Четиримата заразени с коронавирус от Добрич са работили като готвачи в страна от Европейския съюз, научи НДТ. Става въпрос за три жени и един мъж, които не са от едно семейство. Завърнали са се в Добрич на 16 март. Веднага са поставени под домашна карантина. Днес е направена проверка, която е установила, че карантината се спазва. Всички са в добро здравословно състояние и са под лекарско наблюдение. Заразилите се са на възраст под 60 години. Най-възрастният пациент е на 59 години. РЗИ и ОД на МВР работят съвместно по установяване на контактите на заразените с коронавируса и поставянето им под карантина, заяви секретарят на Областния координационен щаб и директор на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова. В момента под домашна карантина на територията на областта са 61 лица.

Новите случаи на заразени с коронавирус в страната са 17, заяви на брифинг ген. Мутафчийски. Така вече има заразени в 10 областни града.

От заразените, които се лекуват в болница, най-тежко е състоянието на интубирания мъж в „Пиргов“.Потвърдила се е положителна проба и на пациент-беглец от „Пирогов“. Мутафчийски разкри, че вече имаме и случай на излекуван от коронавирус, лежащ в болница. Предстои изписването на жената, която е била в контакт със заразената лекарка у нас, която се завърна от семинар в Испания в края на февруари. Други двама пациенти, които са в добро състояние обаче все още дават положителни проби за COVID-19.

Държавата затегна драстично мерките, с цел преустановяване на разпространението на  COVID-19. Със заповед на здравния министър се забранява лицата до 60 години да посещават хранителните магазини и аптеки от 8,30 до 10,30 часа сутринта. Забраняват се и посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открито и закрито.

Придвижването от град в град ще става само със служебна бележка. От МВР ще разположат контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на областните градове и ще се пускат да минават хората с неотложни пътувания с цел работа или по здравословни причини, както лицата с постоянен или настоящ адрес, които искат да се приберат в дома си. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. “В рамките на два дена всички, които работят на работни места, извън областните градове да направят така, че да получат съответните бележки от работодателите си, за да могат контролните органи да ги пропускат”, допълни пък вътрешният министър Младен Маринов. По думите му мерките са наложени, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината на разпространение на коронавируса. НДТ

АНКЕТА НА НДТ: Имате ли доверие на правителството на Бойко Борисов за справяне с пандемията COVID-19?