ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ФУТБОЛИСТИТЕ НА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ГОСТУВАТ В РАДОМИР; ПОБЕДА ЗА ОТБОРА НА НИКОЛАЙ КОСТОВ В КАЗАХСТАН; ЛОКО (ПЛОВДИВ) СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛА; БАРСА ПРОБИ БАСКИЯ БЕТОН И НАПРАВИ КРАЧКА КЪМ ТИТЛАТА; ИНИЕСТА ВЗЕ КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА ВЪВ ВИСЕЛ КОБЕ; ТОТНЪМ СЕ ИЗМЪЧИ СРЕЩУ БРАЙТЪН; МЕСИ ВОДИ ЗА “ЗЛАТНАТА ОБУВКА”; ФАБРЕГАС: НЯМА ДА ИМА ВТОРИ КАТО ЛЕО; ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ПОГБА И РЕАЛ СА В МНОГО НАПРЕДНАЛ ЕТАП

0
1268

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ГОСТУВАТ В РАДОМИР

Днес започват мачовете от 26-ия кръг във Втора професионална лига. Единият от тях е в Радомир, където отборът на Черноморец (Балчик) ще гостува на Струмска слава. Очаква се интересен двубой, защото двата тима се представят успешно в първенството, имат равен брой точки – по 30, и са в средата на таблицата – тимът от Белия град е 9-и, а съперникът му е непосредствено след него. Старши треньорът на балчиклии Георги Иванов-Геша няма да може да разчита на младия нападател Валентин Йосков, който е лишен от състезателни права за една среща заради натрупани наказателни картони.

В петък е мачът от 26-ия кръг на другия тим от Добричка област, играещ във втория ешелон – Добруджа, който е последен в класирането и се бори за оцеляването си сред професионалистите. „Жълто-зелените” ще гостуват на един от кандидатите за място в елитната група – Арда 1924 (Кърджали). Безспорно тимът от Кърджали, заемащ второ място в класирането, е фаворит в този сблъсък, но добруджанци имат крещяща нужда от точки и със сигурност ще направят всичко, което е по силите им, за да не загубят. А да не забравяме, че преди няколко кръга те победиха като гости силния състав на Монтана, който тогава също бе втори в подреждането. Междувременно стана известно, че срещата в Кърджали ще пропусне защитникът на Добруджа Николай Николаев. Той е наказан за една среща заради натрупани жълти картони. В отбора на домакините също има един наказан състезател – Ивайло Найденов, който е бивш футболист на столичния Левски.

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПРОГРАМА – XXVI КРЪГ

25 април 2019 г., четвъртък, 17:00 ч.

Струмска слава (Радомир) – Черноморец (Балчик)

Поморие (Поморие) – Царско село 2015 (София)

25 април 2019 г., четвъртък, 19:00 ч.

Пирин (Благоевград) – Локомотив (Г. Оряховица)

26 април 2019 г., петък, 17:00 ч.

Литекс (Ловеч) – Локомотив (София)

Кариана (Ерден) – Монтана 1921 (Монтана)

Арда 1924 (Кърджали) – Добруджа 1919 (Добрич)

29 април 2019 г., понеделник, 17:00 ч.

Ботев (Гълъбово) – Лудогорец 1945 II (Разград)             –

30 април 2019 г., вторник, 19:00 ч.

ЦСКА 1948 (София) – Несебър (Несебър)

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 25 22     2       1       56:18         68

————————————————————

  1. Арда 25     15     5       5       36:14         50
  2. Монтана 25 14     8       3       40:19         50

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. ЦСКА 1948 25     12     11     2       28:15         47
  2. Литекс (Лч) 25     12     5       8       38:20         41
  3. Поморие 25 10     5       10     30:36         35
  4. Локо (ГО) 25     10     4       11     27:32         34
  5. Локо (Сф) 25     8       8       9       20:19         32
  6. Черноморец 25     8       6       11     20:28         30
  7. Струмска слава 25 8       6       11     28:35         30
  8. Ботев (Гъл) 26 6       9       11     25:30         27
  9. Кариана 25 6       5       14     24:33         23
  10. Несебър 25 5       8       12     27:44         23
  11. Лудогорец II 25 6       4       15     23:40         22

—————————————————————

  1. Пирин (Бл) 25 6       3       16     24:46         21
  2. Добруджа 26 4       9       13     14:31         21

 

ПОБЕДА ЗА ОТБОРА НА НИКОЛАЙ КОСТОВ В КАЗАХСТАН

Шестият кръг в първенството на Казахстан донесе разнородни емоции на българските треньори, които работят там. Техните отбори записаха победа, равенство и загуба в срещите си. Най-щастлив бе добричлията Николай Костов, който изведе своя Шахтьор (Карганда) до успех с 2:1 като гост на Тараз. Барановски (8) и Шахметов (34) се разписаха за Шахтьор, а Нюаджи (37) вкара почетното попадение за домакините.

Междувременно воденият от Стойчо Младенов Кайсар завърши наравно 0:0 в домакинството си на Ордабаси. Иртиш на Димитър Димитров-Херо пък продължава да буксува от началото на сезона. Той записа домакинско поражение с 0:1 от последния в класирането Актобе. Единствения гол отбеляза Аймбетов в 12-ата минута.

След този кръг трите “български” отбора са залепени един зад друг във временното класиране. Най-напред е Кайсар, който заема 6-о място с 8 точки, Шахтьор (Карганда) е на 7-о място със 7 точки, а Иртиш и на 8-ата позиция с 6 точки. Водач е Астана с 19 точки.

 

ЛОКО (ПЛОВДИВ) СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛА

Локомотив (Пловдив) се класира за финала в турнира за Купата на България. “Смърфовете” завършиха 0:0 при гостуването си на Септември (София), след като в първата полуфинална среща записаха категоричен успех с 4:0. Резултатът от “Лаута” на практика направи реванша протоколен, като малцината зрители на Националния стадион “Васил Левски” така и не видяха попадение.

Срещата започна с минута мълчание в памет на легендата на ЦСКА Красимир Безински. Отборът на Христо Арангелов и Мариян Христов може да съжалява за своите пропуски до десетата минута, когато евентуално можеше да се заформи някаква сензация. Пловдивчани вече чакат своя опонент за финала на 15 май. Съперник на Локомотив ще бъде Ботев (Пловдив) или ЦСКА-София.

В шестата минута домакините имаха първа възможност за гол. Владимир Николов изскочи сам срещу вратаря Мартин Луков, който обаче успя да спре топката с крака. Последва неточен шут на Анте Аралица. След това дойде уникален пропуск на деветката на столичани Илия Димитров. Футболистът на Септември не можа да засече подаване на празна врата. Последваха много скучни минути до края на първото полувреме, в които вратарите Луков и Валентин Галев не бяха застрашени с нищо.

В началото на вторите 45 минути Галев трябваше да показва рефлекс под своята рамка. Абделхаким Буна стреля с глава, но стражът отби с една ръка и предотврати сигурно попадение в мрежата си. В 67-ата минута Аралица опита да наруши скуката, която легна над Националния стадион, с далечен изстрел към вратата на домакините, но топката прелетя над целта и излезе в аут. В 70-ата минута последва шут на Георги Русев от далечно разстояние, отбит без особени проблеми от Мартин Луков. В 73-ата минута Димитър Илиев затрудни Галев, който парира удара му, а Един Бахтич пропусна да направи добавка от непосредствена близост. В 78-ата минута Митко Илиев се размина с красив гол. Капитанът на “железничарите” от Пловдив стреля с парабола, но Галев успя да спаси с върха на пръстите си, изкарвайки топката в корнер. Десетина минути преди края на срещата в игра за Септември се появи Борис Галчев, който веднага пробва мерника си от фаул. Хубавият му шут обаче бе уловен от стабилния Мартин Луков под рамката на “смърфовете”. В 86-ата минута друга резерва – Кристофър Мандианго, пробва бдителността на Луков, но юношата на Левски отново отговори подобаващо. Последната сериозна възможност проигра Буна, който пропусна фронтално срещу стража на столичани в добавеното време. Така след 0:0 в София “смърфовете” вече мислят за финала.

 

БАРСА ПРОБИ БАСКИЯ БЕТОН И НАПРАВИ КРАЧКА КЪМ ТИТЛАТА

Силно второ полувреме приближи Барселона с още една крачка до 26-ата титла в клубната история. Каталунският гранд победи с 2:0 Алавес в среща от междинния 34-и кръг в Ла Лига. Точни бяха Карлес Аленя в 54-ата минута след многоходова комбинация и Луис Суарес от дузпа в 60-ата. Суперзвездата Лионел Меси не беше титуляр за гостите. Той се появи в средата на второто полувреме, когато “блаугранас” вече си бяха осигурили трите точки. Те могат да станат шампиони още този кръг, ако Атлетико (Мадрид) загуби у дома от Валенсия в дербито на кръга. В противен случай празникът ще е през уикенда, когато предстои домакинство на Леванте.

Меси получи почивка от старши треньора Ернесто Валверде, както и левият бек Жорди Алба. Артур и Клеман Лангле също останаха на пейката. В предни позиции за Барса стартираха Луис Суарес, Усман Дембеле и Филипе Коутиньо. Тримата в средата на терена бяха Карлес Аленя, Серхио Бускетс и Артуро Видал, за когото стана ясно, че ще получи предложение за нов договор. Ляв бек вместо Алба беше Сержи Роберто.

Двубоят във Витория бе интересен и заради два любопитни факта: треньорът на Барса Ернесто Валверде е израснал в столицата на Страната на баските, а този на Алавес – Абелардо, е бивш футболист на каталунския гранд. Барселона стартира с очакван натиск и можеше да стигне до бърз гол, но Фернандо Пачеко спаси удар на Луис Суарес, а след това Коутиньо се засуети и беше блокиран. Алавес съумя да неутрализира опитите на Барса да си осигури ранен аванс, но това костваше много физически сили на тима на Абелардо. В първия половин час нямаше много голови положения, освен това на Суарес. Уругваецът още веднъж се сдоби с шанс да обстрелва Пачеко след атака, започнала от Нелсон Семедо, но и този път не сполучи. След 30-ата минута острите влизания зачестиха. Жерард Пике пострада в стремежа си да стигне до топката при единоборство с Джони Родригес. Бранителят обаче бързо се върна в игра. В края на полувремето териториалното надмощие на Барса бе още по-ясно изразено, но Алавес се защитаваше храбро и не допусна попадение.

Съставът на Абелардо се надяваше с познатия дефанзивен подход да удържи резултата колкото се може по-дълго, но това не стана. В 55-ата минута перфектна атака на Барса матира защитата на Алавес. Финалното подаване беше на Сержи Роберто към Аленя, който хладнокръвно откри резултата. Малко по-късно се стигна до голямо разбъркване в наказателното поле на домакините. Топката се оказа на крака на Пике, който я добута зад голлинията, но бързо се разбра, че ситуацията ще бъде прегледана с помощта на ВАР. Крайното решение на рефера Адриан Кордеро беше дузпа за игра с ръка на Томас Пина. Суарес реализира от бялата точка и вкара 21-ия си гол през сезона. Веднага след попадението Меси се появи в игра на мястото на Усман Дембеле. Барса вече нямаше причина да атакува постоянно, и намали темпото. Въпреки това Меси можеше веднага се разпише, но не успя. Гостите имаха още няколко положения, от които не се възползваха. Артур и Алба също се появиха в последните минути, а Брашанац пропиля шанс да върне един гол за Алавес.

 

ИНИЕСТА ВЗЕ КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА ВЪВ ВИСЕЛ КОБЕ

Испанската легенда Андрес Иниеста е новият капитан на Висел Кобе. Новината беше потвърдена от профила на клуба в Twitter. 34-годишният халф премина от Барселона в японския тим миналото лято. Преди това капитан на отбора беше друга световна звезда – Лукас Подолски.

Иниеста игра за Барса между 2002 и 2018. С каталунците той завоюва общо 32 трофея, сред които 9 титли на Испания и 6 национални купи. Иниеста е четирикратен победител в Шампионската лига и три пъти е вдигал Суперкупата на Европа. С националния отбор на Испания е световен и двукратен европейски шампион.

През настоящия сезон Иниеста има 7 мача в японската Джей лига, в които е направил 3 асистенции.

 

ТОТНЪМ СЕ ИЗМЪЧИ СРЕЩУ БРАЙТЪН

Отборът на Тотнъм взе трудна, но изключително важна победа с 1:0 срещу застрашения от изпадане Брайтън в отложен двубой от 33-ия кръг на Премиър лийг. “Шпорите” срещнаха много трудности срещу сърцатия съперник и стигнаха до успех едва 2 минути преди края на редовното време, когато Кристиан Ериксен с удар от дистанция преодоля вратаря на гостите. С успеха Тотнъм се утвърди на третото място в класирането със 70 точки и направи важна крачка към спечелването на място в топ 4 и респективно участие в Шампионската лига през новия сезон.

Двубоят започна с тотално превъзходство на Тотнъм, като играта се водеше основно пред наказателното поле на гостите, които отговаряха с епизодични контраатаки. В 14-ата минута Брайтън стигна до добра възможност, като получи право да изпълни статично положение пред наказателното поле. Виктор Уанияма изчисти топката, след което се стигна до серия от корнери, но не последва нищо опасно и Тотнъм отново си върна инициативата и стигна до страхотна възможност в 20-ата минута, но ударът на Вертонген не успя, тъй като пътят на топката беше препречен от тела на футболисти. Натискът на “шпорите” се усили и скоро се наложи Дънк да чисти топката почни от голлинията след удар отляво на Моура. До края на полувремето Тотнъм владееше топката, а точно преди почивката Деле Али можеше да открие резултата, след като овладя елегантно топката в наказателното поле и отправи удар, но вратарят Матю Райън отклони удара с върха на пръстите.

След почивката темпото се засили, а първата възможност беше за Брайтън, но Лорис се справи с опасността. Домакините отново си върнаха инициативата, но усилията им да стигнат до гол, оставаха безплодни. В същото време гостите започнаха да бавят играта, което предизвика освиркванията на публиката. В 66-ата минута Дани Роуз овладя топката пред наказателното поле, спечели си позиция и стреля силно под гредата, но вратарят на Брайтън спаси. “Шпорите” все повече започнаха да залагат на такива далечни удари в опитите си да стигнат до гол. В 72-ата минута гредата спаси гостите от попадение след удар от наказателното поле на Тоби Алдервейрелд. Все пак обсадата на вратата на Брайтън даде резултат и това се случи в 88-ата минута. Кристиан Ериксен получи топката на границата на наказателното поле и с удар с левия крак успя да я прати в мрежата. Попадението се оказа победно и много ценно, тъй като Тотнъм така събра 70 точки и се утвърди на третото място. Челси е четвърти с 67, следват Арсенал с 66 и Манчестър Юнайтед с 64.

В следващия кръг, в събота, Тотнъм играе срещу Уест Хам, докато Брайтън има за съперник Нюкасъл.

 

МЕСИ ВОДИ ЗА “ЗЛАТНАТА ОБУВКА”

20-годишният нападател на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе съкрати изоставането си от лидера Лионел Меси (Барселона) в битката за “Златната обувка” за голмайстор №1 в Европа. Мбапе отбеляза три гола срещу Монако, докато Меси не успя да се разпише срещу Реал Сосиедад в събота.

Така аржентинецът остава с 66 точки (33 гола умножени по коефициента на Ла Лига, който е 2), докато Мбапе вече има 60 точки (30Х2). Трети върви ветеранът Фабио Куалярела от Сампдория, който има 22 гола и респективно 44 точки, тъй като Серия „А” също има коефициент 2.

 

ФАБРЕГАС: НЯМА ДА ИМА ВТОРИ КАТО ЛЕО

Бившият капитан на Арсенал Сеск Фабрегас, който в момента играе за френския Монако, сподели мнението си за мегазвездите на световния футбол Лионел Меси и Кристиано Роналдо и направи прогноза за бъдещето на Килиан Мбапе. Според Фабрегас аржентинецът е уникален и той не вярва, че някога ще има отново подобен футболист. “Кристиано Роналдо има удивителен дух, който виждам да се проявява и у Мбапе. Той е все още много млад, но има силен характер и е изключително уверен в себе си. Мбапе не се притеснява от нито един защитник, опитва нови неща и вече играе на изключително виво. Всеки път, когато го гледам, си представям какво би било да сме заедно на  терена. Определено бихме се повеселили много. Ако продължава в този дух и в същото време остане скромен, дисциплинират, слуша другите и не спира да се учи, то го очаква голямо бъдеще. От него зависи да докаже, че е от нивото на Меси и Роналдо”, коментира Фабрегас пред BeIn Sports.

 

ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ПОГБА И РЕАЛ СА В МНОГО НАПРЕДНАЛ ЕТАП

Преговорите между Реал (Мадрид) и футболиста на Манчестър Юнайтед Пол Погба са в много напреднала фаза, предава Telefoot. Твърди се, че почти сигурно френският национал ще облече екипа на „белите“ следващия сезон. Той бил на второ място в трансферния списък на наставника на „кралския клуб” Зинедин Зидан, след Еден Азар от Челси. Като евентуална пречка сделката да се осъществи, се счита високата заплата на Погба в Театъра на мечтите. Той прибира по 17 милиона евро на година, като „белите“ не били сигурни, че могат да предложат подобна сума. Междувременно се отчита и нежеланието на „червените дяволи“ да продават Погба.

Оставането на Юнайтед извън топ 4 на Висшата лига и съответно извън Шампионската лига може да изиграе ключова роля. Погба имал сериозни амбиции да играе в турнира на богатите. А към настоящия момент Юнайтед заема шестата позиция в класирането с 64 точки. Пред състава на Олен Гунар Солскяер са Челси и Арсенал, които са с равен точков актив (66). До края на английския шампионат остават три кръга.