстващи за съжителството на елини и траки. Заедно с тракийския каменен надпис от Кьолмен, Шуменско, и този върху златния пръстен от Езерово, Пловдивско, изложбата в музея „Гети“ за първи път в историята ще събере на едно място всички най-важни съхранили се писмени паметници на тракийски език“, казва доцентът. 

Той посочва, че Националният исторически музей в Букурещ участва с находките от надгробната могила при Аджигьол в Северна Добруджа. Паралелите на предметите препращат към световноизвестни находки от България, например сребърните наколенници от Могиланската могила във Враца и Голямата могила при Маломирово и Златиница, Елховско. Надписите по сребърни съдове от Аджигьол споменават тракийския цар Котис и свидетелстват за мощта на Одриското царство през IV в. пр.Хр.

„Това регионално сътрудничество, акцентиращо върху общото културно наследство на Балканите, е само един от аспектите, които превръщат изложбата „Древна Тракия и античния свят“ в много значимо културно и научно събитие. Великолепният каталог в тираж 5000 екземпляра, събрал текстове на изтъкнати български специалисти, но и на учени от Великобритания, САЩ, Румъния и Гърция, ще получи широко разпространение и ще представи по достоен начин пред света съкровищата на древна Тракия и постиженията на българските институции, що се отнася до тяхното опазване и изследване“, казва още доц. д-р Маргарит Дамянов.

/ВСР                               



Източник БТА