За имането на покойния цигански барон от Катуница цар Киро, който почина вчера на 2 април, от десетилетия се носят легенди. Още в началото на 80-те години на миналия век, когато обикновените българи дават мило и драго за златно синджирче от 3-4 грама, Рашков предлага на надзирателите в Централния софийски затвор 15 кг. от жълтия метал, за да му помогнат да избяга. Близки до Киро са уверени, че днес съкровището му надхвърля тон и половина злато, заровено в десетки скривалища из цялата страна.

Типично за етноса си, Киро няма доверие на банки и официално не притежава и лев. Всичките му съкровища са физически, а не виртуални – скъпоценни камъни и метали, древни монети и сандъци с оникс, абанос и слонова кост.

Единственият случай, в който Кирил Рашков е декларирал приходи, са едни 9,5 млн. стари лева заедно с алкохолния бос Здравко Куманов в началото на 90-те години на миналия век. По този начин той се е опитал да оправдае богатството си пред данъчните. Тази информация е записана в данъчния ревизионен акт на Рашков. От него става ясно, че разходите му превишават приходите с 1,5 млн. лв. за периода от 2005 до 2010 г.

Установено е, че Цар Киро е строил къщи, купувал е джипове, пътувал е в чужбина, а няма как да е спечелил пари, за да води този охолен начин на живот. Не е подавал и данъчни декларации и съответно не плащал налози за доходите си.

Рашков сам се хвали наляво и надясно колко имане е натрупал. Както е известно, кардарашите въртят бизнес с проституция джебчийство, наркотици, алкохол менте и продажба на ромски гласове. В общността всичко, припечелено в България и чужбина, се обръща в злато.

Част от несметните богатства на „царя” отдавна се предполага, че се намират в митичната му пещера край село Катуница, което от години е поробил заедно със синовете и внуците си и го е превърнал във своя феодална собственост. Оперативните кюлчета злато, които държи до себе си фамилията Рашкови, се използват за подкупване на властта, за запушване на устата на органите на реда и за контрол на местното население.

Рашков е известен в Пловдивска област, че е един от хората на Държавна сигурност, които преди 1989 г. помагаха на репресивния апарат да пребива и репресира цигани. Цар Киро има 30-годишна присъда от 1984 г. и лежи в затвора до 1989 г., когато е помилван от тогавашния президент на БКП Петър Младенов. Когато го арестували през 1984 г. пропял пред родната милиция къде се намира едно от скривалищата му с имане. Органите на социалистическия ред били потресени, когато от пясъците край Марица извадили огромно количество турски лири, пендари, накити и други скъпоценности. Тогава Рашков имал и схема на кого по колко жълто да даде, за да го пуснат, но номерът му не минал, разказва пенсиониран криминалист от Пловдив.

https://lupa.bg