Чака ни разрушителен трус над 7 по Рихтер в региона

0
1109

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер беше регистрирано тази сутрин на територията на Македония, само на 105 километра от София. След трусовете в Гърция, Турция и комшиите, Балканите подължават да се тресат. Докога ще бъде така и на какво се дължи тази поредица от земетресения – с тези въпроси ПИК потърси проф. Емил Ботев, ръководител на департамента “Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

– Проф. Ботев, тази сутрин в Македония, само на 105 км от София, беше регистрирано поредното земетресение. На какво се дължи тази активност в последните дни?

– Дължи се на факта, че сме на границата на Средиземноморската и Евроазиатската плоча и процесите, които текат помежду им. На тях се дължат трусовете на територията на Гърция и Македония, които се случват често напоследък.

– Може ли да очакваме по-силни земетресения в близко време?

– Да. Ще има по-силни земетресения, но не в България. Те се очакват заради разместванията между Анадолската и Егейската плоча, тоест, ще засегнат пряко Турция. Очаква се да има земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в района на Истанбул. Спомняте си, разрушителния трус през 1999 г., който беше 7.4 по Рихтер и доведе до хиляди жертви и разрушения.

– Толкова силен трус в съседна наша държава значи ли пряка опасност за България?

– Няма пряка опасност, тъй като движенията, които евентуално ще усетим, са десетки пъти по-слаби. Истината е, че най-опасно е точно там, където земята се клати, където е епицентъра. България не е разположена на тези две плочи, така че от тази гледна точка, можем да бъдем спокойни. Разбира се, както се случва с трусовете от Вранча, възможно е да усетим последиците от тези в други съседни страни, но в много по-слаба степен.

– Повечето блокове са в много лошо състояние и пример за това е разцепилата се наскоро кооперация в столичния квартал „Сердика”. Един лек трус може ли да срути сграда, която не е ремонтирана от години?

– Сградите, за които говорите, са построени без да се спазват никакви правила. Но случаи като този в „Сердика” се дължат на слягане на земна маса, а не на разместване на пластове. България е арена на по-бавни движения, но спасение от свлачища няма! Намират се всякакви вратички, за да се строи незаконно, без съобразяване с никакви изисквания.

– Тоест, да се страхуваме не от земтресения, а от свлачища?

– Свлачищата се активизират само в условията на водонасищане. То обаче не се дължи само на обилни дъждове, често пъти се получава заради лоша организация, която води до натрупване на огромни количества вода и активизиране на процесите.

– Да, но именно сега сме в сезона на валежите, прогнозите са, че в идните дни ни чакат дъждове…

– Така е, но знайте, че за разлика от свлачищата, силните земетресения се реализират н голяма дълбочина и в никакъв случай не се влияят от метеорологичните условия.   http://pik.bg