Ходжата на Балчик Ехлин Аронов е един от петимата наградени за развитието на мюсюлманското изповедание и общност у нас

0
1641

 

Висшият мюсюлмански съвет обяви тазгодишните носители на наградата на името на първия главен мюфтия на България – “Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди”, избран на 8 декември 1910 година. Отличието се присъжда на хора, които дават пример на обществото и допринасят за развитието на мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност у нас.

Балчишкият ходжа Ехлин Аронов е визионерът, който търси истината.

Ехлин Аронов е роден на 20 април 1986 г. в Балчик. Той е обществена фигура, съчетаваща множество интереси и роли. Основните си познания за Исляма получава в Коран курса в града. Известно време учи в Мюсюлманската школа в с. Устина, след което завършва и Курса за имами в гр. Шумен. През 2011 г. става имам в Балчик.
Ехлин ходжа проявява интерес към различни области на знанието – психология, социология и астрономия.
Ходжата, както всеки го нарича в града, е известен с обособяването на впечатляваща колекция от минерали в специално помещение към джамията. Той насърчава търсенето на истината и подчертава важността на познаването и разбирането на Вселената, която той вижда като проявление на живота.

Балчишкият имам носи отговорността за духовното наставничество на общността в града. Той следва учителската роля на пратеника Мухаммед (с.а.с.), която съчетава умение, наука и духовност.
В своята библиотека към джамията с 4000 тома книги Ехлин Аронов предлага солиден ресурс от знание и вдъхновение.
Имамът активно подкрепя четенето, разгръщайки пред учениците и приятелите на джамията своето виждане за значението на знанието.

“Ателието на Тишината 4’33”, което той ръководи, се явява платформа за споделяне на красотата на истината и общуването с близки и приятели.
Ехлин Аронов вдъхновява младите да търсят духовно развитие и предлага ценни съвети, свързани с вътрешното преосмисляне.
Учениците му споделят, че благодарение на него не само откриват истината, но и изживяват духовна еволюция. “Съвършен е единствено Създателят, а ние човеците сме сътворени от частица полъх. Затова винаги се стремим към съвършенството”, казва често Ехлин Аронов пред вярващите.-

С плакета на името на “Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди” са удостоени още четирима души: д-р Йордан Цонев – законодателят, който подкрепя религиозните общности;  Исмаил Исмаилов – неуморният доброволец; Мустафа Кадьов – отдаденият на службата в името на обществото; Шукри Ходжев  – човекът на словото.
На страницата на Главното мюфтийство е представен всеки от наградените.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик