ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
863
Chris Smalling of AS Roma during the Serie A match between Roma and Napoli at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 2 November 2019. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images)

МИЛЕН НИКОЛОВ Е НОВИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЯНТРА (ГАБРОВО)

Добричлията Милен Николов е новият изпълнителен директор на ОФК Янтра (Габрово), информира Sportal.bg. 30-годишният специалист, на когото Управителният съвет гласува пълно доверие, ще има за цел да подобри организацията в клуба и да изгради неговата стройна и устойчива структура. Николов ще встъпи официално в длъжност следващия понеделник, 16 декември.

През последните малко повече от три години новият изпълнителен директор на ОФК Янтра 2019 заемаше длъжността „пресдиректор“ в елитния Витоша (Бистрица), като същевременно се занимаваше и с част от организацията в клуба.

Милен Николов притежава бакалавърска степен по „Журналистика“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по „Спортен мениджмънт“ от НСА „Васил Левски“. От 2016 година е съосновател и партньор в Сдружение „Бъдеще чрез спорт“, с което организира редица футболни кампове и турнири, както и треньорски семинари у нас.

 

ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ: ИМАШЕ 99-ПРОЦЕНТОВА ДУЗПА ЗА НАС

Халфът на Дунав Ивайло Лазаров, който е възпитаник на детско-юношеската школа на Добруджа, сподели първите си впечатления след поражението на тима с 0:3 от Локомотив (Пловдив) в среща от 19-ия кръг на efbet Лига. “Започнахме добре мача, имахме 1-2 ситуация, в които можехме да отбележим гол, след което допуснахме грешка и ни поведоха в резултата. През второто полувреме се помъчихме да играем футбол. Имаше 99-процентова дузпа за нас, но главният съдия не я отсъди”, започна Лазаров. “Трябва да излезем да играем футбол срещу ЦСКА. Те са гранд, но ние трябва да направим всичко възможно, за да играем добър футбол”, завърши той.

 

ЛЕВСКИ СРЕЩУ ЛУДОГОРЕЦ В ТУРНИРА ЗА КУПАТА

Левски срещу Лудогорец е голямото дерби на 1/4-финалите в турнира за Купата на България. Това отреди тегленият вчера жребий в Бояна. Победителят ще се излъчи в един мач, който ще се играе през март на “Герена”. Другият напечен сблъсък ще е в Пловдив, където Локомотив приема ЦСКА 1948. „Червените” вече изхвърлиха два елитни тима от турнира, елиминирайки Дунав с 2:1 и Берое с 4:3. ЦСКА-София пък ще е домакин на Ботев (Враца), а Ботев (Пловдив) ще гостува на Ботев (Гълъбово).

Срещите от тази фаза на турнира са насрочени по програма за 3, 4 и 5 март 2020 година, информира Sportal.bg.

Членът на селекционния съвет на Лудогорец Димитър Божкилов коментира жребия за Купата. “Възможно най-тежкия жребий ни изтеглиха. Ще се борим, за да победим. Ще ни се съберат два поредни мача с Левски в София, но не мисля, че това ще окаже влияние. Подготвени сме да играем в такъм цикъл. Няма да ни е леко. Това са две гостувания и ще се подготвим по най-добрия начин. По-добре щеше да е в Разград двубоят за Купата на България, но такъв е жребият”, коментира Божкилов. “Селекцията на Лудогорец не зависи от мача в четвъртък с Ференцварош. Ние работим по селекцията непрестанно и не зависи от този мач. Всичко зависи от трансферния пазар и възможностите. Всички турнири са важни за нас. Такива мачове играем 7-8 години и смятам, че ще се представим по достоен начин в четвъртък за Лига Европа”, допълни още Божкилов.

 

АРСЕНАЛ РАЗПИЛЯ УЕСТ ХАМ ЗА ДЕВЕТ МИНУТИ

Арсенал сложи край на черната си серия от девет поредни мача без победа във всички турнири. “Артилеристите” се събудиха и успяха да спечелят с 3:1 лондонското дерби с Уест Хам. Играчите на Фреди Люнгберг изиграха безлично първо полувреме, в което допуснаха и гол във вратата си, дело на Анджело Огбона в 38-ата минута. През втората част обаче гостите избухнаха с три гола за девет минути, дело на Габриел Мартинели в 60-ата, Никола Пепе в 66-ата и Пиер-Емерик Обамеянг в 69-ата минута, и така взеха ценни три точки.

Домакините излязоха с един чист нападател в лицето на Микейл Антонио. Зад гърба му го подкрепяше Фелипе Андерсон, а на двете крила запонаха Робърт Снодграс и Пабло Форналс. За гостите изнесен в предни позиии бе Пиер-Емерик Обамеянг. Той имаше подкрепата на Месут Йозил, Никола Пепе и Габриел Мартинели от по-задни позиции.

Първата възможност в мача бе за Микейл Антонио, който в 5-ата минута получи топката пред наказателното поле, но ударът му бе над вратата. В 25-ата минута отново се стигна до положение пред вратата на Бернд Лено. При едно разбъркване топката се озова в Пабло Форналс, който отправи първия точен изстрел в мача, но той бе твърде слаб, за да притесни германския страж. В 33-ата минута Арсенал организира първата си по-добра атака. Обамеянг центрира за Йозил, който бе на добра позиция да отбележи, но топката се оказа твърде висока за него и той не успя да отправи точен удар с глава. Веднага след това последва отличен шанс за Уест Хам, като Антонио шутира от малък ъгъл и Лено трябваше да се намесва решително. Домакините поведоха в резултата в 38-ата минута. Тогава при едно центриране от корнер се стигна до разбъркване в наказателното поле, Деклан Райс центрира меко към Огбона, който стреля с глава и след рикошет в Мейтланд-Найлс топката се озова в мрежата за 1:0.

Втората част започна с натиск на Арсенал. В 53-ата минута една лошо изчистена топка попадна у Лукас Торейра, който обаче стреля неточно. В 55-ата минута грешен пас на Гранит Джака в средата на терена позволи на Уест Хам да организира контраатака, Снодграс опита удар и след рикошет топката тупна опасно близо до гредата. Две минути по-късно Деклан Райс отправи истинска бомба от около 30 метра, но Лено внимаваше и улови. В 60-ата минута Арсенал организира най-добрата си атака в мача и тя доведе до изравняване на резултата. Торейра подаде за Сеад Колашинац на левия фланг, той напредна и центрира по земя за нахлуващия на скорост Мартинели, който от движение стреля във вратата за 1:1. Само шест минути по-късно “артилеристите” направиха пълен обрат. Никола Пепе получи топката в наказателното поле, финтира прекия си пазач и с диагонален удар не остави шансове на вратаря за 1:2. В 69-ата минута гостите вкараха и трети гол. Пепе елегантно намери Обамеянг пред вратарското поле, а той с изстрел от воле порази вратата за 1:3. Уест Хам имаше нелош шанс да върне един гол в 76-ата минута, когато Лено трябваше да се намесва след опасен изстрел на Форналс.

В крайна сметка Арсенал се поздрави с победата и излезе на 9-а позиция в класирането с 22 точки. Уест Хам пък остава 16-и с 16 точки в актива си.

 

СОЛСКЯЕР: МНОГО Е ЛЕСНО ДА СРАВНЯВАМЕ РАШФОРД С КРИСТИАНО РОНАЛДО

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер смята, че нападателят на тима Маркъс Рашфорд може да бъде сравняван с бившата звезда на “червените дяволи” Кристиано Роналдо. 22-годишният английски национал прави най-добрия си сезон досега с 13 гола в 21 мача във всички турнири.

Запитан дали представянето на Рашфорд при победите над Тотнъм и Манчестър Сити му напомня за португалеца, специалистът отговори: “Да, много е лесно да сравняваме двамата по всичко – умения, физическа форма, отношение, характеристики. Момчето има всички шансове на света да се превърне в топ играч. Дано да продължава по същия начин. Не искам да говоря за количеството му голове. Докато продължава да е позитивен и директен, както и да мисли за това да атакува и създава положения, ще вкарва попадения”, коментира Солскяер.

Това не е първият път, в който норвежецът сравнява Рашфорд с Роналдо. Наскоро той описа гола от пряк свободен удар на младия талант срещу Челси за Купата на Лигата като “типичен за Кристиано Роналдо”.

 

ЮВЕНТУС ГОТВИ СЕРИОЗНА ОФАНЗИВА ЗА ПОГБА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Ювентус не се е отказал от идеята да си върне халфа Пол Погба от Манчестър Юнайтед. В Торино подготвят сериозна офанзива за привличането на французина за следващото лято, твърди “Тутоспорт”. Погба изкара четири години в Ювентус, където разкри големия си талант. През 2016 година той реши да се завърне в Манчестър Юнайтед, но за халфа е трудно да покаже същата добра форма на “Олд Трафорд”. През този сезон французинът е преследван и от контузии, като е записал едва 6 мача във всички турнири. Той вече намекна, че обмисля трансфер, и “бианконерите” са готови да отправят оферта и да го върнат в редиците си.

От Ювентус вече са в контакт с Манчестър Юнайтед относно евентуален трансфер на Марио Манджукич в посока “Олд Трафорд”. По време на разговорите е бил повдигнат и въпросът за привличането на Погба. На този етап това са само начални разговори, но се очаква те да станат по-интензивни с наближаване на лятото.

 

СЕРХИО РАМОС С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА “ЗЛАТНАТА ТОПКА”

Капитанът на Реал (Мадрид) Серхио Рамос се пошегува във връзка с успеха на Лионел Меси в анкетата за “Златната топка” за 2019 г. За последните 12 г. само веднъж трофеят е отивал у играч, различен от аржентинеца или Кристиано Роналдо. “Да направят една “Златна топка” само за тях двамата и друга за останалите футболисти. В крайна сметка това би било по-добре за футбола”, заяви Рамос пред мексиканския канал TUDN.

През този период Лео заслужи трофея шест пъти, а бившият съотборник на Рамос в Реал (Мадрид) го получи в другите пет случая.

 

ТРАНСФЕРЪТ НА СМОЛИНГ В РОМА ПРЕД ПРОВАЛ

Смятаният за почти сигурен трансфер на Крис Смолинг от Манчестър Юнайтед в Рома е пред провал, пише “Гадзета дело Спорт”. Англичанинът в момента играе под наем при “вълците”, но те са много доволни от представянето му и искат да откупят изцяло правата му. Изглежда обаче двата клуба все още не могат да се разберат за параметрите на сделката.

От Рома се надяваха да си осигурят правата на защитника срещу 18 милиона евро и всичко бе договорено. В последните дни обаче настъпи неочакван обрат, като от Юнайтед вече не са убедени, че тази сделка е изгодна за клуба, а и самият Смолинг започва да се колебае дали иска да остане за постоянно на “Олимпико”.