ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
1104

ДИЯН БОЖИЛОВ ИГРА ЗА ОТБОРА НА ТРЕНЬОРИТЕ В БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТУРНИР

Треньорите на водещите български отбори в Първа лига, сред които бе добричлията Диян Божилов – помощник-треньор ва Ботев (Пловдив), спечелиха благотворителния турнир, организиран от Дспорт и Дарик радио в подкрепа на недоносените деца и децата с аутизъм. Кампанията е част от Десетия Благотворителен търг на Дарик радио и Ники Кънчев шоу. Треньорът на ЦСКА-София Милош Крушчич, заедно с част от колегите си като Енгибар Енгибаров, Милен Радуканов, Александър Димитров, Стамен Белчев (който бе капитан на отбора), Златомир Загорчич и други постигнаха два успеха и един хикс, който бе достатъчен за триумфа. В турнира на второ място завърши тимът на Звездите, в чиито редици личаха имената на Благой Георгиев, Христо Йовов, Цанко Цветанов и други. Георги Кабаков, Николай Йорданов, Ивайло Стоянов и други от нашите съдии завършиха на трета позиция. Колеги журналисти също се пуснаха, информира sportal.bg. Четвърти завършиха представители на широк кръг от медии – БНТ, БТВ, Нова тв, Диема спорт, ТВ+, Канал 3, България он еър, 24 часа, Труд, Меридиан мач, Тема спорт, Спортал, Блиц, Топспорт, БНР.

Събитието уважиха и Наско Сираков, Стойне Манолов, Николай Жейнов и Олег Велинов, който е дългогодишен приятел на Търга. Георги Петков също трябваше да пази, но болест го спря. Все пак той уважи с присъствие събитието.

Всички 14 отбора от Първа лига дариха фланелки, подписани от футболистите. В това число и тимовете, чиито треньори по уважителни причини не успяха да се включат. Екипите ще бъдат включени във втората част от Благотворителния Търг на Дарик радио. Турнирът се проведе в залата на комплекс “Царско село”.

БОЖИДАР КРАЕВ ОТНОВО БЕЛЕЖИ В ПОРТУГАЛИЯ

Българският национал Божидар Краев изигра поредния си силен мач за своя Жил Висенте в първенството на Португалия. Юношата на Левски се разписа при равенството 2:2 с Витория Гимараеш от 14-ия кръг. Освен това той имаше дейно участие и при първия гол на Гонсалвеш в 28-ата минута. За съжаление, тимът му изпусна победата в края и трябваше да се задоволи само с една точка.

Жил Висенте можеше да поведе още в 9-ата минута, когато получи дузпа, но Лима пропусна от бялата точка. В 28-ата Краев проби до аутлинията и центрира в наказателното пол, там топката бе изчистена от защитник, но стигна до Гонсалвеш, който от воле я прати във вратата за 1:0. В 32-ата минута Лоуренси получи в наказателното пoле и свали топката за Краев, който елегантно финтира вратаря и отбеляза за 2:0.

През второто полувреме обаче гостите се добраха до изравняване. В 68-ата минута Едуардс намали изотаването на своя тим, а в 86-ата минута Давидсон оформи крайното 2:2.

След това реми Жил Висенте остава на 12-а позиция в класирането със 17 точки. Витория Гимараеш пък се намира на 5-о място с 21 точки в актива си. Водач е Бенфика с 39 точки.

 

ЛИВЪРПУЛ ОСТАВА БЕЗ ВАЙНАЛДУМ ЗА МАЧА С МОНТЕРЕЙ

Полузащитникът на Ливърпул Жоржиньо Вайналдум не е напълно възстановен от травмата си и няма да може да вземе участие в предстоящия мач с мексиканския Монтерей от полуфиналите на Световното клубно първенство по футбол в Доха. Холандецът пострада в срещата с Уотфорд в събота и няма да бъде на линия за днешната среща.

В щаба на Ливърпул обаче не губят надежда, че Вайналдум може да бъде готов за евентуалния двубой за титлата.

 

ЗИДАН: ЗНАЕМ, ЧЕ ИМАТ МЕСИ, НО НИЕ СЪЩО РАЗПОЛАГАМЕ СЪС СВОИТЕ ОРЪЖИЯ

Старши треньорът на Реал (Мадрид) Зинедин Зидан е спокоен преди днешния дуел с Барселона. Френският специалист призова да се обърне внимание на футбола, а мерките за сигурност да се оставят на професионалистите. “Трябва да вложим нашата енергия и мислим върху това, че мачът ще се играе. Можем цяла седмица да говорим за обстоятелствата, но реалността е, че утре предстои футболен мач”, заяви наставникът на “белите” на пресконференция. “Трябва да оставим съдията на спокойствие. Това е футболен двубой и въпреки че се говорят много неща, в крайна сметка хората искат да гледат хубав футбол. Не ме безпокои нищо. Доволен съм, не само аз, а всички. Радваме се, че ще играем Ел Класико. Спомням си, когато играех аз. Живееш за такива мачове”, довери Зизу. “Не съм притеснен за съдията. Всеки да говори каквото си иска”, отсече той. “В този мач може да се случи всичко. Важно е да сме подготвени. Знаем, че имат Меси, но ние също разполагаме със своите оръжия”, заяви френският специалист. “Не ме притеснява владението на топката, има много неща. Трябва да покажем най-доброто си лице. Именно това ще опитаме да направим”, сподели треньорът на “лос бланкос”. “Всеки ден има своята история. Ковачич се справи добре с опазването на Меси, но сега мачът е друг, историята е друга и ще видим какво ще се случи”, каза той. “В тези срещи винаги трябва да даваш най-доброто от себе си. Не мисля, че ролята на стадиона ще е основна роля. Очакваме да видим голям мач”, заяви още Зидан. Дуелът на “Камп Ноу” е днес от 21:00 часа.

 

ЖИРУ СЕ ПРИБЛИЖАВА ДО ИНТЕР

Нападателят на Челси Оливие Жиру е все по-близо до преминаване в Интер, твърди “Екип”. Според авторитетното френско издание 33-годишният футболист почти е договорил личните си условия с “нерадзурите”. Предстои обаче по-трудната част – италианският клуб да се разбере с Челси за трансферната сума.

Жиру играе много рядко след заставането на Франк Лампард на мениджърския пост на “Стамфорд Бридж”. Световният шампион с Франция има само 7 участия от старта на сезона, а не може да си позволи да се застоява на пейката, ако иска да попадне в състава на “петлите” за Евро 2020. Жиру е трети избор за атаката на Челси след Тами Ейбрахам и Миши Батшуай. Той би бил такъв и в Интер, където звездите са Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес, но схемата на Антонио Конте с двама нападатели ще му осигури достатъчно възможности за изява до края на сезона. Ако подпише с “нерадзурите”, французинът със сигурност ще играе редовно в Лига Европа.

В случай че до сделка не се стигне, бившият нападател на Арсенал ще има опцията да се завърне във Франция с екипа на Лион. “Хлапетата” обаче няма как да му предложат по 500 000 евро месечно, колкото Жиру получава в Челси. Кристъл Палас също проявява интерес към тарана, но засега той не е официализиран.

 

ВАНДАЛИ СЕ ОПИТАХА ДА ОТРЕЖАТ КРАКАТА НА СТАТУЯТА НА ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ

Вандали се опитаха да срежат краката на статуята на Златан Ибрахимович пред стадиона на Малмьо. Бронзовата скулптура на шведския нападател стана обект на множество посегателства от страна на фенове на родния му отбор, след като през миналия месец той закупи 25-процентов дял от стокхолмския Хамарби.

Ибрахимович проби в големия футбол именно с екипа на Малмьо, а през октомври Шведската футболна федерация постави 3.5-метрова негова статуя пред стадиона на родния му клуб в знак на уважение за приноса му към развитието на футбола в страната.

В други акции в края на ноември бесните запалянковци на Малмьо запалиха скулптурата и изписаха със спрей расистки обиди към Ибрахимович. След поредния инцидент от полицията в града поставиха ограда около статуята, тъй като вече има риск тя да падне заради прорезите на краката.

 

ИНДЗАГИ: ЮВЕНТУС ОСТАВА ФАВОРИТ ЗА ТИТЛАТА

Легендарният нападател на Милан и настоящ треньор на втородивизионния Беневенто Филипо Индзаги смята, че Ювентус е фаворит за титлата в Италия и през този сезон, но е доволен от появилата се конкуренция на торинци в лицето на Интер и Лацио. “От години не е имало толкова голяма борба за титлата. Ювентус остава фаворит, но Интер прави живота им труден. Ако и брат ми (б.р. Симоне Индзаги) вземе добър резултат тази вечер срещу Каляри (б.р. интервюто е дадено преди мача в Сардиния, спечелен от Лацио с 2:1) със своя Лацио, то Серия „А” ще остане още по-интересна”, коментира Индзаги. Той смята, че повишената конкуренция може да се окаже от полза за Ювентус в преследването на трофея от Шампионската лига. “Надявам се да има битка до края. Ясно е, че Ювентус и Интер са различно ниво от Лацио, но за отбора на брат ми ще е голям упех да задържи тази позиция и да играе в Шампионската лига”, завършва Индзаги. sportal.bg

ЖОАО ФЕЛИКС ПОЛУЧИ ПРИЗА ЗА НАЙ-ДОБЪР МЛАД ФУТБОЛИСТ

Нападателят на Атлетико (Мадрид) Жоао Феликс получи наградата Golden Boy за 2019 г. за най-добър футболист до 21-годишна възраст в Европа. Той събра най-голям брой гласове в организираната от “Тутоспорт” анкета, в която взеха участие журналисти от най-авторитетните европейски спортни медии.

Призът му беше връчен на стилна церемония в Торино пред над 200 гости не само от света на футбола. Младокът беше придружен от агента си Жорже Мендеш и половинката си. “Посвещавам тази награда на моето семейство, моите съотборници в Атлетико (Мадрид), както и на тези от Бенфика”, коментира Жоао Феликс, който беше провокиран с въпрос дали вижда бъдещето си в Ювентус, където в момента играе миналогодишният носител на приза Матайс де Лихт. “Кристиано Роналдо ми е идол, той винаги е много любезен с мен. Да делим една съблекалня в националния отбор, за мен е нещо невероятно. Би би било хубаво да играем и в един клуб”, каза Феликс, който определи като възможно отстраняването на Ливърпул в 1/8-финалите на Шампионската лига.

 

МИЛАН И РОМА СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ КАМПАНИЯТА НА СЕРИЯ “А” СРЕЩУ РАСИЗМА

Милан и Рома се обявиха срещу противоречивата кампания против расизма, която Серия “А” стартира в понеделник. Сред инициативите за борба с расизма по италианските стадиони са включени и арт плакати, на които са изобразени маймуни. Това породи сериозни полемики, а сред тези, които са против подобен начин на противопоставяне на расизма, бяха Милан и Рома. “Изкуството може да бъде мощен посланик, но ние сме твърдо против използването на образи на маймуни за борба с расизма и сме изумени от пълната липса на комуникация при стартирането на подобна кампания”, се казва в изявление от Милан. “В Рома бяхме много изненадани да видим това, което изглежда, че е кампания на Серия “А”, включваща боядисани маймуни в социалните мрежи. Разбираме, че от лигата искат да се борят с расизма, но не сме убедени, че това е правилният подход”, гласи позицията на “вълците”.