Художници от Шумен и Истанбул откриха съвместна изложба в Търговище

0
7



Съвместна изложба „Палитра“ бе открита в Търговище, като представя преподаватели-художници от партньорски университети в Шумен и Истанбул. 

Домакин на експозиция е Художествена галерия „Никола Маринов“. В нея са подредени повече от 70 платна на общо 16 творци. Представени са шестима автори от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и десет от университета „Гилешим“ в Истанбул. Показани са творби на живописта, графиката, дигитални принтове.

Куратори на изложбата са съответно проф. Димитър Чолаков от българското висше учебно заведение и проф. д-р Исмет Чавушоглу от партньорския университет.

Събитието откри директорът на галерията в Търговище Пламен Проданов. Той обяви, че чрез изложба „Палитра“ пространството на Художествена галерия „Никола Маринов“ става пресечна точка на две националности, на два университета и на техните творци-преподаватели. А това се случва в града поради личната обвързаност с Търговище на кураторите на двете групи художници – проф. д-р Исмет Чавушоглу и проф. Димитър Чолаков, отбеляза той.

Авторите от Шуменския университет, участващи в изложбата, са Димитър Балкански, Валери Чакалов, Димитър Чолаков, Камен Теофилов, Светозар Чилингиров и Румен Богданов. Университетът в Истанбул е представен от Исмет Чавушоглу, Метин Куш, Айсун Джанчат, Нури Сезер, Мустафа Гюнай, Ердем Чагла, Ахмет Озел, Джерен Ирен, Дилара Матараджи и Шермин Айше Тепе.

Ректорът на Шуменския университет проф. д-р Наталия Витанова бе сред ценителите на изобразителното изкуство, дошли за откриването на изложбата. „Светът, в който живеем е изключително противоречив – свят на войни, на разделение, динамичен свят, а изкуството е призвано не само да размива границите, а да ни обединява“, каза тя. И цитира думи на Ги дьо Мопасан: „Ние хората сме ненаситни и вечно търсим красота. Намираме я. Пак я губим и все я търсим до смъртта“. Проф. Витанова пожела на художниците да не престават да търсят красотата в заобикалящия ни свят, която чрез творбите си да предадат на хората, които не са художници, възможността да се насладят на тази красота, която да топли душите и сърцата им.

С думи на признателност към домакините се обърна и представителят на ръководството на турския университет „Гилешим“ и изрази готовност за нови съвместни изяви.

От своя страна кметът на Търговище Дарин Димитров благодари на участниците в изложбата, за приноса им към културното развитие на града.



Източник БТА