Червено на цената на черно

0
5

Червеният хайвер буквално струва теглото си в злато. Продуктът, разбира се, не е от ежедневно търсене, а традиционен за руската празнична трапеза. Министерството на земеделието в Русия вече реагира на поскъпването, ведомството планира да обмисли временна забрана за износ на червен хайвер. Специалният кореспондент на MIR 24 Глеб Стерхов се опита да разбере защо цените са се повишили.

Цените на червения хайвер в магазините в цялата страна чупят рекорди всяка седмица. Хайверът от розова сьомга е най-популярният вид червен хайвер в Русия. Днес 500 грама са повече от 6 хиляди. Един килограм се оказва 12 620 рубли. Ето същия хайвер от същата розова сьомга. Цената е правилна. 3 хиляди за 200 грама. Това са почти 15 хиляди за килограм. Ако продължава така, очаквайте червен хайвер на цената на черния.

Червеният хайвер се получава от сьомга. Търговските представители на това семейство живеят в два океана: Атлантическия и Тихия. Сьомгата и пъстървата, сьомгата и нерката, кохо сьомгата, сьомгата масу, сьомгата чинук и най-разпространената сред руските потребители розова сьомга поскъпват.

Първа причина: няма достатъчно риба.

Тази година руските рибари казват, както във виц: „Днес няма да има кълване. Вчера беше готино.“ Путинът или риболовният сезон от юни до октомври завърши с огромен недостатъчен улов на сьомга. Това не се е случвало от 20 години.

„Почти три пъти по-малко от миналата година. Ако миналата година са уловени 609 хил. тона червена риба и съответно са добити 24 хил. тона червен хайвер, то този сезон са добити под 10 хил. тона червен хайвер“, обясни шефът на ИА „Рибарство“ Александър Савелиев.

Червеният хайвер на нашата трапеза е от Далечния Изток на Русия. Основният улов е Охотско и Берингово море край бреговете на Камчатка и остров Сахалин. Именно тук розовата сьомга, сьомгата, нерката и други отиват да хвърлят хайвера си в сладките води.

„Ще ви кажа, че най-рибоносната река е Озерная в западната част на Камчатка. Сьомгата на стойност 100-120 милиарда долара годишно влиза в тази река от Охотско море“, каза Александър Савелиев.

Причина две: пътят от лодката до потребителя

Много риболовни компании имат свои представителства в цяла Русия и също изпращат стоки директно от контролно-пропускателния пункт. Търговците на едро са началото на движението за хайвер в цялата страна. От тях първият плюс 15% към цената.

„В момента ние, продавачите, струваме 7,5 хиляди за килограм сьомга и розова сьомга. Още по-високо: осем, осем и половина, девет, десет. На каква цена някой ще го вземе”, каза Олга Котенева, продавач на рибната борса.

И това е Камчатка. Прясно леко осолено на рафтовете. Хайвер от сьомга Coho – 9 хиляди рубли на килограм, сьомга нерка и сьомга чинук – по 8 хиляди. В Москва няма да намерите такива цени, но за местните това вече е скъпо.

Цените на логистиката също са се увеличили тази година. Ако е със самолет и пресен за препродажба, хайверът може да поскъпне 10 пъти. Но можете да го получите по-евтино – с железопътен транспорт или с камион в замразена форма. Това няма да бъде с порядък по-скъпо, но няколко пъти по-скъпо.

„По време на това пътуване, както се казва, „от лодката до гърлото“ рибата преодолява много, така да се каже, препятствия и ако наблюдавате покачването на цената, тя се увеличава два пъти и половина“, отбеляза Александър Савелиев.

И това е Москва. Ръководителят на отдела за качество на рибните продукти Иван Буря казва на клиент откъде вземат хайвера на витрините. Отдавна се научихме да контролираме качеството и свежестта. Но все още не можем да задържим цените ниски. Ето един посетител на пазара се разхожда, разглежда, записва нещо. Оказа се, че Вячеслав Зиланов е труден пенсионер. Бивш заместник-министър на рибарството на СССР. С него имаше програма „Достъпни деликатеси на масата на всеки съветски гражданин“ и имаше резултати.

„В съветско време един буркан черен хайвер струваше 5 рубли 80 копейки. При средна заплата от 120-160 рубли. Това беше директивно планирана дистрибуторска система, но се основаваше на едно нещо: да има наличност“, подчерта
Вячеслав Зиланов.

Сега страната е друга, механизмите за регулиране на цените също.

Причина трета: наемна цена

Самата концепция за червения хайвер като деликатес се появява в СССР. Започнаха да го ценят истински едва през 70-те години на миналия век, когато се научиха как да го консервират, за да запазят представянето си. В Чукотка и други северни райони местните жители често хранеха кучетата със сушена сьомга и напълно изхвърляха хайвера. В останалата част на света тези червени рибени яйца не бяха никак популярни. Рядко ги ядяха. Сега го опитахме и популярността на червения хайвер расте на Запад.

Но в съвременна Русия червеният хайвер е голям бизнес. Има платени квоти за обема на разрешения улов на риба и те се извършват на аукционен принцип. Само много богати предприятия или тези, които се осмеляват да вземат голям заем, могат да направят това.

„Преди пет години бяха направени промени в законодателството, въведени бяха търгове или така наречените инвестиционни квоти. Луди пари за закупуване на права за риболов. Риболовната индустрия сега е в катастрофална ситуация, тоест тя е взета назаем за 1 трилион 200 милиарда рубли“, каза Александър Савелиев.

А сега следващите разходи. Руското правителство одобри нов метод за плащане на наем и пренасочване на риболовните райони. В близко бъдеще тези, които ловят сьомга в Русия, ще трябва колективно да платят 200 милиарда рубли в държавната хазна за правото да ловят риба през следващите 20 години. За всяко стопанство сумата е индивидуална и зависи от улова.

„20 години са 8 милиона тона. Разделете 200 милиарда на 8 милиона тона. Около 25 рубли ще паднат за килограм риба. Това е колосална сума. Как ще изглежда, особено при сегашния лихвен процент по заемите, ясно е, че парите ще бъдат кредитни“, каза Александър Панин, председател на Руския риболовен съюз.

Но обикновените граждани в голяма страна с голям риболов някога мечтаеха за нещо съвсем различно. Като в голям филм: „Черен, червен и отвъдморски хайвер…патладжан“.