50 000 души в 11 общини на Апенините заключени в домовете си, армията се включва в борбата срещу коронавируса

 

Над 730 българи и 50 000 италианци, живеещи в 11 италиански общини бяха изолирани от света заради коронавируса в Италия. Това реши на извънредно заседание в събота вечерта италианското правителство, което набеляза спешни мерки за пресичане на върлуващата зараза.

Италианските власти поставиха повече от 50 000 души под карантина в Северна Италия през уикенда, след като двама души починаха от коронавируса, а над 150 е установено, че са се заразили от болестта, най-големият брой в Европа.

Правителството се готвеше да разположи войски за налагане на забрана за движение в 10 малки градчета на юг от Милано, въпреки че има случаи и в големите градове, включително Милано, Торино и Падуа. Футболни мачове от Серия А бяха отложени, както и училищните екскурзии и университетските лекции в засегнатите райони на регионите Ломбардия и Венето.

Първата италианска жертва на коронавирус е идентифицирана като 78-годишния Адриано Тревисан, бивш строител от Во Евганео, град в област Венето с 3 300 души население. Тревисан е починал в петък в болница в Скиавония, където той се лекуваше от пневмония в продължение на пет дни.

Пациентите и персоналът първоначално бяха затворени в модерната болница, която отвори врати през 2014 г., но властите заявиха, че тя вече не е безопасна за употреба и постепенно ще бъде затворена. Отоплени палатки, осигурени от департамента за гражданска защита, бяха поставени до основната сграда.

Втората жертва, 77-годишната Джована Карминати, почина в дома си в град Касалпустерленго, също в петък. Тя беше посетила отделението за спешни случаи и спешното отделение на болницата в Кодоньо, за което се смята, че е в центъра на множество инфекции и където се съобщава, че лекар и медицинска сестра са се заразили от заболяването.

84-годишен мъж от Бергамо е починал след заразяване с новия коронавирус. Това е четвъртата жертва на заразата в Италия, пише „Ла Република”.

Както в случая със Скиавония, болницата беше поставена под карантина и други служители не са влезли в помещенията, за да сменят колегите си.

Длъжностни лица са проследили произхода на огнището на Кодоньо до 38-годишен мъж, който работи за „Униливър“ в близкия град Лоди. Смятало се е, че се е заразил с вируса, след като е вечерял с мъж, който се е завърнал от Китай през януари. Оттогава „Пациент 0“ е тестван отрицателно за коронавируса, като здравните власти все още не могат да открият мястото, където е започнало вторичното заразяване в Италия.

Преди да се развие болестта, мъжът е пробягал полумаратон, играл е във футболен мач, срещал се е с приятели на вечеря в заведение и е бил на работа със 160 колеги.

Кодоньо стана първият град, затворен в събота, населението му от 15 000 си остана в къщи, влаковете вече не спират на гарата а маските бързо са се разпродали в местните аптеки.

Ломбардия и Венето представляват индустриалния център на Италия, който отговаря за 30 процента от промишлената й продукция и 40 процента от износа. Правителството обяви спешна финансова подкрепа за работници, блокирани у дома от вируса, като очерта редица мерки в края на еднодневната кризисна среща в събота.

„Конагиозността (способността да заразява) на този вирус е много силна и той е доста вирулентен (лесно се прихваща)“, казва Джулио Галера, ръководител на здравеопазването в Ломбардия.

Има и по-обнадеждаващи новини от Рим, където китайска двойка се възстановява от болестта в болницата „Спаланцани“ и 29-годишен италиански изследовател, който се е заразил с вируса в Китай, но е развил само незначителни симптоми, е бил изписан от същата болница вчера.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ  ОТ ПОЛИТИКА
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  13. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ