ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ: ФУТБОЛЪТ Е ОГЛЕДАЛО НА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Президентът на България Румен Радев коментира двубоя България – Англия, който породи куп коментари около обвиненията от страна на английските играчи, че са били обиждани на расистка основа, а срещата на два пъти беше спирана от главния съдия: “Не трябва да съдим за футбола като някакво единично, отделно явление от държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това”.

Така президентът Румен Радев коментира двубоя България – Англия, след който последва оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и влизането на ГДБОП в сградите на футболния съюз, съобщава БГНЕС. Румен Радев направи коментара си, след като поднесе венец пред Паметника на българския летец по случай празника на авиацията и Военновъздушните сили.

ЛЕЧКОВ: ОСТАВКАТА НА МИХАЙЛОВ НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА ОТ ИЗПЪЛКОМА

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков коментира подадената от Борислав Михайлов оставка. Ето какво каза Лечков пред topnovini.bg: “Няма да бъде приета от Изпълкома оставката, според мен. Има си ред – президентът е избран от конгрес и само конгрес може да го свали и да му приеме оставката. За недоброто състояние на българския футбол трябва да се питат треньорите на отборите. На тях сме им дали правото. Балъков трябва да каже за мача с Англия. Не знам кога пак ще бъдем четвърти в света”, посочи Лечков.

Той обясни, че вече е направена стратегия за развитието на националния ни отбор и тя е представена на спортния министър.

СТОИЧКОВ ПЛАЧЕ СЛЕД РАСИСТКИЯ СКАНДАЛ

Легендата на българския футбол Христо Стоичков не остана безучастен след разразилия се расистки скандал в мача на представителния ни тим срещу Англия. В момента страната ни е нападана от европейските медии заради прояви на расизъм по време на европейската квалификация с “Трите лъва”. Камата не скри сълзите си, докато говореше по наболялата тема за телевизия “Tudnusa”. На въпрос на водещата: „Би ли казал, че това те огорчава, че те натъжава?”, Стоичков отвърна: „Да, разбира се! Какво да направя?!” А според него решението е едно: „Да не се допускат до стадиона или по-тежко. Като в Англия от години. Пет години, без да стъпват на стадиони – нито на национален отбор, нито на мачове в страната. Хората не заслужават да страдат. Мислиш ли, че се чувствам добре?!”, завърши носителят на „Златната топка”.

 

АЛЕКСАНДЪР-АРНОЛД ВЛЕЗЕ В “РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС”

Десният краен бранител на Ливърпул Трент Александър-Арнолд официално записа името си в книгата “Световни рекорди на Гинес”. 21-годишният англичанин заслужи това признание с изключителните си офанзивни качества. Александър-Арнолд направи 12 асистенции за Ливърпул в Премиър лийг през миналата кампания, което е рекорд за голови подавания на бранител в рамките на един сезон. Общо асистенциите на Арнолд във всички турнира бяха 16.

Още по-сладко за играча на Ливърпул е, че той подобрява рекорд, който до момента държаха двама играчи на Евертън – Анди Хинчклиф (1994/95) и Лейтън Бейнс (2010/11). “За мен това е чест. Винаги съм искал да се впускам в атака и да помагам на отбора да създава колкото е възможно повече възможности за гол. Момчетата обаче са тези, които пращат топката в мрежата. Футболът е колективна игра и без моите съотборници този рекорд не би бил възможен”, заяви Александър-Арнолд.

 

ИСПАНИЯ ВЕЧЕ Е НА ЕВРО 2020

Отборът на Испания си подсигури участие на Евро 2020 след равенство 1:1 при гостуването си на Швеция в евроквалификационен мач от група „F”. Маркус Берг реализира в 50-ата минута на двубоя, а резевата Родриго Морено изравни след 90-ата.

Иберийците изиграха много силно първо полувреме, допуснаха гол, който не се виждаше как ще върнат, но този път късметът им се усмихна като своеобразна компенсация отпредни няколко дни в Норвегия. Испанците няма как да бъдат изместени от едно от първите две места, тъй като вторият и третият Швеция и Румъния, отдалечени съответно на пет и шест точки, играят помежду в следващия кръг. Лошата новина за Испания е травмата на Давид де Хеа, който остава под въпрос за неделния сблъсък между Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

Ла Роха се нуждаеше от точка, за да си осигури участие на Евро 2020. Наставникът на иберийците Роберт Морено пусна интересен стартов състав, в който присъстваше само един футболист на Реал (Мадрид) или Барселона – Дани Карвахал. Раул Албиол сложи капитанската лента заради наказанието на Серхио Рамос. Жерард Морено и Микел Оярсабал застанаха в предни позиции. Куалсон и Берг оформиха нападателен тандем в състава на скандинавците.

Испанците започнаха динамично и притиснаха своя съперник. В третата минута Фабиан Руис получи топката около дъгата и шутира без подготовка – вратарят на домакините Робин Олсен успя да избие над гредата. В седмата Тиаго Алкантара пробва да шутира, получи се рикошет, след който халфът изскочи сам срещу вратаря. Играчът на Байерн (Мюнхен) реши да финтира стража, който обаче чукна топката в крака на Тиаго и така отличното положение беше пропиляно. Обсадата пред вратата на скандинавците продължи. В 11-ата минута Родри не успя да вкара от шест метра след суматоха при корнер, като голяма заслуга има и вратарят Олсен. В 20-ата Карвахал центрира отдясно, Жерард Морено насочи с глава от 11 метра – вратарят на домакините отново се прояви с хубав плонж. В 27-ата Лустиг отправи страховит удар от 25 метра – Давид де Хеа внимаваше и успя да спаси. В 32-ата Лустиг центрира отдясно, Куалсон изпревари Иниго Мартинес и стреля много опасно с глава. Де Хеа отговори подобаващо с чутовно спасяване с една ръка.

В 50-ата минута Швеция откри резултата след колеблива игра на испанската отбрана. Давид де Хеа на два пъти спаси, но и в двата случая не изби топката надалеч, а я остави в опасна близост. Така Берг реализира почти от голлинията с глава – 1:0. В 60-ата вратарят на испанците Де Хеа беше сменен поради физически проблеми. На неговото място се появи Кепа Арисабалага. Момчетата на Роберт Морено потърсиха отговор. Акциите им обаче не разполагаха с достатъчна доза острота. В 92-ата минута защитата на шведите не се организира добре при корнер и получи гол. Родриго сложи крак на топката малко пред голлинията след удар на Фабиан – 1:1.

ШВЕЙЦАРИЯ НАПРАВИ ГОЛЯМА КРАЧКА КЪМ ЕВРОФИНАЛИТЕ

Швейцария победи с 2:0 Ейре и значително увеличи шансовете си за класиране на Евро 2020. Харис Сеферович откри резултата преди почивката, а в края на двубоя Шейн Дъфи си вкара автогол. В последния четвърт час ирландците играха с човек по-малко заради червен картон на Шеймъс Коулман. Нарушението на десния бек доведе до дузпа, която обаче Рикардо Родригес пропусна.

Ейре остана на върха в група “D” с 12 точки, колкото има и Дания, а швейцарците са трети с 11. Ирландците обаче имат само един мач до края на квалификациите – домакинство на “червения динамит”, докато съперниците им имат по още два мача.

През септември двата тима се срещнаха в Дъблин и завършиха наравно – 1:1. След това швейцарците разгромиха Гибралтар с 4:0, но загубиха гостуването си на Дания, което означаваше, че сега трябва задължително да спечелят.

Селекционерът на домакините Владимир Петкович заложи в предни позиции на Сеферович, Адмир Мехмеди и Брийл Емболо. За гостите в титулярния състав се появи тийнейджърът Аарън-Антъни Конъли, а другите офанзивни футболисти бяха Джеймс Колинс и Джеймс МакКлийн. Швейцария бързо се настани в противниковата половина и Гранит Джака отправи силен шут, спасен от Дарън Рандолф. Ирландците постепенно отблъснаха първоначалния натиск, но в 16-ата минута допуснаха гол, дошъл от нищото. Мехмеди подаде на Сеферович пред наказателното поле, той видя, че има пространство за удар и успя да прати топката в долния десен ъгъл на вратата. Попадението беше първо за Сеферович с екипа на “кръстоносците” през 2019 година.

В средата на полувремето Мехмеди получи разтежение и вместо него в игра влезе Едмилсон Фернандеш. Секунди по-късно Щефан Лихтщайнер можеше да вкара втори гол за Швейцария, но стреля в аут от добра позиция. Ирландците нито веднъж до почивката не застрашиха сериозно Ян Зомер, а пропуски за домакините направиха още Фабиан Шер и Емболо. Гостите вкараха 11 от последните си 13 попадения през вторите полувремена и се надяваха тази тенденция да се запази.

На почивката селекционерът Мик МакКарти смени Колинс с Калъм О’Доуда. Швейцария обаче продължи да е по-добрият отбор и Рандолф пак трябваше да се намесва след удар на Сеферович. Джака също беше близо до гол, но сантиметри го разделиха от целта. Ирландците се активизираха след 60-ата минута и защитникът Джон Игън стреля в аут след центриране от фланга. Домакините отговориха с нов опасен удар на Шер, след който Рандолф за пореден път демонстрира отличен рефлекс. В 76-ата минута Шеймъс Коулман игра с ръка в наказателното поле и реферът Шимон Марчиняк отсъди дузпа, а бранителят беше изгонен с червен картон. Рандолф обаче спаси изстреля от бялата точка на Рикардо Родригес и интригата се запази. До края на двубоя всяка контра на домакините вещаеше гол. Такъв падна в третата минута на добавеното време и всъщност беше автогол на Шейн Дъфи.

Швейцария има по-лесна програма до края на квалификациите – домакинство на Грузия и гостуване на Гибралтар, и почти сигурно ще финишира на едно от първите две места в групата.

 

ФРАНЦИЯ НЕ УСПЯ ДА ПРЕЧУПИ ТУРЦИЯ

Франция не успя да си осигури класиране на европейското първенство. “Петлите” завършиха 1:1 срещу Турция на “Стад дьо Франс”. Влезлият като резерва Оливие Жиру откри резултата в 76-ата минута, но друга резерва – Каан Айхан, изравни пет минути по-късно. Така турците запазиха първото си място в групата, като двата отбора имат по 19 точки и остават с огромни шансове да играят на Евро 2020.

Световният шампион започна активно, като създаде положения още в началото на срещата. Защитата на съперника обаче се справяше с атаките на домакините и постепенно турците показаха, че няма да стоят в собствената си половина и само да отбиват нападенията. Отлична атака на “петлите” в 17-ата минута можеше да доведе до откриване на резултата. Коман великолепно изведе Гризман, но играчът на Барселона стреля в тялото на Гюнок. При добавката Сисоко насочи топката, но вратарят отново се намеси прекрасно. Тимът на Дидие Дешан определено имаше предимство и започна по-често да отправя удари към вратата на гостите. В основата на повечето добри атаки бе Антоан Гризман. Той, Коман и Сисоко пробваха да преодолеят Гюнок, но това не се случи. Лангле също имаше възможност, след като бе изпуснат при ъглов удар, но насочи топката встрани от вратата. Много красив удар на Гризман в 36-ата минута също не намери целта.

Наставникът на Турция опита да промени нещо за второто полувреме и пусна в игра Чалханоглу и Айхан. Промените на Гюнеш се оказаха много удачни, макар и в един момент това да не изглеждаше така. След час игра Чалханоглу изведе Юлмаз, но той стреля над вратата и пропусна най-добрата възможност от началото на мача. Гостите играха доста по-стабилно след почивката, а французите доста по-рядко създаваха положения.

Дешан също направи промяна, която имаше сериозно въздействие върху мача. В 72-ата минута на терена се появи Оливие Жиру на мястото на предпочетения за титуляр Бен Йедер. Малко по-късно нападателят на Челси отбеляза 38-ия си гол за националния отбор, като е само на три от легендата Мишел Платини. След ъглов удар в 76-ата минута Жиру засече топката с глава и откри резултата. Французите предвкусваха победата, но двете резерви на Турция комбинираха за изравнителен гол. Чалханоглу намери Айхан и той направи резултата 1:1.

 

ЮНАЙТЕД СЕ РАЗБРА С МАРИО МАНДЖУКИЧ

Манчестър Юнайтед има устна договорка с Марио Манджукич за зимния трансфер на нападателя в посока “Олд Трафорд”, твърди “Дейли Експрес”. Хърватинът е имал примамливи предложения от Катар и САЩ, но е предпочел да премине при “червените дяволи”, защото все още иска да играе на най-високо ниво в Европа. Италианският шампион Ювентус е обявил цената, срещу която ще се раздели с 33-годишния нападател. Сумата възлиза на 10 милиона паунда.

Преди няколко седмици мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер заяви, че през зимата със сигурност ще иска да подсили атаката си, тъй като след раздялата с Ромелу Лукаку и Алексис Санчес норвежецът няма почти никакви алтернативи на Антони Марсиал и Маркъс Рашфорд.

 

ЛОРАН БЛАН МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ НА ЛИОН ЗАРАДИ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Соченият за фаворит за овакантения треньорски пост на Лион Лоран Блан може да се откаже от възможността да поеме отбора, твърди “Екип”. Според изданието специалистът смята, че има шанс да стане мениджър на Манчестър Юнайтед при евентуално уволнение на Оле Гунар Солскяер, и затова обмисля дали да отклони предложението на “хлапетата”.

Бъдещето на норвежеца на “Олд Трафорд” изглежда много несигурно заради слабия старт на сезона за “червените дяволи”, които са едва на две точки от зоната на изпадащите след 8-ия кръг във Висшата лига. Блан, който приключи кариерата си като футболист именно в Юнайтед, не е водил нито един отбор от юни 2016 година, когато беше освободен от Пари Сен Жермен.

 

АРЖЕНТИНА РАЗГРОМИ ЕКВАДОР С 6:1

Отборът на Аржентина разби Еквадор с 6:1 в контролна среща, играна в испанския град Елче. В мача не взе участие суперзвездата на “Албиселесте” Лионел Меси, който изтърпява наказание, наложено от ФИФА.

“Гаучосите” поведоха в резултата в 20-ата минута, когато Лукас Аларио с глава засече центриране от корнер. В 27-ата при удар на Маркос Акуня топката се отби в протегнатия крак на Джон Еспиноса, който по този начин я насочи в собствената си мрежа за 2:0. В 32-ата аржентинците вече водеха с 3:0, след като Леандро Паредес се разписа от дузпа, свирена за фаул на Дарио Аймар срещу Лаутаро Мартинес.

В 49-ата минута Анхел Мена със страхотно изпълнен пряк свободен удар намали изоставането на еквадорците. До края на мача обаче техният противник им вкара нови три гола. Първо, в 66-ата Херман Песея с глава прати топката в мрежата след центриране от фаул. В 82-ата резервата Николас Домингес добави името си сред голмайсторите с шут от границата на наказателното поле. Крайното 6:1 оформи Лукас Окампос в 86-ата, когато направи добавка след избит удар на влезлия от скамейката Матиас Варгас.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST