Това сочи доклад на авторитетната организация „Четири лапи“, която е направила изследване на зоопарковете в България. В доклада се посочва, че Центърът за защита на природата и животните“ – Добрич се отличава от повечето български зоопаркове с природния си пейзаж и условията за отглеждане на животните, които наподобяват максимално естествената природа. На територията на зоопарка има разнообразна широколистна и иглолистна растителност от 35 дървесни вида.

Вместо в тесни бетонни клетки, животните се отглеждат в широки естествени ограждения, а някои видове птици, овце, кози и костенурки се отглеждат свободно. За улеснение на посетителите е изградено високо съоръжение, което позволява наблюдаването на всички местообитания в зоологическата градина.

Експертите от „Четири лапи“ отбелязват като добра практика на зоологическата градина внимателното планиране на колекцията от животни и съобразяването ѝ с наличните условия и капацитет. Зоопаркът не отглежда екзотични животни и голям брой големи хищници, за които няма финансовия и кадрови ресурс да се грижи.

В случай на размяна на животни с други зоологически градини, ръководството на зоопарка е не по-малко взискателно към условията, в които ще живеят животните, които изпраща, като се извършват предварителни проверки. Не остават незабелязани и двете кафяви мечки, които се отглеждат в Зоопарка. Берна и Костадин обитават най-големия зоопарковмечкарник на Балканския полуостров, с обща площ от над 0,5 хектара, в който има три езера, две от които са свързани с изкуствен водопад. Мечкарникът е изграден преди осем години по проект за трансгранично сътрудничество с Румъния. Проектът включва и изграждането на езеро за фламинго, склад, кухня, амбулатория и помещения за изолация.

Реализацията на подобни проекти е инструмент, чрез който зоологическите градини могат да подобряват своята материална база. Двете мечки се чувстват комфортно в местообитанието си, което отговаря на специфичните нужди за вида. Центърът за защита на природата и животните реализира целенасочена дейност за опазване и размножаване на застрашени видове като кон на Пржевалски и европейски бизон. Центърът участва в международни проекти и развъдни програми с цел увеличаване на популацията на редките видове в природата.

В доклада на „Четири лапи“ се посочва и функционирането на Зоопарка като спасителен център за диви животни и птици като локализира, транспортира и рехабилитира диви животни в беда и при възможност, ги връща в естествена среда. Част от спасените животни са сови, кукумявки, сърни, щъркели, костенурки, пеликани и малък креслив орел.

„Център за защита на природата и животните“ разполага с добре обособен образователен център. Зоопаркът си сътрудничи със студенти чрез програма за стажове, провежда беседи на английски и български език с ученически групи, както и лятно зелено училище за деца. Зоопарк Добрич работи активно за привличане на съмишленици и развива успешно дарителска и доброволческа програма. Местни производители подкрепят зоопарка като даряват част от продукцията си за храна на животните. Къщата на носатите мечета е реновирана с безвъзмездната помощ на местна фирма. Зоопаркът реализира постоянни подобрения в материалната база и работи целенасочено за популяризирането на дейността си и за привличане на доброволци и дарители, чрез организация на различни събития и информиране на обществеността.

В заключение докладът отбелязва, че Център за защита на природата и животните“ – Добрич е един от малкото примери за зоопарк на територията на България, който отговаря на минималните задължителни условия за лиценз и използва природните дадености за отглеждането на видове животни, за които има необходимите ресурси и капацитет, съобщава на фейсбук страницата си Община Добрич.