ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ВКАРА ТРИ ГОЛА НА ВАРНЕНСКИЯ СПАРТАК; ПЕРУ ШОКИРА УРУГВАЙ СЛЕД ДУЗПИ И Е НА ПОЛУФИНАЛ НА „КОПА АМЕРИКА”; БАРСЕЛОНА НЯМА ДА ПЛАЩА КЛАУЗАТА НА ГРИЗМАН; ШВЕЦИЯ ИЗХВЪРЛИ ГЕРМАНИЯ ОТ СВЕТОВНОТО ЗА ЖЕНИ; ХОЛАНДИЯ СЕ СПРАВИ С ИТАЛИЯ НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ; ТИТЛАТА В АНГЛИЯ СТАВА ПРИОРИТЕТ ЗА ЛИВЪРПУЛ; МБАПЕ ОТКАЗВА ДА ПРЕПОДПИШЕ; ЛИПИ: НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТАКЪВ КАТО ДЕ ЛИХТ; ДЕ ЛИХТ СЕ РАЗБРАЛ С ЮВЕНТУС

0
1108

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ВКАРА ТРИ ГОЛА НА ВАРНЕНСКИЯ СПАРТАК

Отборът на Черноморец (Балчик) победи с 3:1 новака във Втора лига Спартак 1918 (Варна) в контролна среща. Спартаклии откриха резултата в 52-ата минута чрез бившия централен нападател на Добруджа Румен Николов, но отборът от Балчик отвърна с три попадения. Най-напред, в 74-ата минута, Георги Стоянов изравни, а само минута след това Александър Попов покачи на 2:1. Юношата на Черно море (Варна) Алекс Стефанов оформи крайното 3:1. “Доволен съм от старанието на отбора, от това как стояхме на терена. Можем да играем и по-добре, но смятам, че оформяме добър състав. Младите се влагат много силно в тренировките и натискат по-опитните”, заяви за БТА старши треньорът на балчиклии Георги Иванов-Геша.

Следващата контрола е на 2 юли с Нефтохимик 1962 (Бургас), като предложението на отбора от Балчик е мачът да се състои на техния стадион на осветление заради очертаващите се високи температури.

 

 

ПЕРУ ШОКИРА УРУГВАЙ СЛЕД ДУЗПИ И Е НА ПОЛУФИНАЛ НА „КОПА АМЕРИКА”

Отборът на Перу поднесе най-голямата изненада на „Копа Америка”, след като отстрани един от фаворитите за спечелване на трофея Уругвай в 1/4-финалите. Двубоят на “Арена Фонте Нова” завърши 0:0 в редовното време, а при изпълненията на дузпи Луис Суарес сбърка за Уругвай още в началото. До края никой от изпълнителите не сгреши и така с 5:4 напред продължава Перу. Уругвайците могат да съжаляват много, тъй като в редовното време удариха греда, а три попадения бяха отменени, две от които след намесата на ВАР. Така Перу ще се изправи срещу шампиона Чили в спора за място на финала,  а в другия полуфинал се срещат Бразилия и Аржентина.

Срещата започна с динамична игра, като Уругвай бързо влезе в ролята си на фаворит и организираше атака след атака.  Първата сериозна опасност пред вратата на Перу дойде в 14-ата минута, когато Луис Суарес с глава нацели греда след центриране на Валверде. Перуанците разчитаха в предни позиции предимно на звездата си Пауло Гереро, който обаче оставаше изолиран. Те стигнаха до два последователни ъглови удара,  но от тях не последва нищо. В 25-ата минута Единсон Кавани беше близо до откриване на резултата, но прати топката над вратата отблизо. Атаката започна в центъра от Бентанкур, който с далечен пас изведе Суарес отдясно. Нападателят на Барселона напредна и през двама защитници стреля, но вратарят Галесе отби топката с крак и тя попадна в обсега на Кавани, който не намери очертанията на вратата. В същото време се видя, че реферът е вдигнал засада на Суарес. Атаките на Уругвай продължиха, но нападателите в небесносиньо често се озоваваха в засада. Така в 28-ата минута се стигна до отмяна на гол на Араскаета, след като беше отсъдена засада на Нандес преди това, като дори не се стигна до намеса на ВАР. В 33-ата минута на терена прехвърчаха искри, след като капитанът на Уругвай Диего Годин фаулира Гереро в полето на Перу. Малко по-късно пред Гереро се откри възможност, но той беше спрян в наказателното поле от Хименес. В 37-ата минута играта беше прекъсната за кратко, след като вратарят на Перу получи травма. Галесе обаче се възстанови и застана под рамката, а след изпълнения ъглов удар се стигна до опит на Суарес за стрелба, но той се оказа неуспешен. В края на полувремето ролите се смениха и Перу беше по-активният отбор, като пред Гереро се откри нов шанс, но беше изпреварен от Муслера, който пресече подаването на Куева отляво.

Втората част започна с положение пред вратата на Перу, но Галесе отрази далечния удар на Валверде. Четвърт час след подновяването на играта Кавани успя да се разпише, но след намеса на ВАР голът беше отменен заради засада. В 16-ата минута на втората част нападателят на Пари Сен Жермен отново опита късмета си, но ударът му по земя беше лесно спрян от стража на Перу. В 72-ата минута Кесерес успя да прати топката към Суарес, който от близка дистанция я прати в мрежата, но голът отново беше отменен след ревизия с ВАР. Оказа се, че уругвайският нападател е бил в засада, макар и много тънка. Десетина минути преди края звездата на Перу получи травма след съприкосновение с Хименес в наказателното поле и играта беше за кратко прекъсната. Уругвай продължи да търси победата в редовното време. Перуанците се бранеха с всички сили и в крайна сметка успяха да докарат мача до изпълнение на дузпи. При тях Уругвай започна с грешка на Луис Суарес, чийто удар беше отразен, а до края всички изпълнители не сбъркаха и така Перу се класира на полуфиналите, където ще се изправи срещу Чили.

 

БАРСЕЛОНА НЯМА ДА ПЛАЩА КЛАУЗАТА НА ГРИЗМАН

Барселона ще стори всичко по силите си, за да привлече Антоан Гризман, но изглежда, че това няма да стане по очаквания начин с активирането на откупната клауза от 120 млн. евро. Вестник Sport разкрива, че шампионите преговарят с Атлетико (Мадрид) за стандартен трансфер, който даже ще надхвърли споменатата сума. Каталунците обаче ще имат възможността да разсрочат плащанията във времето.

Проблемът с клаузата е, че по правилата цялата сума трябва да бъде депозирана наведнъж в Испанската федерация. Изглежда обаче, че на “Камп Ноу” имат проблеми с изваждането на 120 млн. веднага. Затова те молят Атлетико за разделянето на траншове, независимо че в края цената на Гризман ще се окаже повече от 120 млн. евро.

 

ШВЕЦИЯ ИЗХВЪРЛИ ГЕРМАНИЯ ОТ СВЕТОВНОТО ЗА ЖЕНИ

Отборът на Швеция се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол за жени, след като сензационно отстрани Германия с 2:1. Така шведките достигнаха до тази фаза от надпреварата за четвърти път в историята след 1991, 2003 и 2011 година. Нещо повече – достигането до полуфиналите осигури и квота за олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Бундестимът излезе като фаворит и поведе в резултата още в 16-ата минута чрез Лина Магул, но футболистките от Скандинавия успяха да обърнат развоя на мача. София Якобсен изравни в 22-ата минута, а Стина Блакстениус направи обрата пълен в началото на втората част.

Така Швеция прекъсна черната серия от 11 поредни мача без победа срещу Германия и в спор за място на финала ще се изправи срещу тима на Холандия, който по-рано надви Италия с 2:0.

И двата гола паднаха през втората част, когато се разписаха Вивиан Миедема (70) и Стефани ван дер Грагт (80). В полуфиналите на 3 юли Швеция ще играе с Холандия, докато ден по-рано Англия се изправя срещу световния шампион САЩ.

 

ХОЛАНДИЯ СЕ СПРАВИ С ИТАЛИЯ НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ

Вивиан Миедема и Стефани ван дер Грахт се разписаха през второто полувреме и Холандия победи с 2:0 Италия в мач от четвъртфиналите на Световното първенство по футбол за жени. Холандките се класираха за топ 4 на турнира за първи път в историята.

Италия имаше по-добри положения през първото полувреме, но европейските шампионки изравниха играта през втората част. Те вкараха и двата си гола с глава след центрирания от пряк свободен удар на Шерида Спице и се класираха за полуфиналите. Шампионките от САЩ ще играят с Англия в другия полуфинал.

 

ТИТЛАТА В АНГЛИЯ СТАВА ПРИОРИТЕТ ЗА ЛИВЪРПУЛ

Собственикът на Ливърпул Джон Хенри посочи спечелването на титлата в Премиър лийг през следващия сезон като приоритетна цел пред “мърсисайдци”. През отминалата кампания Ливърпул спечели за шести път в историята си трофея в Шампионската лига, а във вътрешното първенство остана на втора позиция след Манчестър Сити. “За мен титлата в Европа е повече от победа в Премиър лийг, но феновете имат право да искат да спечелим и шампионата. Затова смятаме да се съсредоточим върху Премиър лийг през новия сезон. Не е моя работа, но мисля, че през следващия сезон ще виждаме по-често на терена Дивок Ориги. Той дава нещо различно на отбора – сила, скорост, голове. Като цяло имам много положителни очаквания”, коментира Хенри.

 

МБАПЕ ОТКАЗВА ДА ПРЕПОДПИШЕ

Мадридският вестник Marca твърди, че Килиан Мбапе няма намерение да преподписва с Пари Сен Жермен, и ще си тръгна най-късно през лятото 2022 година, когато изтича контрактът му. Целта на голаджията е да премине в Реал (Мадрид). Той вече бил разкрил плановете си пред ръководството на френския клуб.

Мбапе не търсел финансово благоденствие, а шанс да печели повече трофеи, което било по-вероятно с екипа на тима на Зинедин Зидан. За него ПСЖ плати 180 млн. евро на Монако, с което той стана вторият най-скъп футболист в света.

Към момента клубът на Насер Ел-Хелаифи е зает основно с опитите да разубеди Неймар от амбицията му да се завърне в Барселона.

 

ЛИПИ: НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТАКЪВ КАТО ДЕ ЛИХТ

 

Именитият Марчело Липи е възхитен от класата на Матайс Де Лихт, който е пред трансфер в бившия му клуб Ювентус. “В кариерата си съм виждал защитници като Алесандро Неста, Франко Барези, Паоло Малдини, Чиро Ферара, Фабио Канаваро и Марко Матераци, но никога досега не съм забелязвал такива качества в играч на такава възраст”, заяви Липи за 19-годишния холандец. Очаква се капитанът на Аякс да подпише с “бианконерите” срещу 67 млн. евро плюс 13 млн. под формата на клаузи.

“За мен най-доброто попълнение на Юве би бил Де Лихт – продължи треньорът пред Tuttosport. – Той е много здрав, впечатлява с физика, показва изключителна интелигентност, технически е добър, а и вкарва много голове. С него, Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи отборът би станал още по-силен и вече ще има възможност да спечели дори Шампионската лига.”

Matthijs De Ligt’s reported contract agreement with @JuventusFC:

 

5

 

ДЕ ЛИХТ СЕ РАЗБРАЛ С ЮВЕНТУС

Ювентус е на финалната права в преговорите за привличането на Матайс де Лихт. Различни източници, сред които Sky Sport Italia, Goal.com и Calciomercato.com, разкриха, че капитанът на Аякс вече е приел офертата на италианския шампион. Де Лихт ще подпише договор за 5 години със заплата от 8 млн. евро. С предвидените бонуси сумата може да достигне 12 млн. В контракта ще бъде включена откупна клауза на стойност 150 млн. евро.

Именно невъзможността да впише подобна клауза, е попречила на Пари Сен Жермен да финализира привличането на Де Лихт преди няколко седмици, твърди трансферният експерт Джанлука Ди Марцио. Френският гранд беше много близо до подписа на бранителя, но правилото, което забранява на местните клубове да слагат освобождаващи клаузи в договорите на играчите, е провалило сделката.

От Барселона също са се отказали от Де Лихт. Каталунците имаха голямо желание да се подсилят с 19-годишния талант, но вече са осъзнали, че той предпочита Ювентус. “Говорих си с приятели от детските години и си спомнихме, че когато играехме в двора, аз винаги исках да съм Кристиано Роналдо. Първата ми футболна фланелка от онези времена също беше на Роналдо”, заяви Де Лихт пред Voetbal International. Сега той ще има възможност да играе заедно с идола си. Аякс пък ще получи 70 млн. евро за своя капитан.

През миналия сезон Де Лихт изигра общо 55 официални мача, в които вкара 7 гола. Той стана шампион на Холандия, спечели купата на страната и стигна до полуфиналите в Шампионската лига, след като преди това Аякс елиминира именно Ювентус.