ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ПОВЕДОХА, НО ЗАГУБИХА ОТ СЕПТЕМВРИ; СТАНИСЛАВ ГЕНЧЕВ: ПО-ДОБРИ СМЕ! ОТИВАМЕ ЗА ПОБЕДА В МАРИБОР; ИНТЕР И МАН ЮНАЙТЕД СЕ ДОГОВОРИЛИ ЗА АЛЕКСИС САНЧЕС; БЪЛГАРИЯ С ВАНДЕРСОН И МАРСЕЛИНЬО СРЕЩУ АНГЛИЯ; ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА ОТНОВО Е В ГРУПИТЕ НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА; СТАТУЯ НА ЙОХАН КРОЙФ БЕШЕ ИЗДИГНАТА ПРЕД “КАМП НОУ”; МЕНИДЖЪРЪТ НА ДЕМБЕЛЕ НЕ ЗНАЕЛ ЗА НИКАКВА ДОГОВОРКА; РЕАЛ ОТХВЪРЛИ ОФЕРТА НА ПСЖ ЗА КЕЙЛОР НАВАС; ЗЛАТАН ОТНОВО ГЛАВЕН ГЕРОЙ В СПЕКТАКЪЛА НА КАЛИФОРНИЯ

0
1012

 

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ПОВЕДОХА, НО ЗАГУБИХА ОТ СЕПТЕМВРИ

Вчера се изиграха мачовете от втория кръг в първенството на Елитната юношеска група за момчета до 15 години. Отборът на Добруджа загуби с 10:1 от столичния Септември в среща, проведена на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич. В първия си домакински мач за сезона момчетата на треньора Павлин Тодоров започнаха добре и дори поведоха в резултата. В 8-ата минута Цветан Цветанов бе изведен сам срещу вратаря на гостите, технично го преодоля и прати топката в мрежата. След това столичани установиха териториално и игрово надмощие и до почивката обърнаха резултата. В 21-ата минута след груба грешка в отбраната на „жълто-зелените” резултатът бе изравнен, а три минути след това след неумела намеса на вратаря столичани поведоха с 2:1. В 28-ата минута след опит за центриране кълбото влезе за трети път във вратата на домакините. Момчетата на Септември се възползваха от настъпилото объркване в редиците на добруджанци и след хубава атака вкараха за 4:1. След почивката гостите бяха пълни господари на терена и отбелязаха още 6 гола.

Припомняме, че на старта на шампионата нашите момчета загубиха с 0:2 в столицата от връстниците си от ЦСКА. След много здрава битка в средата на терена първото полувреме завърши при нулево равенство. След почивката „червените” вкараха два гола и спечелиха трите точки.

В третия кръг – на 11 септември, момчетата на Павлин Тодоров ще гостуват на Етър ВТ (Велико Търново).

 

СТАНИСЛАВ ГЕНЧЕВ: ПО-ДОБРИ СМЕ! ОТИВАМЕ ЗА ПОБЕДА В МАРИБОР

Временният наставник на Лудогорец Станислав Генчев е оптимист преди дебюта си начело на тима. Той ще води “орлите” в Марибор на плейофа реванш за влизане в групите на Лига Европа. Както е известно, шампионът на България и този на Славения завършиха 0:0 на “Лудогорец Арена” в първата среща. Българският отбор е по-добър и отива за победа, категоричен е Генчев. “Като цяло Лудогорец заминава с добро настроение. Това е нормално, тъй като Лудогорец обича тези мачове. Европейските мачове са част от историята на клуба. Настроение има във всички. Имаме нелош резултат от първия мач. Всички сме настроени само с една единствена цел и идея. Тя е да влезем в групите на Лига Европа. Нещата се случиха много бързо с моето назначаване. Нямаше време дори и за напрежение. Аз съм спокоен, футболистите са спокойни, няма никакво напрежение в отбора”, заяви Генчев. “Тактически промени няма да има. Ще следваме линията, която имахме с предишния треньор Стойчо Стоев. Всички играчи са на линия. Наясно съм с титулярния състав, но ще видите на мача какъв състав съм избрал. Лудогорец всеки мач играе за победа. В Марибор няма да правим изключение. Ние сме по-добър състав от словенците. Целта не е да влезем само в групите, но да го направим убедително, с победа”, продължи той. “Дали ще остана треньор? Моето бъдеще не стои на дневен ред. Нека първо да отстраним Марибор, след което ръководството да има по-голямо спокойствие и ще види от какво ще има нужда. Аз ще направя всичко, за да може Лудогорец да изпълни целите си”, коментира още Генчев.

 

ИНТЕР И МАН ЮНАЙТЕД СЕ ДОГОВОРИЛИ ЗА АЛЕКСИС САНЧЕС

Интер и Манчестър Юнайтед са постигнали договорка за преминаването под наем на Алексис Санчес на “Джузепе Меаца”, съобщава “ББС”. Двата клуба преговарят от няколко седмици за чилиеца, като проблематична си оставаше заплатата на играча, която е на стойност между 400 и 500 хиляди паунда и сериозно разклаща структурата на заплащане на “червените дяволи”.

От “Олд Трафорд” искаха да договорят сделка, при която по-голяма част от седмичното възнаграждение да бъде плащано от италианския тим. Първоначално от Интер предлагаха да поемат около 150 хиляди паунда, но впоследствие са вдигнали офертата и това е довело до сериозен прогрес в разговорите.

На този етап все още не е постигната договорка за сума за задължително откупуване през следващото лято и засега не е ясно дали задължително ще бъде търсена такава. Очаква се Алексис Санчес да премине в тима на Антонио Конте в следващите няколко дни, където да се присъедини към бившия си съотборник в Манчестър Ромелу Лукаку, който премина при “нерадзурите” по-рано това лято срещу 73 милиона паунда.

 

БЪЛГАРИЯ С ВАНДЕРСОН И МАРСЕЛИНЬО СРЕЩУ АНГЛИЯ

Националният селекционер Красимир Балъков обяви разширения състав на България за предстоящата европейска квалификация срещу Англия на 7 септември и приятелския двубой срещу Република Ирландия три дни по-късно. Към вече повиканите 11 състезатели, играещи зад граница, бяха добавени 14 представители на efbet Лига, с което общият брой футболисти, очаквани на лагер в Национална футболна база „Бояна“ на 1 септември, става 25. Причината за по-големия списък е неясното функционално състояние на някои от играчите, които ще преминат обстойни изследвания с медицинския щаб на националния отбор в София.

Сред избраниците на Балъков попадат петима състезатели на шампиона Лудогорец, сред които са Вандерсон и Марселиньо, по двама от ЦСКА-София и Етър и по един от Левски, Славия, Ботев (Пловдив), Локо (Пловдив) и Черно море.

По лично решение на селекционера Балъков в представителния тим не попада нито един футболист от младежкия национален отбор, стартиращ важен квалификационен цикъл в началото на септември. „Смятаме, че тези играчи са бъдещето на българския футбол и евентуалното им класиране на голямо първенство е от фундаментално значение за развитието им, затова и предпочитаме да им дадем възможност да бъдат в максимално силен състав“, аргументира избора си Балъков.

Ето и списъка с играчи от вътрешното първенство, повикани за двубоите с Англия и Република Ирландия: Пламен Илиев (Лудогорец), Мартин Луков (Локомотив, Пловдив), Христо Иванов (Етър), Георги Терзиев (Лудогорец), Кристиан Димитров (Ботев, Пловдив), Антон Недялков (Лудогорец), Николай Бодуров (ЦСКА-София), Иван Горанов (Левски), Даниел Младенов (Етър), Васил Панайотов (Черно море), Кристиян Малинов (ЦСКА-София), Вандерсон (Лудогорец), Галин Иванов (Славия), Марселиньо (Лудогорец). Те се присъединяват към вече обявените Страхил Попов (Касъмпаша), Георги Пашов (Арарат), Васил Божиков (Слован, Братислава), Георги Сърмов (Кемниц), Ивелин Попов (Ростов), Георги Костадинов (Арсенал, Тула), Георги Миланов (Фехервар), Николай Димитров (Урал), Божидар Краев (Жил Висенте), Кирил Десподов (Каляри) и Симеон Славчев (Карабах).

Лагер-сборът на България „А“ стартира в неделя, 1 септември, като селекционерът Балъков ще даде пресконференция в 11:30 ч. в амфитеатралната зала на Национална футболна база „Бояна“. В четвъртък, 5 септември, от 18:00 ч. трима футболисти от тима ще се срещнат с медиите, а съставът заминава за Лондон с чартърен полет в 09:00 ч. на 6 септември, където в 16:30 местно време Красимир Балъков ще даде пресконференция, а в 17:00 е официалната тренировка, която ще бъде открита за медиите в първите си 15 минути.

 

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА ОТНОВО Е В ГРУПИТЕ НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Отборът на Цървена звезда се класира за груповата фаза на Шампионската лига за втора поредна година. Сръбският гранд елиминира Йънг Бойс след две равенства – 2:2 и 1:1, но с повече голове на чужд терен. Реваншът в Белград беше драматичен. Швейцарците отново доминираха и имаха повече положения, но ги пропиляха. “Звездашите” поведоха в 59-ата минута с гол на Алекса Вуканович, а автогол на Ел Фарду Бен Набуан върна надеждите на гостите в 82-ата. До края Звезда оцеля. След края на мача започна големият празник. Много от футболистите на Цървена звезда плачеха от радост. Те направиха почетна обиколка на стадион “Райко Митич”, изпълнен от над 50 000 “навиячи”.

И двата отбора дебютираха в групите през миналия сезон, като постигнаха по една впечатляваща победа – Звезда над бъдещия шампион Ливърпул, а Йънг Бойс над Ювентус.

Началото беше предпазливо от страна на сърбите. Йънг Бойс овладя средата на терена и търсеше пространства за бързите си нападатели. Двата отбора имаха по една добра възможност от статично положение, но и в двете ситуации не се наложи вратарите да се намесват. Милунович и Дегенек от Звезда обаче получиха жълти картони още до 20-ата минута и това ги направи много предпазливи. До почивката реално нямаше нито едно чисто положение. Йънг Бойс атакуваше, но прекалено еднообразно, а Цървена звезда се бранеше дисциплинирано и не позволи да се стигне до сериозно напрежение пред Милан Борян.

В началото на второто полувреме Звезда изнесе играта по-далеч от вратата си. Публиката даваше кураж на футболистите в червено-бяло, а тези на Йънг Бойс продължаваха да нямат идея как да стигнат до гол. В 56-ата минута късметът помогна на Цървена звезда, след като Борян изпусна една висока топка, тя се отби от гредата и се разходи по голлинията, преди да бъде изчистена. Секунди по-късно Борян отново трябваше да се намесва и го направи убедително. След тези трудни мигове за Звезда отборът на Милойевич направи една от малкото си атаки и тя завърши с гол. Марко Марин подаде на Родич, който догони топката и центрира към Вуканович. Последва удар с глава и “Мала Маракана” ликуваше. При този резултат в игра в за Йънг Бойс влязоха Оаро и Миралем Сюлеймани. Швейцарците преодоляваха с лекота средата на терена, но пред наказателното поле не знаеха какво да правят. Играчите на Звезда умело накъсаха играта и чакаха последния съдийски сигнал. В 81-ата минута обаче след безобиден удар на Янко топката рикошира в резервата Бен Набуан и заблуди Борян – 1:1.

Последните минути бяха драматични. Йънг Бойс изсипваше топката в наказателното поле към Оаро и така дойде най-добрата възможност за гостите да нанесат решителен удар. Оаро гардира и подаде към свой съотборник, който шутира силно, но Борян изби в корнер. Реферът Антъни Тейлър даде 5 минути продължение, което беше увеличено с още две, но Цървена звезда издържа и отново ще мери сили с най-добрите в Европа.

 

СТАТУЯ НА ЙОХАН КРОЙФ БЕШЕ ИЗДИГНАТА ПРЕД “КАМП НОУ”

Футболното величие Йохан Кройф ще посреща всички, които идват на “Камп Ноу”. Статуята на холандската легенда беше издигната пред стадиона на Барселона, като официалното й откриване бе в понеделник. Неговият син Жорди Кройф имаше честта да покаже монумента, който е с височина 3,5 метра и тежи 1500 килограма. Творението е на холандката Кори Амерлан ван Нийкерк и е вдъхновено от периода на Кройф като капитан на Аякс. Бронзовата статуя посреща феновете на футбола със слогана “Излез и се забавлявай” (на испански език: “Salid y Disfrutad”).

Официално бе открит и новият стадион “Йохан Кройф”, който ще е арена за мачовете на дублиращия тим на Барса и на женския отбор на каталунците.

 

МЕНИДЖЪРЪТ НА ДЕМБЕЛЕ НЕ ЗНАЕЛ ЗА НИКАКВА ДОГОВОРКА

Агентът на Усман Дембеле отрече да знае, че Барселона и Пари Сен Жермен са се разбрали клиентът му да бъде включен в сделката за Неймар. Sport твърди, че испанците ще се опитат да убедят футболиста да замине в клуба от Лига 1. “Преговорите между двата клуба не ни касаят”, заявил Муса Сисоко пред “Екип”. Седмица по-рано пък той беше още по-краен с изказването, че на 1000% Дембеле ще продължи да играе в Барса.

От вторник представители на двата клуба преговарят в Париж. Очаква се скоро да има развитие по случая. Според Sport, каталунците са предложили да включат и Иван Ракитич под някаква форма.

 

РЕАЛ ОТХВЪРЛИ ОФЕРТА НА ПСЖ ЗА КЕЙЛОР НАВАС

Пари Сен Жермен има интерес към вратаря на Реал (Мадрид) Кейлор Навас. Френският шампион търси заместник на Джанлуиджи Буфон, който се завърна в Ювентус. Според “Мундо Депортиво” парижани дори вече са отправили предложение на стойност 15 милиона евро, но то е било отхвърлено от “Белия балет”. Испанците настояват да получат поне 20 милиона евро за костариканеца.

Навас загуби титулярното си място на “Сантиаго Бернабеу” след идването на Тибо Куртоа. Доскоро той отказваше да напусне, надявайки се да успее да си върне мястото под рамката, но вече като че ли е склонен на раздяла.

ПСЖ следи ситуацията около Навас от доста време насам. В крайна сметка парижани решиха да опитат да го доведат на “Парк де Пренс”, но за момента удрят на камък в преговорите. Те обаче едва ли ще се откажат толкова лесно и разговорите между двата клуба се очаква да продължат в следващите дни.

 

ЗЛАТАН ОТНОВО ГЛАВЕН ГЕРОЙ В СПЕКТАКЪЛА НА КАЛИФОРНИЯ

Шведската звезда Златан Ибрахимович отново беше център на внимание в дербито на Калифорния. Той отбеляза два гола за своя тим Лос Анджелис Галакси в гостуването на лидера в първенството и градски съперник Лос Анджелис. Дербито от 27-ия кръг на Мейджър Лийг Сокър за втори пореден път се превърна в истински спектакъл и завърши 3:3. Както е известно, само преди месец Ибра вкара исторически хеттрик за успеха с 3:2 в предния сблъсък между двата клуба.

Пред около 23 000 зрители на “Банк ъф Калифорния Стейдиъм” играчите на Гийермо Скелото започнаха ударно и в 16-ата минута водеха с 3:1. Още във втората минута Кристиан Павон изведе Ибра, който с плътен удар с левия крак матира стража на домакините. Десет минути по-късно Блесинг изравни с глава, но Златан върна преднината на Галакси в 15-ата минута. Този път той беше изведен зад защитата от Алварес, след което технично преодоля вратаря Милър и вкара своя осми гол във вратата на Лос Анджелис от пристигането си в МЛС. Попадението беше негово 22-о за сезона, като изравни постижението си от миналия сезон, но тогава стори това в 27 мача, а сега имаше нужда от 22 срещи. При следващата атака новото попълнение Павон също записа името си сред голмайсторите. Пристигналият от Бока Хуниорс нападател вкара своя първи гол в САЩ и даде комфортна преднина на своя отбор. Лидерът в първенството, който имаше точно 20 точки преднина пред Ибра и компания преди срещата, упражни сериозен натиск в оставащите минути. След няколко пропуска “черните” върнаха един гол в последните секунди на първата част. Капитанът Карлос Вела стреля, топката рикошира в защитник и попадна в Блесинг, който намали.

През втората част Лос Анджелис бяха определено много по-активни. Футболистите на Боб Брадли стигнаха до 3:3 в 53-ата минута, когато звездата Вела изравни. Десетката на ЛА технично прати топката в мрежата и вече има 27 попадения в шампионата от 26 срещи. Именно мексиканският национал е лидер при стрелците в първенството. Той обаче се контузи и трябваше да напусне принудително, а съотборниците му Роси и Диаманде направиха няколко пропуска. Така домакините се размениха с исторически обрат и първа победа в дербито. В 93-ата минута Златан беше близо до нов хеттрик след удар от 17 метра, но топката мина встрани от лявата греда.

Галакси прекъсна серията от пет поредни победи на Лос Анджелис в шампионата и продължава да няма загуба в градското дерби – 2 победи и 3 равенства. Интересното е, че последното поражение на лидера в Западната конференция бе именно срещу Галакси, когато Ибрахимович вкара хеттрик.

Тимът на Брадли остана на първо място с актив от 62 точки, докато Ибра и компания имат 42 точки и заемат четвърта позиция във временното класиране на Западната конференция.