ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ С 0:2 ОТ ЕЛИТНИЯ ЧЕРНО МОРЕ

Черно море победи с 2:0 Черноморец (Балчик) в контролна среща, играна на стадион “Тича” във Варна, съобщава официалният сайт на клуба от морската столица. Домакините откриха резултата в 17-ата минута. Мартин Минчев стреля по земя от границата на наказателното поле и след неубедителна намеса на вратаря на Черноморец (Балчик) Християн Христов топката влезе във вратата. В 29-ата минута Черно море удвои преднината си. Мехди Букаси бе съборен в наказателното поле на гостуващия тим, а Патрик Андраде реализира за 2:0 след точно изпълнена дузпа. В 45-ата минута гол на Исмаил Иса не бе зачетен заради игра с ръка на нападателя на Черно море.

Това бе петата проверка на тима от Балчик. В първата те завършиха наравно 1:1 с Черно море на стадион „Тича” във Варна. След това загубиха от Нефтохимик (Бургас) с 2:1, а в третата контрола се наложиха над състава на Спартак (Варна) с 2:0. След това футболистите на Белия град записаха победа с 3:2 над Черноморец 1919 от Бургас.

Според програмата за зимната подготовка отборът на Георги Иванов ще има още една контрола преди подновяването на шампионата – на 8 януари с лидера в Североизточната трета лига – Добруджа. Заради лошото време вчера все още не се знаеше къде ще се играе този мач. От щаба на добричкия клуб информираха, че вариантите са два – на стадиона в Шабла или на терена с изкуствена трева в Добрич, като решението за това ще се вземе днес преди обяд.

Първенството във Втора лига ще бъде подновено в средата на февруари с мачовете от 19-ия кръг. Тогава, на 16 февруари, Черноморец ще приеме състава на  Локомотив (Горна Оряховица).

 

ВЛАДИСЛАВ СТОЯНОВ СЕ ЗАВРЪЩА В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов ще се завърне в националния отбор за предстоящия бараж за Евро 2020 с Унгария. Плейофът е на 26 март на стадион “Васил Левски” в София, а при успех ще срещнем за място на финалите победителя измежду Исландия и Румъния. Стоянов е попаднал в полезрението на селекционера Георги Дерменджиев с представянето си в контролите в Турция, които са наблюдавани от специалиста. Стражът пази на ниво и поради тази причина бе включен в групата на разградчани за мачовете от 1/16-финалите за Лига Европа срещу Интер. Първият двубой е на 20 февруари, четвъртък, от 19:55 часа на “Хювефарма Арена”, а реваншът е седмица по-късно в Милано.

В последните близо три години Стоянов лекува тежка контузия в коляното. В края на есенния полусезон той застана под рамката на дублиращия тим на “орлите” във Втора лига. След това бе взет на подготовката в Турция, където показва по-добри игри от Пламен Илиев и Ренан. Бразилецът не получи картотека за сблъсъците с италианския гранд. А Стоянов е единственият от тримата вратари, който все още не е допуснал гол в спарингите. В последния той дори спаси дузпа срещу Цървена звезда, изпълнена от звездата на сърбите Милан Павков.

Дерменджиев отлично познава качествата на Владо Стоянов, защото два пъти му е бил треньор в Лудогорец. Стражът пък едва ли пази добри спомени от последния си лагер с “трикольорите”, защото именно на него получи тежката травма в коляното, заради която претърпя редица операции. Той се контузи преди световната квалификация с Нидерландия в София на 25 март 2017-а, която бе спечелена с 2:0. За последно Владо участва в официален мач на 18 март 2017 година, когато Лудогорец завърши 2:2 с Дунав в Разград.

Повиквателна за сблъсъка с Унгария ще получи и колегата му при разградчани Пламен Илиев, който в последните две години е титуляр за националите. Третото място под рамката пък ще си оспорват Георги Георгиев от Славия, Николай Михайлов от Левски и Даниел Наумов от втородивизионния ЦСКА 1948. “Тема Спорт”

 

БУФОН РЕШАВА БЪДЕЩЕТО СИ ПРЕЗ МАРТ

Ветеранът в редиците на Ювентус Джанлуиджи Буфон ще вземе решение за бъдещето си през месец март. Тогава 42-годишният вратар ще има разговори с шефовете на торинци и ще прецени дали да подпише нов договор. “Не знам какво ще реши. Мисля, че дори той самият не знае. Ще имаме среща с шефовете на Ювентус в края на март и ще видим. Той е щастлив тук. На 42 години продължава да се справя добре, здрав е и е в добра форма, защото знае как да се грижи за тялото си. Преди много години бе казал, че ще се откаже на 32 години, но тогава му казах да не бърза и да почака, когато стане на тази възраст. Той изигра силен сезон в Париж, Фабио Паратичи често идваше да го гледа там. Към него имаше много запитвания, но когато дойде предложението от Юве, това бе най-добрата опция за неговото семейство”, разкри агентът на играча Силвано Мартина.

От началото на сезона Буфон е резерва на Войчех Шчесни, като е изиграл 7 мача в Серия “А” и само веднъж е успял да запази чиста мрежа.

 

БАЙЕРН ПОКАЗА ДВЕТЕ СИ ЛИЦА В МАЧ ЗА КУПАТА НА ГЕРМАНИЯ

Байерн (Мюнхен) беше на крачка от провал в турнира за Купата на Германия, след като за малко да изпусне победата срещу Хофенхайм на 1/8-финалите. Баварците се наложиха с 4:3 на “Алианц Арена”, след като до 82-ата минута водеха уверено с 4:1. Гостите върнаха две попадения и в добавеното време поставиха гранда под напрежение. В крайна сметка мюнхенци се измъкнаха и продължават напред към голямата цел – нов домашен дубъл. Важна крачка към титлата в Бундеслигата пък мюнхенци могат да направят идната неделя, когато приемат втория в класирането РБ (Лайпциг). Този сезон Хофе вече наказа Байерн в Мюнхен – с 2:1 през октомври, когато начело на шампионите на Бундеслигата още беше Нико Ковач.

Гостите заложиха на трима офанзивни футболисти в лицето на Иляс Бебу, Андрей Крамарич и закупения през януари от Борусия (Дортмунд) Якоб Бруун Ларсен. Домакините стигнаха до гол още в 5-ата минута, но той не беше признат заради много тънка засада, потвърдена и от ВАР. Три минути по-късно Хофе излезе напред. Коутиньо сбърка при изнасянето на топката и последва атака на гостите, завършила с удар по земя, който Боатенг насочи в мрежата на Нойер при опита си да избие кълбото. Коутиньо изкупи грешката си в 13-ата минута, след като изведе Алфонсо Дейвис отляво и последва центриране. В опита си да парира връхлитащия Томас Мюлер, защитникът на гостите Бенямин Хюбнер отклони топката в собствената си врата за 1:1. Мюлер все пак стигна до попадение и това се случи в 20-ата минута. Тогава пасът дойде от Дейвид Алаба, като световният шампион отново трябваше да пребори Хюбнер и този път го стори, засичайки топката точно пред него – 2:1. В последвалите няколко минути баварците пропуснаха три 100-процентови положения. Третият гол в мрежата на Пентке обаче не закъсня. В 36-ата точен беше Левандовски, след като преди това Мюлер пак влезе в единоборство с Хюбнер.

Второто полувреме стартира с атаки и пред двете врати. Така само в рамките на 52-ата минута и двата тима изпуснаха по една отлична възможност. Съставът от Зинсхайм не се предаде и действаше активно в опита си да направи нещо значимо. В 70-ата минута Нойер едва спаси коварен удар на Стивън Цубер, а две по-късно Хюбнер опъна мрежата, но попадението не беше зачетено заради игра с ръка на защитника. В 75-ата късметът спаси Нойер, след като Кристоф Баумгартнер излезе сам срещу него, но стреля съвсем малко над гредата. Всичко обаче като че ли беше решено в 80-ата минута, когато Лева добави още един гол с глава за 4:1. Само две след това Мунас Дабур реализира втори гол за Хофенхайм. Секудни по-късно на терена за дебютното си участие с екипа на Байерн се появи Алваро Одриосола, който беше преотстъпен от Реал (Мадрид). В игра вече бяха и младите Микаел Кюизанс и Джошуа Зиркзее, което обаче може би се оказа грешка, защото спорът далеч не беше приключил. В 87-ата Дабур изуми с изключителен пропуск, но в добавеното време се възползва от грешка на Павар и заби трети гол за Хофе. Последваха няколко атаки и удължено добавено време, през които “Алианц Арена” затаи дъх, за да дойде облекчението с последния съдийски сигнал.

Другите 1/4-финалисти до момента са Унион (Берлин), Байер (Леверкузен), Айнтрахт (Франкфурт), Вердер (Бремен), Фортуна (Дюселдорф), Шалке 04 и Саарбрюкен, който елиминира след изпълнение на дузпи Карлсруе. 1/4-финалите ще се изиграят на 3/4 март, а жребият за тях е на 9 февруари.

 

ГОЛОВ ТРИЛЪР В ЛОНДОН И ОТНОВО РАДОСТ ЗА ТОТНЪМ

Тотнъм изоставаше с 1:2, но направи пълен обрат до 3:2 срещу Саутхампън и спечели преиграването от 4-ия кръг на ФА Къп. Хюн-Мин Сон се разписа от дузпа в 87-ата минута и класира “шпорите” за следващата фаза, където техен съперник ще е Норич.

Мачът на “Сейнт Мери” завърши 1:1, а в Лондон двата отбора сътвориха истинско зрелище. Тотнъм отново показа характер и за втори път в рамките на няколко дни постигна важен успех, след като през уикенда повали шампиона Манчестър Сити в Премиър лийг. Саутхамптън също може да се гордее с представянето си, но в края на двубоя не съумя да издържи на домакинския натиск. При 1:1 в началото на второто полувреме Жозе Моуриньо извърши тактическа смяна, като пусна Жедсон Фернандеш вместо Ян Вертонген, а белгиецът почти се разплака.

Саутхамптън беше по-добрият отбор до почивката, но изостана в резултата в 12-ата минута, когато Джак Стивънс си вкара автогол. Защитникът на “светците” се оказа на най-неподходящото място след шут на Танги Ндомбеле и от рикошета в него топката отиде във вратата на Ангъс Гън. Още преди тази ситуация Нейтън Редмънд и Дани Ингс пропуснаха добри възможности за гостите. Отборът на Ралф Хазенхютъл продължи да играе силно и Ингс уцели гредата след пас на Джеймс Уорд-Праус, който го остави в чиста позиция. Заслуженото изравнително попадение дойде в 34-ата минута и бе дело на Шейн Лонг. Нападателят беше на точното място след удар на Редмънд и спасяване на Юго Лорис, за да довкара топката отблизо.

Втората част започна с голям пропуск на Софиан Буфал. Домакините също можеха да вкарат втори гол, но Лукас Моура стреля неточно след перфектно центриране на Сон. Последва добра намеса на Лорис, отразил удар на Яник Вестергор, а в 72-ата минута Редмънд преодоля четирима футболисти на Тотнъм и намери Дани Ингс, който стреля безкомпромисно в долния ъгъл – 1:2. “Шпорите” изглеждаха отчаяни, но Деле Али ги върна в мача. Влезлият като резерва английски национал направи двойно подаване с Моура, бразилецът напредна към наказателното поле и ударът му прати топката до гредата за 2:2. В 86-ата минута Али пусна хитър пас към Сон, а той беше повален от вратаря на гостите. Дузпата не подлежеше на съмнение. С отговорността се нагърби Сон и точният му удар от бялата точка прати Тотнъм на 1/4-финалите.

 

ЛАЦИО ПРОПУСНА ДА ИЗПРЕВАРИ ИНТЕР

Лацио не успя да победи Верона в отложен мач от 17-ия кръг на Серия “А” и трябваше да се задоволи с нулевото равенство. Двубоят трябваше да се проведе през декември, но беше преместен заради ангажиментите на римляните в Лига Европа и Суперкупата на Италия. При успех Лацио щеше да събере 52 точки и да измести Интер от второто място във временното класиране. Вместо това възпитаниците на Симоне Индзаги останаха трети, на точка зад “нерадзурите” и на 4 зад Ювентус. Верона пък за порден път показа, че е една от приятните изненади на сезона. Отборът от Града на Ромео и Жулиета спря и Милан преди няколко дни (1:1) и се намира в горната половина на таблицата.

Началото на мача беше равностойно, като и двата отбора опитваха висока преса и взаимно се неутрализираха. Първата възможност в мача дойде пред отбора на Верона в 18-ата минута. Първо вратарят Томас Стракоша отрази удар на Песина, а след това и изстрел на Борини, който обаче се оказа в засада. Отговорът на Лацио не закъсня и в 23-ата минута се отвори шанс пред Чиро Имобиле, но вратарят Силвестри успя да неутрализира опасността. В 27-ата минута Милинкович-Савич стреля към вратата от пряк свободен удар, но топката срещна стената. Постепенно Лацио наложи превъзходството си и упражни силен натиск върху Верона. Така се стигна до 39-ата минута, когато пред Луис Алберто се отвори отлична възможност, но Силвестри успя с върха на пръстите да изчисти. В 44-ата минута гредата спаси Верона от попадение след удар отново на Луис Алберто.

Томас Стракоша се справи с удар на Дарко Лазович в началото на второто полувреме, а в 64-ата минута Луис Алберто за втори път нацели гредата. Домакините нападаха постоянно, но Сергей Милинкович-Савич и Стефан Раду получиха жълти каротни, заради които ще пропуснат двубоя с Парма. В края Имобиле се размина с гола, а Стракоша попречи на Фабио Борини да отмъкне трите точки за Верона. Марко Силвестри едва не си вкара автогол в последните секунди, но и този път късметът бе на страната на Верона.

 

ТУХЕЛ: МБАПЕ НЕ ИЗПОЛЗВА КОНФЛИКТА С МЕН, ЗА ДА НАПУСНЕ

Старши треньорът на Пари Сен Жермен Томас Тухел говори за поведението на нападателя Килиан Мбапе, който остана недоволен, след като бе сменен в мача от 22-ия кръг срещу Монпелие (5:0). “Не мисля, че Мбапе използва конфликта с мен, за да напусне Пари Сен Жермен. Той е един от нашите играчи и има договор. Проблемът е, че има камери, фенове, журналисти и много хора искат да говорят за това. Затова бях тъжен. На терена имаше много положителни неща, за които можеше да се говори”, заяви Тухел.

Самият Мбапе вече многократно отговори с “в края на сезона ще видим” на въпрос дали ще остане в клуба. Към момента най-сериозен интерес към него има от страна на Реал (Мадрид).

 

ЯНИС ХАДЖИ ДЕБЮТИРА ЗА РЕЙНДЖЪРС С ПОБЕДЕН ГОЛ

Полузащитникът Янис Хаджи, син на румънската легенда Георге Хаджи, отбеляза дебюта си за Глазгоу Рейнджърс с късен победен гол за 2:1 срещу Хибърниън в мач от шотландското първенство. Той бе точен в 84-ата минута и с този успех “сините” се доближиха на седем точки от лидера в класирането Селтик, който има и мач повече.

След мача мениджърът на отбора Стивън Джерард похвали 21-годишния Янис, който играе в Рейнджърс като преотстъпен от Генк. “Представянето му през второто полувреме ни спечели мача. Янис е топ талант. През първата част трябваше да свиква с футбола в Шотландия, а и отнесе доста ритници. През второто полувреме обаче показа на какво е способен”, заяви бившият халф на Ливърпул.

Първият гол на Янис Хаджи в Шотландия падна на рождения ден на баща му, който навърши 55 години.