Тази хранителна система е намерила голяма популярност не само сред отслабващите, но и сред лекарите. Често се предписва като здравословна диета за хора със стомашни заболявания.

Характеристики на диетата на Херкулес

По името на диетата можете да разберете, че основният продукт е овесена каша. Поради факта, че при консумация на овесени ядки, които са нискокалорични продукти, човек няма достатъчно енергия, той я черпи от мастните резерви. В резултат на това се получава загуба на тегло. Херкулес е много ценен продукт. Богат е на витамини от група В и РР, основни микроелементи. Осигурява на човек дневна доза фибри. Тъй като диетата на Херкулес не е балансирана, препоръчително е да включите плодове и млечни продукти в кашата.

Диетичното меню на Херкулес може да бъде различно: има три официални варианта на тази диета.

Първи вариант. Диетата е най-лесната и може да се разглежда като подготовка за по-радикални методи. Невъзможно е да отслабнете с такава диета за няколко дни. Процесът ще бъде дълъг. Храненето в първия вариант на диетата се основава на замяна на едно хранене с каша, приготвена на вода (без масло, сол и захар). След известно време можете да увеличите броя на заместванията до две, а след това до три. Ако ядете овесена каша за закуска, това не означава, че можете да се наситите с наденица или картофи за обяд. Все пак сте на диета, така че всички правила, които трябва да се спазват, когато сте на други диети, също трябва да се вземат предвид тук. Избягвайте нишестени, сладки и пържени храни.

Вторият вариант включва пълното изключване на други хранителни продукти от менюто, с изключение на овесени ядки. Продължителността на такава диета може да бъде до седем дни. През целия период на диетата е разрешено да се яде само каша с вода и е забранено да се подправя със сол, масло и захар. Консумацията му не е ограничена, можете да го пиете със зелен или билков чай. На втория ден от диетата е позволено да изядете една ябълка.

Третият вариант не е толкова радикален, колкото втория, тъй като е позволено да се включват плодове, кефир или кисело мляко в кашата. Разнообразието в диетата ви позволява да удължите диетата си и да постигнете по-добри резултати.

Приблизително меню за такава диета:

Закуска: овесена каша с горски плодове или нарязани плодове.
Обяд: каша с малко количество мед, кефир.
Вечеря: овесени ядки, нискомаслено кисело мляко и ябълка.

Плюсове на диетата на Херкулес:

Основното предимство на тази хранителна система е ниското й съдържание на калории и наличието на много витамини и микроелементи. В допълнение към факта, че диетата на Херкулес помага за преодоляване на наднорменото тегло, тя също така прави тялото по-здравословно. Редовната консумация на овесени ядки помага за облекчаване на стомашни проблеми, пречиства кръвта и значително намалява нивата на холестерола.

Други предимства на диетата:

  • липса на постоянно чувство на глад;
  • нормализира работата на стомаха;
  • бори се с обриви и възпаления;
  • дава добри резултати;
  • предлага няколко варианта от радикални до нежни.

Недостатъци на Херкулесовата диета:

Създава дефицит на много полезни вещества.

Освен това не всеки може да понесе блудкавия вкус на каша, приготвена без добавки.

Друг недостатък е възможността за възстановяване на изгубените килограми при запазване на предишните хранителни навици. Това важи за тези, които са склонни към преяждане.

Резултатите от диетата на Херкулес, тоест броят на свалените килограми, зависи от избрания вариант на диета. Избирайки най-строгия метод, можете да свалите до седем килограма за една седмица.

Ако се спрете на третия вариант, който включва добавяне на плодове и кисело мляко, можете да отслабнете с пет килограма. Няма да можете да отслабнете веднага с 5 килограма при първата си диета – отнема много повече време, за да постигнете желания ефект.