ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В ДОБРИЧ СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СИ ИЗЛОЖБЕН КАЛЕНДАР 

0
1000

 

Художествена галерия – Добрич слага началото на новия си изложбен календар 2020 с представяне на изложба от фонда по традиционната вече поредица „Годишнини“.

От вчера /13 януари/ можете да разгледате творбите на художници от поколението на „пловдивската бохема“ – Димитър Киров, Йоан Левиев и Георги Божилов, създатели на пловдивската новаторска група от 60-те години на миналия век. И тримата са завършили Художествената академия със специалност „Монументална и декоративна живопис“ (1958 – 1959 г.) при проф. Георги Богданов и това придава специфичност в изкуството на пловдивските художници от 60-те. Сред творците от групата са Енчо Пиронков, Колю Витковски, Христо Стефанов и др. Според критиците този период е наситен с новаторство и силно оспорвани идеи в българското изобразително изкуство.

Йоан Левиев (31 октомври 1934 г. – 11 март 1994 г.) е роден в Пловдив в семейство на българка и евреин. Негов брат е джаз музикантът Милчо Левиев. Той е живописец и монументалист, който отрано изгражда своята експресивна творческа естетика. Творец с неподправен почерк, завещал на българското изкуство живопис, стенописи, декоративни пана и мозайки, сценография и илюстрация. Артистичният облик на Пловдив не би имал тази историческа стойност без изображенията, сътворени от Йоан Левиев върху редица фасади и вътрешни стени на сгради.

Димитър Киров е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция, и умира 2008 г. в Пловдив. Работите на Киров са в областта на живописта и монументалното изкуствостенопис (фрески, секо), мозайка, сграфито. Условно в творчеството му могат да се разграничат няколко цикъла, като особено изразителни са изгорелите икони, музика и балет, както и вмъкването на исторически и културни пластове.

Георги Божилов, с прякор Слона, е роден е на 13 юни 1935 г. в Пловдив. Загива при катастрофа 2001 г. Платната на Георги Божилов са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови картини. През 70-те абстракциите му се свалят от общи изложби като “деформации” и “отклонения от соцреализма”. Основните му работи са в областта на кавалетната живопис. Създава и някои монументални творби за институции в родния си град.

Изложбата показва част от творчеството на пловдивските художници през 80-те, техния неподражаем и разпознаваем стил. Тримата са емблематични творци за Пловдив, пример и вдъхновение за много художници, утвърдили и развили групата като една от водещите в страната през 60-те години на ХХ век.

Екип на Художествена галерия – Добрич