ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: СПАРТАК (ВАРНА) ЩЕ ИГРАЕ ДОМАКИНСКИТЕ СИ МАЧОВЕ В БАЛЧИК;БУНДЕСЛИГАТА ИЗБРА КЛОП И МЕСИ ЗА №1;ПЕТЪР ЖЕКОВ: ТОЯГА И ШУТОВЕ ЗА НАЦИОНАЛИТЕ;ГЕРМАНИЯ БИЕ С 8:0, НО НЕ Е ЛИДЕР В ГРУПАТА;ЛЕЧКОВ: БФС НЯМА ВИНА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

0
1229

СПАРТАК (ВАРНА) ЩЕ ИГРАЕ ДОМАКИНСКИТЕ СИ МАЧОВЕ В БАЛЧИК

Отборът на Спартак (Варна), който завърши на първо място в първенството на Североизточната трета лига и наесен ще се състезава във втория ни ешелон, ще играе първите си домакински мачове в Балчик. Причината е, че стадионът на „соколите” все още е в ремонт и няма да бъде готов за  началото на шампионата. Шефът на УС на ФК Спартак Борислав Георгиев-Бобъра потвърди за „Петел”, че първите домакински мачове на Спартак от Втора лига ще са в Белия град: „Там стадионът е прекрасен и е най-добър вариант за нас край Варна, докато се завърнем в дома си.”

Той разкри също и защо са избрали добричлията Диян Божилов за треньор: „Търсихме специалист от региона, който да познава Спартак. Диян е точно такъв, още повече, че е бил треньор на наши футболисти. Надявам се, че ще се справи и ще се утвърдим във Втора лига. Съобразно финансовите ни възможности, ще трябва да му подсигурим новите попълнения, които иска.”

Междувременно станаха ясни съперниците на Спартак (Варна) за контролите през лятната подготовка. Избраниците на Диян Божилов, ще изиграят пет проверки, като първата е срещу втория отбор на Лудогорец на 26 юни в Разград. Следват мачове с елитния Етър на 28 юни в Търговище, с Нефтохимик на 2 юли в Обзор и със Созопол на 4 юли в Албена. Последният спаринг ще е на 12 юли с Черноморец (Балчик).

 

БУНДЕСЛИГАТА ИЗБРА КЛОП И МЕСИ ЗА №1

Мнозинството от футболистите в Бундеслигата са категорични, че Юрген Клоп и Лионел Меси са големите герои на изминалия сезон. “Кикер” проведе анонимна анкета сред 250 играчи от германския елит, които отговориха на няколко въпроса. В анкетата за треньор на сезона мениджърът на Ливърпул събира 66,0%. Основният му конкурент през сезона в Премиър лийг Джосеп Гуардиола от Манчестър Сити е втори с едва 18,4%.

Сред играчите Лео Меси е дори по-убедителен – 68,8% от вота. Кристиано Роналдо е далеч на втора позиция с 12,4%. Мохамед Салах от Ливърпул е с 4,8% – с малко повече от Килиан Мбапе (4,4%).

Всички победители в анкетата:

Най-добър футболист в света: Лионел Меси (Барселона) – 68,8%.

Най-добър треньор в света: Юрген Клоп (Ливърпул) – 66,0%.

Най-добър треньор в Бундеслигата: Адолф Хютер (Айнтрахт) – 40,4%.

Най-голямо израстване в Бундеслигата: Джейдън Санчо (Борусия, Дортмунд) – 30,4%.

Футболист с най-сериозен спад в играта в Бундеслигата: Жером Боатенг (Байерн) – 17,6%.

Най-добър полеви футболист в Бундеслигата: Кай Хавертц (Леверкузен) – 20,8%.

Най-добър вратар в Бундеслигата: Питър Гулачи (РБ Лайпциг) – 25,6%

Стадион с най-добра атмосфера в Бундеслигата: “Сигнал Идуна Парк” (Дортмунд) – 35,2%.

 

ПЕТЪР ЖЕКОВ: ТОЯГА И ШУТОВЕ ЗА НАЦИОНАЛИТЕ

Доста крайна позиция зае легендарният голмайстор №1 в българския футбол Петър Жеков след загубата на националите от Косово с 2:3 в европейската квалификация в София в понеделник. Отборът ни на практика загуби шансове за класиране през квалификациите за Евро 2020, като има само 2 точки от четири мача. Според Жеков поражението е закономерно с оглед кадровия ни потенциал в момента. “Не знам защо Краси Балъков дойде да се мъчи в националния отбор. Аз и за един милион евро няма да се съглася да съм треньор на този отбор. Нямаме нито един футболист, само Ивелин Попов става. Трябваше да ни бият с повече, отървахме се. Ако ме пуснат при нашите, ще ги пребия като маче у дирек. Като взема една тояга, шутове в задника и айде марш оттука! Балъков каза, че били изморени. От какво, от челни стойки ли? Какво са правили, та са изморени при днешните средства за възстановяване”, коментира Жеков пред “България Днес”.

Той е песимистично настроен за следващите 10 години, тъй като кадровата криза е страшна по негови наблюдения. “Аз съм учил четвъртите в света. Още навремето им казах, че футболисти ще станат, но треньори – не. Само Емил Костадинов ме послуша и сега ми се хвали колко е добре”, казва още Петър Жеков.

 

ГЕРМАНИЯ БИЕ С 8:0, НО НЕ Е ЛИДЕР В ГРУПАТА СИ

Германия съкруши Естония с 8:0 и запази стопроцентовата си успеваемост от началото на квалификациите за Евро 2020. На “Опел Арена” в Майнц Бундестимът не показа милост към съперник, който нямаше абсолютно никакви съпротивителни сили. Марко Ройс и Серж Гнабри вкараха по два гола, а другите попадения във вратата на естонците бяха дело на Леон Горетцка, Илкай Гюндоган (от дузпа), Тимо Вернер и Льорой Сане. Въпреки успеха Германия остана на второ място в група “С” с 9 точки, а лидер е Северна Ирландия с 12. Ирландците надвиха с 1:0 като гости Беларус и също са безгрешни от началото на кампанията.

Мачът се превърна в кошмар за прибалтийската република от самото начало. Два ранни пропуска на Сане и Ройс само загатната какво очаква гостите. В 10-ата минута Тило Кеерер проби по дясното крило и поднесе топката на Ройс, който я заби под гредата – 1:0. В 13-ата Горетцка пропиля добър шанс за втори гол, но и той не закъсня. Точен беше Гнабри след перфектна триходова комбинация с участието на Гюндоган и Сане. В 20-ата минута Горетцка се реваншира за пропуска си и покачи на 3:0 с глава. Подаването дойде от неговия съотборник в Байерн (Мюнхен) Йошуа Кимих. Гостите изнемогваха, а Бундестимът нямаше намерение да намалява темпото. В 26-ата минута Йонас Там повали Горетцка в наказателното поле и Гюндоган реализира дузпата. Положенията пред Сергей Лемпетс не секваха, но естонският вратар се отличи с няколко добри намеси. Той обаче нямаше какво да стори след перфектно изпълнения пряк свободен удар от Ройс и в 37-ата минута Германия вече водеше с 5:0. Малко преди почивката естонците все пак нанесоха точен удар, но Мануел Нойер внимаваше и спаси силния шут от фаул на Константин Василиев.

На полувремето Марсел Халстенберг замени Нико Шулц, а малко по-късно Гюндоган отстъпи мястото си на Юлиан Дракслер. Германците обстрелваха Лемпетс от всякакви позиции, но мерникът им в тези минути не беше точен.  След малко повече от час игра Халстенберг изведе на чиста позиция Гнабри и той нямаше как да сбърка от няколко метра – 6:0. Много активният Сане също прати топката в мрежата на Естония, но попадението му беше отменено заради спорно нарушение преди извеждащия пас. Лемпетс правеше чудеса на вратата, като дори отрази удар от упор на резервата Тимо Вернер, но в 79-ата минута звездата на РБ (Лайпциг) получи хубаво подаване от Дракслер и се записа сред голмайсторите. В 81-ата минута още един гол са Сане не беше зачетен, този път заради засада. Той обаче дочака своя миг и в 88-ата минута най-после вкара редовен гол.

Германия направи огромен брой пропуски, но и това 8:0 бе предостатъчно за феновете в Майнц. В следващия кръг, на 6 септември, Бундестимът ще е домакин на Холандия, а естонците ще приемат Беларус в търсене на първи точки.

 

ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВКЛЮЧИ НА СКОРОСТ И ПОМЕТЕ АНДОРА

Световният шампион Франция бързо се съвзе от поражението с 0:2 от Турция в европейските квалификации. “Петлите” се върнаха на победния път, като се наложиха с 4:0 при гостуването си на аутсайдера в група “Н” Андора. Гостите си свършиха работата, без да полагат твърде много усилия, а точни за успеха бяха Клиан Мбапе в 11-ата, Висам Бен Йедер в 30-ата, Флориан Товен в 45-ата и Кюрт Зума в 60-ата минута.

За Андора в атака започнаха Жорди Алаез и Марсио Виейра. По крилата действаха Александре Мартинес и Жоан Сервос. Франция пък бе с Килиан Мбапе в атака, който имаше подкрепата на Флориан Товен, Антоан Гризман и Висам Бен Йедер зад гърба си.

Първата възможност в мача бе за Франция. При едно центриране от корнер се стигна до разбъркване и Висам Бен Йедер стреля отблизо, но покрай вратата. В 11-ата минута гостите организираха бърза контраатака, Мбапе получи пас на скорост, излезе очи в очи с вратаря и технично копна топката над плонжа му за 0:1. Андора обаче също показа, че може да притесни своя съперник. В 17-ата минута Сервос стреля от воле и не бе много далеч от целта. В 30-ата минута обаче Франция удвои преднината си. При едно центриране в наказателното поле защитник на домакините не се намеси добре и прати топката в краката на Товен, който с едно докосване подаде за Бен Йедер, а той без забавяне отправи удар и въпреки намесата на вратаря кълбото се озова в мрежата. В 45-ата минута Пол Погба отправи изстрел от границата на пеналта, но не успя да затрудни вратаря. В добавеното време падна и трети гол за Франция. Мбапе получи пас в наказателното поле и прати елегантно центриране към Тован, който с акробатичен удар с гръб към вратата вкара красив гол за 0:3.

В 50-ата минута Гризман получи хубаво центриране и стреля с глава отблизо, но в ръцете на вратаря. В 60-ата минута гостите вкараха четвърти гол. При центриране от корнер Зума стреля с глава, ударът му бе блокиран, но при добавката той отблизо вкара в опразнената врата. В 66-ата минута Андора стигна до втората си възможност в мача. Сервос стреля от фаул и Юго Лорис улови. След това гостите намалиха темпото, като чак в края имаха две възможности. Първо Зума можеше да вкара нов гол, стреляйки от воле отблизо. След това и Мбапе пропусна чудесна възможност с глава.

В крайна сметка Франция прибави три точки в актива си, като вече има 9. Със същия актив са и Турция и Исландия, така че битката за първите две места се очертава да бъде жестока. Андора продължава да няма гол в мач срещу “петлите”. Домакините остават на дъното с нулев актив.

 

БЕЛГИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА МАЧКА НАРЕД

Националната селекция на Белгия победи убедително с 3:0 като домакин състава на Шотландия в двубой от четвъртия кръг на евроквалификациите. Ромелу Лукаку (45+1’, 57’) на два пъти и Кевин де Бройне (90+2’) бяха точни за победителите.

“Червените дяволи” изцяло доминираха през първата част, но стигнаха до гол едва в нейното добавено време, когато Лукаку засече с глава центриране на Еден Азар. В 57-ата минута отново нападателят се разписа, този път с добавка след избит удар на Де Бройне. Именно той оформи крайния резултат в последните секунди на мача с шут по земя от 20 метра.

Така Белгия е с 4 победи от 4 срещи и заслужено оглавява група I с 12 точки и голова разлика 11:1. Шотландия е четвърта в класирането с 6 пункта.

 

ЦЕНАТА НА НЕЙМАР ПАДА ДРАСТИЧНО

Цената на Неймар се срина със 72 милиона за последните две години, показва изследване на CIES. Бразилецът премина от Барселона в Пари Сен Жермен през 2017 година срещу 222 милиона евро, но в момента стойността му е едва 150 милиона евро. Очаква се цената му да продължи да пада и в следващите месеци, след като нападателят се контузи и няма да играе на „Копа Америка”.

Това пък привлече вниманието на европейските грандове, които са готови да започнат битката за подписа му. На първо място на опашката е бившият клуб на Неймар Барселона. Каталунците обмислят възможността да си върнат бразилеца, като в сделката може да бъде включен и Усман Дембеле, който да поеме в посока “Парк де Пренс”.

Интерес към Неймар има и от другия испански гранд Реал (Мадрид). Флорентино Перес стяга сериозна селекция след разочароващия сезон и няма да е изненада, ако доведе нападателя на “Сантиаго Бернабеу”. Друг кандидат за подписа на бразилеца е и шампионът на Англия Манчестър Сити.

 

ЛЕЧКОВ: БФС НЯМА ВИНА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Вицепрезидентът в БФС и отговорник за националните отбори Йордан Лечков отказа да признае, че футболният съюз има вина в развитието на националния отбор. Шефът в БФС акцентира, че самите играчи трябва да съзнават тежестта от това да играят за България, а също така не пожела да анализира дали е възможно да се наложи даден футболен модел у нас още от ранна детска възраст. Лечков отдели сериозно време на журналистите след поражението от Косово след края на мача. „Или можеш да говориш, или не можеш след такъв мач. Не знам кой какво е коментирал, не съм гледал, за да мога да съм адекватен на всички отговори”, стартира Лечков. „Добре, че сте видели, че Косово има 17 удара в София. Футболът се играе на голове. Мисля, че днес трябва да бъдем по-мъдри, да не нападаме, тъй като успехът има много бащи, а неуспехът – една майка. Виждате каква е реалността, мисля че по-добре от мен следите нещата. Колко от титулярите на Косово играят в чужбина? Вие знаете по-добре от мен тези неща и ние трябва да бъдем реалисти. Винаги говоря пред вас, това не е геройство, но трябва да си видим първенството. Къде играят нашите играчи? Всеки има мнение, дърпате ме за езика, но нямам намерение да отговарям. Ние всички знаем каква е реалността. Футболът е такава игра, при 2:1 се радвахме всички. Ако тренираш всеки ден, играеш всяка сряда и събота, ШЛ, Лига Европа, всеки ден – ще бъде добре. Когато играехме ние, също бяхме малка страна. Сега по-малка страна играе по-добър футбол от нас”, коментира Лечков. „Когато тръгнем да критикуваме, трябва да е основателно, да посочваме нещата, които се виждат. Говоря и за вътрешния футбол. На БФС ролята се знае. Ако имате забележки към нас, щяха да ги посочат. В живота е така. Трябва да бъдем по-разумни. Приятно изненадан съм от публиката, но хората подкрепяха отбора. Да, малко бяха, но това е”, продължи Лечков. „Още 15 години смятаме да сме начело на БФС след изминалите 15 години. Българският футбол не върви надолу само заради БФС. Говорихме го вече. Това са клубове, първенства, нямам намерение да отговарям. Изкарването на играчи не е роля на футболния съюз. Това е ежедневната работа в клубовете. Аз съм казал, че липсват деца преди седем години. Имам син, който не иска да спортува. Косоварите играят в по-добри отбори. Днес вторият гол ни го вкара вторият голмайстор в Турция. Ние имаме ли такъв? Къде играе?”, запита Лечков. „Трябва да бъдем обективно-критични. Сега имаме нов треньор, ще се съберем на сутринта да видим как ги вижда Балъков нещата. Това е ежедневна работа като всеки един бизнес. Черна гора е 600 хиляди страна. Те не са никак лош отбор, така че това е действителността и предстои работа. Лидер се става на терена, а не пред микрофони”, загадъчно каза шефът в БФС.