• В навечерието на 110-ата си годишнина варненци биха с 4:0

 Десетки автомобили с регистрации от Варна, Шумен, Силистра, Разград и другаде пристигнаха в неделя в село Дончево, община Добричка. Тук дойдоха и футболисти от ФК „Рилци“, за да наблюдават началото на футболния сезон в Трета футболна лига – Североизточна. Зимното слънце грееше пролетно и обещаваше на зрителите и спортистите чудесно време с топъл южняшки вятър на селския стадион с отлично подготвен терен.

Младите „моряци“ от втората гарнитура на ФК „Черно море“ дойдоха в добруджанското село с луксозен автобус и лидерско самочувствие на отбор със 110-годишна традиция и мощно спонсорство от Варна. Натренираните яко през зимата варненски футболисти имаха и късмета още през първото полувреме на тяхна страна да бъдат силният на моменти вятър и слънцето, греещо ослепително в очите на вратаря на „Устрем“. И те едва ли са вярвали, че в първите 45 минути ще водят вече с 3:0 на добруджанските си домакини, които играеха мъжки и не отстъпваха особено на гостите си от именития тим на морската столица.

Във второто полувреме футболистите от Дончево се впуснаха в атаки, умело пресирани от тичащите бързо технични младежи от „Черно море“, втора „вахта“. Така състезателите от община Добричка пооголваха средната линия и защита, в желанието си да се изнасят напред за голови положения. Не това, а леко невнимание на добруджанските футболисти в Трета лига пред тяхното вратарско поле използва умело 9-ката Трифонов от „черноморци“, за да вкара за 4:0 скоро след почивката на полувремената.

Резултатът и сега не сломи домакините, играещи винаги за голове, победа, зрителите и за честта на селската община в Добруджа. Сред публиката имаше доста ученички и студентки, които преценяваха качества, атлетични тела и прически на футболистите от двата тима. А дошъл си от Лондон местен запалянко предаваше част от мача по мобилния си телефон направо към родината на футбола – Англия. Облечените в черни екипи „пантери“ от ФК „Устрем – Д“ атакуваха по-често и често пъти бяха спирани с явни нарушения от гостуващите варненци. Поне на три пъти добруджанци имаха шанс да отбележат гол в противниковата врата. Към края на мача само изключителната бързина на варненския страж, дългият му акробатичен крак и чудото опазиха суха вратата на черноморските футболни „моряци“ в първия мач на сезона.

Въпреки загубата на домакините срещу именития си противник от Варна със силно спонсорство в навечерието на 110-ата му годишнина, местната добруджанска публика остава с твърда надежда, че нейните любимци, футболистите на „Устрем – Д“, ще влязат скоро в победен ритъм. Резултатът не отразява показаното на терена и почти равностойната игра в неделя. „Пантерите“ неведнъж са започвали не по най-добрия начин мач или сезон, но накрая обикновено триумфират. Защото футболистите от тима на село Дончево, община Добричка, играят повече с вяра в себе си, в своите сили и със сърцето си, при липса на спонсори като тези на повечето съперници от Варна, Шумен, Русе, Търговище, Разград и другаде.

Текст и снимки: Румен Николаев