Художникът Николай Тодоров от Добрич е номиниран за Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“

0
334

Художникът Николай Тодоров от Добрич е сред петимата номинирани за Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ на Съюза на българските художници (СБХ), се съобщава в сайта на сдружението.

Изложбата му „Тишина“ бе открита на 17 ноември м.г. в зала „Райко Алексиев“ в СБХ. За нея авторът коментира, че е използвал наследството, завещано от предците и е изучавал шумерски клинописи и изображенията в пещерата Магура. „Накрая достигнах до първичните знаци – спирала, концентрични кръгове, първични резки и вдлъбнатини. Те са изначални. Това са първите прояви на разумна човешка дейност, когато човекът се е намесил изключително деликатно в природата, отнасяйки се към нея с преклонение и дълбоко уважение. И в същото време е заявил категорично своето присъствие“, казва Тодоров.

По думите му „първичните знаци – универсални и изчистени до съвършенство, притежават изключително мощна енергия“. „Точно тази лаконичност, сакралност и чистота ме вълнуват и вдъхновяват да рисувам. Когато ги вплитам в тъканта на картините, пречупени през творческото ми въображение, обогатени с моята енергия, се получава силно въздействащо произведение на съвременното изкуство, излъчващо фини високочестотни вибрации. Наслагвам древните знаци върху природни структури, които са претворени и стилизирани, така че да станат неразделна част от композицията“, допълва той.

„Дълбоките и драматични състояния в изкуството на Николай Тодоров са постигнати без никакъв разказ, без фигуративни обяснения, само с метафизично и абстрактно композиране на сетивно-пластични структури“, коментира „Тишина“ изкуствоведът Румен Серафимов. „В една наситена тишина те изразяват всеобщия дух на човешкото безпокойство, вглеждане в стари архетипи и съвременни състояния, търсене на философските смисли, потъване в неизбежната деструкция, медитиране в черната празнота, преоткриване на загубената мъдрост, събиране и съхраняване на важните човешки символи, съграждане на персоналния свят на спасението и хармонията“, пише още той.

Постъпилите предложения бяха разгледани от 11-членно жури с председател Любен Генов на 20 декември м.г. Останалите четирима номинирани творци са Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев и Румен Гашаров. Новият лауреат на Националната награда ще получи своя приз на тържествена церемония, която по традиция ще се състои на 1 февруари – рождения ден на Владимир Димитров – Майстора, в Художествената галерия в Кюстендил.

Николай Тодоров е роден на 24 октомври 1960 г. в Добрич. През 1990 завършва Националната Художествена Академия, специалност „Стенопис“, при проф. Димо Заимов. Има над 35 самостоятелни изложби, както и участия в национални и международни изложби и пленери. Работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерии в Добрич, Варна, Габрово, Разград, Стара Загора, Балчик, компанията „Кока-Кола“, американският президент Бил Клинтън и много частни колекции в България, Германия, Испания, Швеция, Финландия, Франция, Румъния, Шотландия, Русия, Казахстан, Индия и САЩ.

БТА