Живееща на семейни начала млада двойка от ямболското село Коневец е била задържана на ГКПП – Лесово при опит да внесе в България хероин на стойност 2 347 080 лв, съобщиха от бургаската апелативна прокуратура.

Задържането на 20-годишният Светослав Цонев и с две години по-голямата от него Витка Василева е станало  на 11 декември при пристигането на лекия автомобил БМВ, управляван от мъжа.Цонев е заявил че не превозва нищо , което да подлежи на деклариране, но при извършения щателен преглед се оказало, че механизмът за прибиране на покрива заяжда и се наложило пълно разглобяване. Във фабричната кухина са намерени 114 пакета с общо тегло 58,7  кг, съдържащи кафяво прахообразно вещество, реагиращо на полеви тест като хероин.

Контрабандистите не са криминално проявени, при първоначалните разпити твърдели, че нямат представа как дрогата се е оказала в автомобила им.В родното село на оставените от съда за постоянно в ареста Светослав и Витка разказват, че двамата живеели заедно от три-четири години, момичето дори било бременно в 4-я месец. Запознали се докато играели хора в състава на местното читалище.

Майката на младежа е заминала преди време за Англия, където живеела с притежател на една от къщите в Коневец;за Германия пък отпрашил братът му близнак. Кметицата Йовка Желева разбра от журналисти за задържането на двойката, за последно тя виждала младежа и девойката в края на миналата седмица и дори не станало дума, че възнамеряват да пътуват за Турция. По думите й в момента в селото живеел само по-малкият брат на Светослав и баба му, който обитавали имота на англичанина. Задържаните са от рода на цигани – демирджии и калайджии, които били пръснати в целия регион.

Престъплението е е квалифицирано по чл.242, ал.4, предл.1, вр. ал.2, предл.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като контрабандата е в особено големи размери, случаят е особено тежък, а двамата обвиняеми са действали в качеството на съизвършители, което е обусловило и възможно най-тежката мярка за неотклонение въпреки чистото им съдебно минало.Запознати с хода на досъдебното производство коментират, че младата двойка е била наета от добре познат на криминалистите жител на близкото градче Елхово, който им предложил по 4 000 лв хонорар за курса. Мъжът се издирва засега безуспешно. https://www.monitor.bg/