ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ДОБРИЧ ПОЧИТА ДВАМА ТИТАНИ НА ИЗКУСТВОТО

0
1100

На 12 март, от 17.30 ч., в Художествена галерия – Добрич се открива изложба „120 год. от рождението на Дечко Узунов и Бенчо Обрешков“.

Картините на двамата класици – емблематични творци, носители на европейската естетика в българската пластична култура на 20 век, са от фонда на галерията.

Бенчо Обрешков е възпитаник на „Парижката школа“ и в картините му може да се открие много от свежестта и колорита на френското изкуство.

„Б. Обрешков беше фактически „първата лястовица“ на „новата живописност“, която бе в ход из света и скоро щеше да стане общ идеал за цялото поколение“. /К. Кръстев/

Ярко явление в художествения живот, той е един от най-признатите в чужбина наши съвременни художници. Б. Обрешков внася в българската живопис модерното разбиране за цвета.

Дечко Узунов специализира в Германия, художник с артистичен аристократизъм, свободен по дух, виталност и впечатляваща продуктивност. Професор, академик, бил е ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници. Носител е на множество държавни и мeждународни награди и отличия.  Председател на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО /AIAP/, а след това и неин Почетен президент, избран за Почетен член на  Мексиканската и Руската академии, както и за редовен член на  Европейската академия за наука изкуство и култура. През 1999 г. ЮНЕСКО обяви Дечко Узунов за Световна личност на годината по  повод  – 100 годишнината от рождението на художника, с което достойно е отбелязано мястото и заслугите на  българския творец към световната цивилизация.  Академик Дечко Узунов е ментор на цяло поколение творци, повлияни от свободния, независим дух и от мощния талант на неговото творчество и личност. Името му е емблематично за най-високите достижения на българската и европейската култури.

  «Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов… Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции…»  проф. Аксиния Джурова 

Изложбата ще продължи до 07.04.2019 г.