Друг човек също е бил убит, когато резиденцията му е била обстрелвана, съобщава Tasnim.

МОСКВА, 31 юли. /ТАСС/. Радикалното палестинско движение Хамас съобщи за смъртта на ръководителя на политическото бюро Исмаил Хания в Иран.

Съответното изявление е публикувано в канала на движението Telegram .

Отбелязва се, че това е станало в резултат на израелска атака срещу резиденцията му в Техеран след участието на Хания в церемонията по встъпването в длъжност на избрания ирански президент Масуд Пезешкиан.

По-рано агенция Tasnim съобщи за смъртта на Хания . Той добави, че Хания и още един човек са били убити, когато резиденцията му е била обстрелвана.

***********

алестинското движение Хамас потвърди смъртта на шефа на Политбюро Исмаил Хания в резултат на израелска атака срещу резиденцията му в Техеран, се казва в изявление на Корпуса на стражите на ислямската революция (IRGC) на Иран . В Техеран Исмаил Хания участва в церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Иран Масуд Пезешкиян, която се проведе предишния ден, уточнява КСИР.

В изявлението се казва, че Исмаил Ханийе и един от бодигардовете му са „приели мъченическа смърт“, след като резиденцията им е била нападната. Движението нарече атаката срещу резиденцията „коварна“ и обвини „ционистите“. IRGC също така отбеляза, че в момента се провежда разследване на инцидента, резултатите от което ще бъдат публикувани по-късно.

Представители на израелската армия отказаха да коментират пред CNN новината за смъртта на шефа на Политбюро. Израелската армия заяви, че „не отговаря на съобщения в чуждестранни медии“.

Според източници на телевизионния канал Al-Hadas , Исмаил Хания е бил убит „буквално в леглото“ в резултат на директно попадение на ракета в къщата, където е прекарал нощта в Техеран.

По време на среща в Техеран с Исмаил Хания иранският президент заяви , че войната в ивицата Газа ще „завърши с унищожаването на ционисткия режим“. Ръководителят на Политбюро в отговор поиска да продължи да подкрепя военни групировки, които участват в конфликта в региона.

На 21 юли израелската армия съобщи за смъртта на ръководителя на военното крило на групировката Хамас Мохамед ал Дейф и командира на бригадата Хан Юнис Раф Салам. Хамас отрече смъртта им. Според израелската армия те са били убити при удар в района на Ал-Маваси в провинция Хан Юнис на 13 юли.

От 7 октомври 2023 г. войната между Израел и палестинското движение Хамас продължава. Този ден движението атакува Израел и взе повече от 200 души за заложници. Загинаха около 1000 израелци. В отговор Израел започна военна операция в ивицата Газа. Според местните власти от края на юни почти 38 хиляди души са били убити от ескалацията на конфликта в ивицата Газа, пише КОМЕРСАНТ.