Голям пожар бушува миналата нощ в свинеферма на територията на село Къпиново, съобщават от полицията. Изгорели са хиляди прасета. Пламъците възникнали малко след полунощ на 18 декември. Пожарът се разраснал изключително бързо, като за няколко минути е обхванал основната сграда, в която били животните. Унищожени са 150 свине-майки, 650 бременни свине и 1 800 прасенца – кърмачета. Спасена е една от сградите, в която е имало 700 свине. Унищожена е около 4 500 кв. м покривна конструкция.

Пожарът е гасен в продължение на 7 часа, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Дарин Димитров. В потушаването на пламъците са участвали четири противопожарни автомобила от районните служби в Ген. Тошево и Добрич с 14 огнеборци. Помагали са им и част от работниците в свинефермата, а от съседната земеделска кооперация са доставяли вода за пожарните. След потушаването на огъня се наложило разкъртване на конструкции и разчистване на всички скрити огнища, които биха могли да възобновят пожара.

От ОД на МВР съобщиха, че се работи по установяване на причините, довели до възникването на пожара. Според Дарин Димитров, вероятно става въпрос за късо съединение. Към момента няма съмнение за умисъл, но не се изключва и тази версия, допълни той. Категоричната причина ще стане ясна след като бъдат изготвени експертизите.

За инцидента е информирана и директорката на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова, тъй като предстои загиналите прасета да бъдат загробени. НДТ