ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: САЛАХ И КОМПАНИЯ ИЗХВЪРЧАХА ОТ КУПАТА НА АФРИКА; АРЖЕНТИНА ВЗЕ БРОНЗА НА КОПА АМЕРИКА, МЕСИ ПОЧТИ СЕ СБИ И ГО ОТНЕСЕ; КЛОП КАЗА КОИ ИГРАЧИ ЩЕ ДАДАТ НОВ ОБЛИК НА ЛИВЪРПУЛ; “СУПЕР ОРЛИТЕ“ ИЗХВЪРЛИХА ШАМПИОНА СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ; ЖЕЛЕЗЕН! МОУРИНЬО ОТРЯЗА КИТАЙСКИТЕ МИЛИОНИ; ЮВЕ ВЛИЗА В БИТКАТА ЗА ЗВЕЗДА НА МАН ЮНАЙТЕД; ИЗНЕНАДВАЩ ФАВОРИТ ЗА “ЗЛАТНАТА ТОПКА”

0
1293
САЛАХ И КОМПАНИЯ ИЗХВЪРЧАХА ОТ КУПАТА НА АФРИКА
Голямата звезда на Ливърпул Мохамед Салах и съотборниците му от националния тим на Египет приключиха с участието си в турнира за Купата на африканските нации, на който страната им е домакин. ЮАР надви считаните като голям фаворит дори за трофея „фараони“ с 1:0 и разплака Египет, класирайки се четвъртфиналите. Там южноафриканците ще имат за съперник Нигерия, детронирал шампиона отпреди две години Камерун след обрат за 3:2.
Срещата в Кайро бе равностойна, а единственото попадение отбеляза Тембинкоси Лорч (85) малко преди края на редовното време. Най-успелият африкански тим имаше превъзхдоство само във владеенето на топката, но иначе с нищо не показа, че заслужават да продължи напред, въпреки че допреди този мач не бе допускал гол. Южноафриканците пък реализираха едва втори гол от началото на турнира след успеха си над Намибия (1:0) в груповата фаза и продължават на четвъртфиналите.
АРЖЕНТИНА ВЗЕ БРОНЗА НА КОПА АМЕРИКА, МЕСИ ПОЧТИ СЕ СБИ И ГО ОТНЕСЕ
Аржентина надви Чили с 2:1 на “Арена Коринтианс” и спечели бронзовите медали на Копа Америка 2019 в Бразилия. Така “гаучосите” взеха частичен реванш за два поредни загубени финала от чилийците в този турнир след изпълнение на дузпи. Серхио Агуеро (12) и започналият за първи път като титуляр от началото на надпреварата Пауло Дибала (22) се разписаха за аржентинците, а звездата Лионел Меси бе изгонен с директен червен картон след скандална ситуация и сблъсъци с Гари Медел, който също получи червен картон и пое към съблекалните малко преди почивката. Артуро Видал (59-дузпа) се разписа за чилийците.
Мачът започна прекрасно за „гаучосите“, които поведоха с гол на Серхио Агуеро (12), разписал се след хитър извеждащ пас от фаул на Лионел Меси. Пет минути след това чилийците получиха нов тежък удар, след като звездата им Алексис Санчес принудително напусна игра и беше заменен от Жуниор Фернандес. Аржентинците удвоиха аванса си чрез Пауло Дибала (22), който започна титуляр за първи път от началото на турнира и вкара гол след светкавична атака.
В 37-ата минута се стигна до скандална ситуация. Лионел Меси и Гари Медел се сбутаха край аутлинията и едва не се стигна до бой между тях, но след намесата на хора от двата щаба не се стига до по-сериозна ескалация на напрежение. Съдията Марио Алберто Диас де Вивар се консултира с ВАР и изгони Меси и Медел с директни червени картони. След края на полувремето аржентинците наобиколиха рефера да му искат обяснения.
След почивката в 59-ата минута чилийците получиха право да изпълнят дузпа след намесата на ВАР за фаул на Арангис срещу Ло Селсо и Артуро Видал бе точен от бялата точка за 2:1. До края на мача обаче той и съотборниците му не успяха да стигнат до изравняване, което щеше да прати мача в продължения. В самия край чилийската скамейка скочи на крака да иска нова намеса на ВАР за игра с ръка в наказателното поле, но реферът на използва видеоарбитража.
КЛОП КАЗА КОИ ИГРАЧИ ЩЕ ДАДАТ НОВ ОБЛИК НА ЛИВЪРПУЛ
Европейският клубен шампион Ливърпул започна подготовката си за следващия сезон, а мениджърът Юрген Клоп посочи четирима от явилите се 16 футболисти за първата тренировка като играчи, които може да дадат нов облик на тима. Става въпрос за Алекс Окслейд-Чембърлейн, младия талант Райън Брюстър, който миналия сезон имаха тежки контузии, Джо Гомес и Адам Лалана.
“Ако Окс остане здрав, той е нов играч за нас. Същото важи за Райън, който е голям талант. Той ще играе важна роля. Джо Гомес и Адам Лалана също са като нови играчи. След толкова проблеми миналата година, тези момчета могат да дадат различен облик на отбора, защото имат много качества”, заяви германският специалист на първата тренировка, на която се появи и новото попълнение Сеп ван ден Берг. 17-годишният холандец е висок 189 сантиметра и е малко по-нисък от своя сънародник Вирджил ван Дайк.
Мърсисайдци ще изиграят седем контроли по време на подготовката, която започват с проверка срещу градския съперник Транмиър идния четвъртък. След това им предстои мач с Брадфорд преди заминаването на турне в САЩ.
“СУПЕР ОРЛИТЕ“ ИЗХВЪРЛИХА ШАМПИОНА СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ
Нигерия обърна носителя на трофея Камерун с 3:2 в драматичен осминафинал и се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на африканските нации в Египет. Така „лъвовете“ бяха детронирани и няма да защитават трофея си отпреди две години, а „супер орлите“ очаква за следващ съперник ЮАР или домакина Египет.
Одион Игало (19) откри резултата за нигерийците, след като разстреля стража на “лъвовете“ от няколко метра. Отговорът на камерунците дойде в края на първата част. Левият бек Кристиян Басогог центрира успоредно на вратата на Даниел Акпея, а на задната греда нападателят Стефан Бахокен (41) бе на точното място и вкара за 1:1. Малко след това Камерун постигна пълен обрат. Бахокен успешно отклони топката за нахлуващия отдясно Клинтън Н‘Джи (44) и нападателят на Марсилия се справи направи резултат 1:2.
След почивката Нигерия отвърна на предизвикателството. Одион Игало (63) вкара втория си гол в мача след остро центриране на десния бек на “супер орлите“ Чидозие Авазием, а малко след това при груба грешка в изнасянето на топката Одион Игало успя да намери с чудесен пас нахлуващия от втора позиция Алекс Иуоби (66) и футболистът на Арсенал оформи крайното 3:2. До края на мача камерунците така и не успяха да стигнат ди изравнително попадение и напуснаха турнира още на осминафиналите.
ЖЕЛЕЗЕН! МОУРИНЬО ОТРЯЗА КИТАЙСКИТЕ МИЛИОНИ
Жозе Моуриньо е отхвърлил примамливата оферта от Китай, за която разкри вестник “Телеграф”. Португалският специалист получи покана от милиардера Хуей Ка Ян да застане начело на Гуанджоу Евъргранде. Ако беше казал “да”, Специалния щеше да получава доста повече от 15-те млн. паунда годишно, колкото беше заплатата му в Манчестър Юнайтед. Моуриньо обаче е отказал по семейни причини.
Предложението от Китай включваше и възможност Жозе да води националния отбор на Китай със задачата да го класира за Световното първенство през 2022 година. Португалецът обаче нееднократно е заявявал, че планира да се върне в клубния футбол и поне на този етап няма интерес да води национален тим.
Моуриньо е свободен от декември миналата година, когато беше уволнен от Манчестър Юнайтед.
ЮВЕ ВЛИЗА В БИТКАТА ЗА ЗВЕЗДА НА МАН ЮНАЙТЕД
Ювентус влиза в борбата за привличането на белгийския нападател Ромелу Лукаку, след като Интер не успява да се договори с Манчестър Юнайтед за голаджията.
„Скай Италия” твърди, че новият треньор на „бианконерите“ Маурицио Сари се е свързал с английския клуб и е направил запитване за нападателя. Има вероятност обаче това да е ход, който цели да принуди Интер да действа и да привлече Лукаку, а това да улесни преминаването на Мауро Икарди в Торино.
През миналия сезон Лукаку игра колебливо на „Олд Трафорд”, а след като Маркъс Рашфорд поднови контракта си изглежда, че именно той ще бъде титуляр в атаката на „червените дяволи“. Това дава възможност на белгиеца да погледна в друга посока.
ИЗНЕНАДВАЩ ФАВОРИТ ЗА “ЗЛАТНАТА ТОПКА”
През миналата година халфът на Реал (Мадрид) и хърватски национал Лука Модрич наруши десетгодишната доминация на Лионел Меси и Кристиано Роналдо и спечели „Златната топка“, а за тази букмейкърите имат нов изненадващ фаворит за престижния индивидуален приз.
От последните години е видно, че носителят на наградата е важно да е спечелил Шампионската лига с клубния си тим. Поради тази причина фаворит за отличието на букмейкърите към момента е защитникът на Ливърпул и холандски национал Върджил ван Дайк. След него в класацията с по-високи коефициенти са Лионел Меси (Барселона), Кристиано Роналдо (Ювентус), съотборникът му в Ливърпул Мохамед Салах и новото попълнение на Реал (Мадрид) Еден Азар, играл с екипа на Челси през миналия сезон.
Сред другите имена на букмейкърите са Садио Мане (Ливърпул), Бернардо Силва (Манчестър Сити) и Килиан Мбапе (ПСЖ).
  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

ʜɪʟᴅᴇ ᴏsʟᴀɴᴅ