ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: НИКОЛАЙ БАНКОВ ЩЕ ИГРАЕ В ПЪРВА ЛИГА;КОСОВО ШОКИРА БЪЛГАРИЯ НАСРЕД СОФИЯ;ИВЕЛИН ПОПОВ: НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР НЕ Е СИРОПИТАЛИЩЕ;ИСПАНИЯ НАПЪЛНИ МРЕЖАТА НА ШВЕЦИЯ СЛЕД ПОЧИВКАТА;ПОГБА КАЗАЛ “ДА” НА ЮВЕНТУС;ЦЕНАТА НА НЕЙМАР ПАДА ДРАСТИЧНО;ЛЕЧКОВ: БФС НЯМА ВИНА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ;РЕФЕР НОКАУТИРА НАГЪЛ ФЕН

0
975

НИКОЛАЙ БАНКОВ ЩЕ ИГРАЕ В ПЪРВА ЛИГА

Новакът в Първа професионална лига Арда (Кърджали) осъществи пореден трансфер. Клубът подписа с добричлията Николай Банков, който е възпитаник на детско-юношеската школа на Добруджа. Освен за родния си клуб 28-годишният вратар е играл за Миньор (Перник), Хасково, Спартак (Варна), Локомотив (Горна Оряховица). Той беше и част от Ботев (Bpаца) през миналия сезон, но не записа официален мач в първенството. Старши треньорът Стамен Белчев познава качествата на добруджанеца от съвместния им престой в Хасково. Припомняме, че преди година стражът носеше екипа на полския Рух (Хожув) и се превърна в любимец на публиката.

Президентът на Арда Петър Пешев разкри още подробности за селекцията на тима. „Николай Банков подписа с Арда за 1 година. Очакваме до края на седмицата да имаме официално още 2-3 нови попълнения. В момента текат финални преговори”, обясни Пешев пpeд „Меридиан Мач”, като уточни, че единият от набелязаните за трансфер играчи е нападател.

Иначе футболистите на Арда вече се събират за старта на подготовката. В понеделник една част от играчите минаха през медицински тестове, а вчера същото направиха и останалите. Тимът стартира официално подготовката си днес, като футболистите ще бъдат на лагер в Банско до 28 юни.

 

КОСОВО ШОКИРА БЪЛГАРИЯ НАСРЕД СОФИЯ

Националният отбор на България записа една от най-срамните страници в своята история, след като загуби с 2:3 от Косово в европейската квалификация за Евро 2020 на стадион “Васил Левски”. Историческият първи успех в кратката футболна история на косоварите дойде в 92-ата минута. Първо Рашица даде аванс на “жълтите” в 7-ата минута. Ивелин Попов (43) и Кристиян Димитров (55) донесоха пълен обрат за “лъвовете”, но гостите шокира българите с попадения на Муричи (64) и Рашани (92).

Така “лъвовете” за първи път в своята история останаха без победа в първите четири мача от европейска квалификация. Тимът на Бала има само две точки от четири мача, като великотърновецът имаше малшанс да дебютира с две поражения начело на представителния ни състав. При Петър Хубчев отборът врътна две равенства с Черна гора в София (1:1) и с днешния съперник Косово в Прищина (1:1). Освен това сега предстоят два мача с четвъртата сила на планетата от последния Мондиал в Русия – Англия, като първата среща е на “Уембли” през септември, а след това британците гостуват в София. Едно нещо е сигурно – този отбор на България няма потенциал да спечели мечтаното второ място в групата, след като вече изостава на три точки от Косово, който е на трето място в класирането.

Пред около 7000 зрители по трибуните гостите започнаха по-смело срещата. Въпреки това първата добра възможност беше за “лъвовете”, но изстрел на Кирил Десподов беше избит в ъглов удар от Мурич. Косоварите атакуваха опасно, докато играчите на България не успяваха да се ориентират и допускаха много пространства в отбрана. При опасно центриране отдясно в 14-ата минута Страхил Попов реши да чисти топката с пета, но не успя да я уцели добре, пращайки я в краката на Рашица. Звездата на Вердер (Бремен) пое топката и с удар с десния крак даде аванс на гостите.

Тимът на Балъков трудно създаваше атаки, а веднъж и Михайлов трябваше да се намесва след изстрел на Целина в 37-ата минута. Секунди по-късно българите поискаха дузпа за фаул срещу Десподов, но реферите отсъдиха аут. В 43-ата минута Ивелин Попов изправи публиката на крака. Десетката на България напредна през центъра и с хубав шут от над 20 метра прати топката в горния ляв ъгъл на Мурич за 1:1. Опасен удар на Целина можеше да върне преднината на гостите в края на първата част, но топката мина покрай дясната греда на Михайлов, който беше покрил своя ъгъл.

На почивката Балъков замени Божиков с Кристиян Димитров, а “лъвовете” започнаха да атакуват, за да търсят обрат. В 50-ата минута хубава атака не успя да завърши с голов изстрел, тъй като подаването на Ивелин Попов беше пресечено. Нова хубава атака на “трикольорите” в 53-ата минута завърши с опасно центриране на Десподов, но Иса не успя да засече на задната греда. Минута по-късно резервата Димитров донесе пълен обрат за България. Централният бранител се извиси над всички в наказателното поле и с глава матира Муриц за 2:1. Въпреки че не създаваха чисти положения, гостите стигнаха до 2:2 в 64-ата минута. Михайлов не прецени добре хубаво центриране отляво, като първо тръгна да го пресича, след което се спря и връхлитащият Муричи с глава изравни резултата. Три минути след това топката отново влезе в мрежата на Михайлов след нов удар с глава на Муричи. За радост на България този път попадението беше отменено поради засада.

В последните 25 минути на мача Косово имаше тотален превес. Гостите бяха по-свежи, по-активни и търсеха победата, пропускайки доста положения. Няколко пъти топката мина покрай гредите на Михайлов, той спаси два пъти, а защитниците със шпагати парираха изстрели на косоварите. Така дойде 92-ата минута, когато Рашани от няколко метра с глава нокаутира България. Нападателят изпревари подхлъзналия се в неподходящ момент Горанов и стана герой на една нация, която вече има своята първа победа в квалификации.

 

ИВЕЛИН ПОПОВ: НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР НЕ Е СИРОПИТАЛИЩЕ

Капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов бе доста критичен към своите съотборници след поражението с 2:3 от Косово. Попето е на мнение, че младите футболисти нямат желание да пробият в представителния ни тим, и призна, че е разговарял с Кирил Десподов след срещата, като му е споделил, че времето на всеки изтича. “Загубихме, както видяхте всички. Защо? Сложен въпрос. Мисля, че второто полувреме нарушихме тактическата дисциплина по крилата. Създадоха доста положения оттам и се стигна до този резултат. Всички в съблекалнята бяха с наведени глави. Казах им, че няма да върнем времето. Така се получи, че трябваше да сме по-съобразителни във фаза защита. Ако тръгна да говоря за физическото състояние, няма да бъде удачно. Имах разговор с Десподов и му казах, че на всеки времето му изтича. Младите трябва да променят мисленето си. Те в България винаги могат да се върнат. Аз го чувствам близък. Кой друг играе в европейско първенство? Има още много мачове. Да се надявам на чудо. Историята показва, че никога не сме побеждавали Англия там. Нямаме чувство за единство. Президентът не може да бръкне в главите на младите. Говори се постоянно за подмладяване, а те искат ли? Националният отбор не е сиропиталище, за да те викат, защото си млад. Едно време трябваше да изиграеш 15 мача в „А” група, за да влезеш. Афектиран съм от загубата, но младите реално искат ли? Не всеки президент да казва кого да извикат. Жалко е. Плаче ми се, но какво можем да направим. Вината не е във футболния съюз и треньорите, а в играчите и дали искат. Взимат се пари на децата, за да тренират. Защо направиха тези школи? Синът ми тренира в Ростов и има трима треньори. Ние на тези деца какво им даваме? Страшно е и се надявам малките да изкоренят тази простащина. Нямаме чувство за единство. Ние сме такъв народ. Мачкани, бутани и ръчкани, но все сме оцелявали. На вас ви е по-добре да пишете след победи. Видяхте ли къде играят футболистите им?”, завърши капитанът на българския тим.

 

ИСПАНИЯ НАПЪЛНИ МРЕЖАТА НА ШВЕЦИЯ СЛЕД ПОЧИВКАТА

Отборът на Испания спечели с 3:0 срещу Швеция в мач от група “F” на европейските квалификации, игран на “Сантиаго Бернабеу” в Мадрид. Серхио Рамос (65-дузпа), Алваро Мората (85-дузпа) и Микел Оярсабал (87) донесоха триумфа на иберийците. Трябва да се отбележи и че през първото полувреме редовен гол на Родриго не беше зачетен. Испанците са убедителни лидери в своята група с пълен актив от точки.

Ла Роха подреди 4-3-3 с Иско, Родриго и Марко Асенсио в предни позиции. На вратата застана Кепа Арисабалага. Халфът на Наполи Фабиан Руис се сдоби с роля в средата на терена. “Трите корони” подходиха със схема с двама нападатели – Киасон и Берг.

Двубоят започна с леко игрово предимство на иберийците. Момчетата на заместника на Луис Енрике – Роберт Морено, търсеха постепенни нападения и пасове на къси разстояния. След спокойни десетина минути испанците създадоха няколко положения. Вратарят Олсен извади две положения в 14-ата и 15-ата минута след удари на Фабиан и Дани Парехо. В 16-ата топката премина голлинията на скандинавците, но след грешно вдигнат флаг за засада. Повторенията показаха, че Дани Парехо е в редовна позиция, а след това Родриго е зад линията на топката. Липсата на ВАР се оказа решаваща и резултатът несправедливо остана 0:0. Иберийците продължи да натискат своя съперник и често да обграждат наказателното поле, но безуспешно. В 37-ата минута Фабиан шутира над гредата. В края на полувремето Родриго не успя да се пребори за висока топка при чудесен шанс.

След почивката испанците продължиха да диктуват темпото и да търсят гол. Тяхното преимущество личеше най-вече във владението на топката и в броя на корнерите. До средата на втората част те бяха изпълнили цели 16. В 63-ата минута Асенсио центрира и топката се удари в ръката на Ларсон. Серхио Рамос пое отговорността и реализира дузпата с технично насочване в ъгъла – 1:0. Това беше гол номер 20 за Серхио за националния отбор. В 83-ата резервата Мората нахлу на скорост и беше спънат в наказателното поле. Рамос спортсменски отстъпи дузпата на нападателя, който вкара без колебание за 2:0. Стотина секунди по-късно крилото на Реал Сосиедад Микел Оярсабал реализира трети гол след хубав диагонален изстрел.

Испания вече има 12 точки и е на цели пет от втория в подреждането. Головата разлика на испанците е впечатляваща – 11:2.

 

ПОГБА КАЗАЛ “ДА” НА ЮВЕНТУС

Халфът на Манчестър Юнайтед Пол Погба е дал положителен отговор на предложението на Ювентус да облече отново екипа на клуба. Спортният директор Фабио Паратичи е имал разговори с французина, на които дори са били договорени личните му условия. Това е станало веднага след мача между Турция и Франция от европейските квалификации.

Погба премина при “червените дяволи” именно от Юве през 2016 година за рекордната сума от 105 милиона евро. Той обаче така и не успя да разкрие пълния си потенциал с червената фланелка. По всичко личи, че 26-годишният футболист не се чувства напълно комфортно на “Олд Трафорд” и е готов отново да поеме към Юве, където изкара най-силните години в кариерата си до момента.

Голямата пречка пред трансфера обаче си остават твърде високата цена на играча, поставена от Манчестър Юнайтед. Смята се, че англичаните искат да получат поне 150 милиона паунда за него. Все пак преговорите между двата клуба продължават, като торинци са готови да включат като част от сделката Пауло Дибала и Жоао Кансело, които са желани от англичаните.

 

ЦЕНАТА НА НЕЙМАР ПАДА ДРАСТИЧНО

Цената на Неймар се срина със 72 милиона за последните две години, показва изследване на CIES. Бразилецът премина от Барселона в Пари Сен Жермен през 2017 година срещу 222 милиона евро, но в момента стойността му е едва 150 милиона евро. Очаква се цената му да продължи да пада и в следващите месеци, след като нападателят се контузи и няма да играе на „Копа Америка”.

Това пък привлече вниманието на европейските грандове, които са готови да започнат битката за подписа му. На първо място на опашката е бившият клуб на Неймар Барселона. Каталунците обмислят възможността да си върнат бразилеца, като в сделката може да бъде включен и Усман Дембеле, който да поеме в посока “Парк де Пренс”.

Интерес към Неймар има и от другия испански гранд Реал (Мадрид). Флорентино Перес стяга сериозна селекция след разочароващия сезон и няма да е изненада, ако доведе нападателя на “Сантиаго Бернабеу”. Друг кандидат за подписа на бразилеца е и шампионът на Англия Манчестър Сити.

 

ЛЕЧКОВ: БФС НЯМА ВИНА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ

Вицепрезидентът в БФС и отговорник за националните отбори Йордан Лечков отказа да признае, че футболният съюз има вина в развитието на националния отбор. Шефът в БФС акцентира, че самите играчи трябва да съзнават тежестта от това да играят за България, а също така не пожела да анализира дали е възможно да се наложи даден футболен модел у нас още от ранна детска възраст. Лечков отдели сериозно време на журналистите след поражението от Косово след края на мача. „Или можеш да говориш, или не можеш след такъв мач. Не знам кой какво е коментирал, не съм гледал, за да мога да съм адекватен на всички отговори”, стартира Лечков. „Добре, че сте видели, че Косово има 17 удара в София. Футболът се играе на голове. Мисля, че днес трябва да бъдем по-мъдри, да не нападаме, тъй като успехът има много бащи, а неуспехът – една майка. Виждате каква е реалността, мисля че по-добре от мен следите нещата. Колко от титулярите на Косово играят в чужбина? Вие знаете по-добре от мен тези неща и ние трябва да бъдем реалисти. Винаги говоря пред вас, това не е геройство, но трябва да си видим първенството. Къде играят нашите играчи? Всеки има мнение, дърпате ме за езика, но нямам намерение да отговарям. Ние всички знаем каква е реалността. Футболът е такава игра, при 2:1 се радвахме всички. Ако тренираш всеки ден, играеш всяка сряда и събота, ШЛ, Лига Европа, всеки ден – ще бъде добре. Когато играехме ние, също бяхме малка страна. Сега по-малка страна играе по-добър футбол от нас”, коментира Лечков. „Когато тръгнем да критикуваме, трябва да е основателно, да посочваме нещата, които се виждат. Говоря и за вътрешния футбол. На БФС ролята се знае. Ако имате забележки към нас, щяха да ги посочат. В живота е така. Трябва да бъдем по-разумни. Приятно изненадан съм от публиката, но хората подкрепяха отбора. Да, малко бяха, но това е”, продължи Лечков. „Още 15 години смятаме да сме начело на БФС след изминалите 15 години. Българският футбол не върви надолу само заради БФС. Говорихме го вече. Това са клубове, първенства, нямам намерение да отговарям. Изкарването на играчи не е роля на футболния съюз. Това е ежедневната работа в клубовете. Аз съм казал, че липсват деца преди седем години. Имам син, който не иска да спортува. Косоварите играят в по-добри отбори. Днес вторият гол ни го вкара вторият голмайстор в Турция. Ние имаме ли такъв? Къде играе?”, запита Лечков. „Трябва да бъдем обективно-критични. Сега имаме нов треньор, ще се съберем на сутринта да видим как ги вижда Балъков нещата. Това е ежедневна работа като всеки един бизнес. Черна гора е 600 хиляди страна. Те не са никак лош отбор, така че това е действителността и предстои работа. Лидер се става на терена, а не пред микрофони”, загадъчно каза шефът в БФС.

 

РЕФЕР НОКАУТИРА НАГЪЛ ФЕН

Футболните съдии често са обект на обиди и подигравки от страна на феновете по време на мачове. Понякога, особено на по-ниските нива, се стига и до по-напечени моменти. Така се получи и в аматьорски мач в Бразилия. Недоволен фен реши да прескочи оградата и да навлезе на терена, за да поиска сметка на страничния рефер. Това обаче не завърши добре за запалянкото, който блъсна рефера и секунда по-късно вече лежеше на земята, след като получи здрав удар в главата.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST