ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: НА СТАДИОН „ДРУЖБА” ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ЗА ДЕВОЙКИ; КАТАЛУНЦИТЕ ГЛЕДАТ КЪМ МАДРИД СЛЕД 3:0 НАД ЛИВЪРПУЛ; ЦАРСКО СЕЛО ВДИГНА КУПАТА И ОБЪРКА СМЕТКИТЕ НА АРДА; ФЕНОВЕТЕ НА ЛИЙДС ПОЩУРЯХА ПО ТЕМЕНУЖКОВ; ЙОЗИЛ: ЩАСТЛИВ СЪМ В АРСЕНАЛ, НЕ ИСКАМ ДА СИ ТРЪГВАМ; ИНИЕСТА ВЗЕ КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА ВЪВ ВИСЕЛ КОБЕ; ИКЕР КАСИЙЯС ПОЛУЧИ ИНФАРКТ НА ТРЕНИРОВКА;

0
1438

НА СТАДИОН „ДРУЖБА” ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ЗА ДЕВОЙКИ

УЕФА одобри окончателната програма на Европейското първенство за девойки до 17 години, на което Добричка област е домакин, съобщиха от Българския футболен съюз. Само броени дни преди старта се разбра, че на стадиона в Балчик няма да се провеждат срещи. Мачове ще има само на терените в Добрич, Каварна и Албена.

Официалното откриване на престижния футболен форум ще се състои на 5 май 2019 г. (неделя) преди първата среща на българския отбор – с Португалия на стадион „Дружба“ в Добрич от 14:00 ч. Същия ден, от 11:30 ч., на стадион „Калиакра“ в Каварна Австрия и Холандия ще стартират участието си в първенството. Останалите мачове на старта са Испания – Дания, отново на стадион „Калиакра“ от 16:30 ч., и Англия – Германия на стадион „Албена 1“ в едноименния курортен комплекс (паралелно с мача на откриването). На 8 май от 11:30 ч. България се изправя срещу действащия европейски шампион Испания на стадион „Дружба“ в Добрич. В 16:30 ч. на същия стадион ще се проведе и двубоят между Австрия и Англия. В 14:00 ч. на стадион „Албена 1“ ще играят другите два отбора от групата на България – Дания и Португалия. Също в 14:00 ч. Германия ще се изправи срещу Холандия на стадион „Калиакра“ в Каварна. В последния ден от груповата фаза, 11 май, от 11:30 ч., България ще играе срещу Дания, докато на стадион „Албена 1“ Португалия среща Испания. Стадионът в к.к. Албена ще приеме още един мач от 16:30 ч. – Германия – Австрия. По същото време в Каварна Холандия и Англия ще изиграят последния двубой от груповата фаза.

Първите два отбора от група „А“ и група „Б“ ще продължат към полуфиналите, планирани за 14 май от 14:00 ч. на стадион „Дружба“ и от 18:30 ч. на стадион „Калиакра. Новият шампион на Европа ще стане ясен на 17 май (петък) от 14:00 ч. на стадион „Албена 1“. 7 от 15-те мача на първенството са заложени за телевизионно излъчване. Битките по стадионите в Добрич, Каварна и Албена ще достигнат до феновете на футбола в цяла Европа, Китай, САЩ и Латинска Америка от телевизионни гиганти като BBC, RAI и ESPN.

Селекционерът на националния отбор на България по футбол за девойки до 17 години Троян Радулов определи групата от 20 момичета за участието на финалите на европейското първенство. Ето и избраничките на българския селекционер:

Вратари: Виктория Димова (НСА), Михаела Тихова (Локомотив Стара Загора).

Защитници: Красимира Велева (ЛП Супер Спорт Сф), Вивиан Бесет (Монтеверде, САЩ), Ванеса Стойчева (НСА), Габриела Христова (Етър), Яна Динева (Локомотив Стара Загора), Пламена Рачева (Севлиево-Лейдис), Деа Попова (ФК Риал).

Полузащитници: Александра Палагачева (Дунав Русе), Здравка Парапунова (ФК Спортика), Яна Йорданова (НСА), Лия Ангелова (НСА), Симона Стоянова (Етър), Йоана Георгиева (Локомотив Стара Загора), Габриела Найденова (Локомотив Стара Загора), Зорница Тодорова (ФК Риал).

Нападатели: Димитра Иванова (ЖФК Варна), Силвия Джалева (ФК Спортика), Кристияна Димитрова (ФК Пълдин).

 

КАТАЛУНЦИТЕ ГЛЕДАТ КЪМ МАДРИД СЛЕД 3:0 НАД ЛИВЪРПУЛ

Отборът на Барселона спечели категорично с 3:0 срещу Ливърпул в първия сблъсък от 1/2-финалите в Шампионската лига. Момчетата на Юрген Клоп стресираха каталунците с мощна преса, но “лос кулес” устояха на напора и се възползваха от голяма част от положенията си.

Още преди да са изминали и две минути, Мохамед Салах създаде сериозно напрежение в наказателното поле на домакините. Египетският стрелец затрудни Жорди Алба и Клеман Лангле, но не се стигна до удар. “Червените” започнаха по-активно и нападенията им бяха доста остри. Каталунците видимо изпитваха трудности в покриването на териториите пред Марк-Андре тер Стеген. В 13-ата Жорди Алба се втурна напред отляво и заучено подаде назад за Меси, който беше блокиран. Секунда по-късно Жоел Матип си помогна леко с ръка в наказателното поле, но арбитърът сметна, че тази игра не е равносилна на дузпа. Последва светкавична контра за гостите от “Анфийлд”. Мохамед Салах отново показа страхотна бързина и техника, напредна, потърси вертикално подаване към Мане в наказателното поле – Жерард Пике направи много важен шпагат. Филипе Коутиньо отправи първия точен удар към една от двете врати, шутирайки от 19 метра в ръцете на Алисон. В 26-ата “блаугранас” откриха резултата след първия гол на Луис Суарес в тазгодишното издание на Шампионската лига. Артуро Видал намери Коутиньо отляво, той предостави топката за Алба, а каталунският бек центрира остро в наказателното поле. Луис Суарес се шмугна между бранителите и изпревари Алисон с шпагат, за да промуши топката в мрежата за 1:0. В 35-ата атаката на ливърпулци отново имаше свръхзвукова скорост. Салах изведе Мане зад защитата, а африканецът изпусна сам срещу вратаря, шутирайки над гредата. Двата тима изиграха много интензивна първа част, като прийомите на мърсисайдци за светкавични атаки се получаваха до последната фаза.

В началото на втората част английският тим пресираше здраво в половината на Барселона и каталунците се задъхваха в опитите да изнесат топката. В 53-ата минута Салах изстреля кълбото по превъзходен начин от 20 метра. Тер Стеген обаче показа страхотни умения, плонжира точно до гредата и изби прецизния удар. В 75-ата Барса се възползва от една от малкото си възможности, за да реализира второ попадение. Меси подаде към Сержи Роберо, той към Луис Суарес, а “деветката” насочи топката с коляно към напречната греда. Лео имаше късмета топката да отиде към него, овладя я на гърди, стигна почти до голлинията, където вкара за 2:0. Голът вдъхнови домакините и посмути Ливърпул. В 82-ата минута Меси си изработи нарушение на около 29 метра от голлинията на Алисон. Ла Пулга реализира превъзходен гол от прекия свободен удар, насочвайки силно и много точно топката около дясната сглобка на вратата на бразилския вратар – 3:0. Това беше юбилейно попадение номер 600 за Лео за каталунския тим и неговият гол от най-далечно разстояние. Почти веднага след изпълнението на център “червените” имаха два шанса за попадения. Публиката на “Камп Ноу” не повярва как топката не влезе в мрежата. Първоначалното вратарят беше преодолян и Жерард Пике изби от голлинията, а след това Салах незнайно как не реализира от чиста позиция, нацелвайки греда. В 92-ата гостите се бяха пренесли в половината на Барса и това позволи на каталунците да организират вихрена контра трима срещу един. Меси подаде към Луис Суарес вляво, който не успя да намери продължение в опит да асистира, спечелвайки само корнер. В последния дъх на двубоя Клоп нареди почти всички да влязат в наказателното поле на Барса, за да скачат при ъглов удар. “Лос кулес” се възползваха и организираха кинжална контра в седмата добавена минута на двубоя. Дембеле подаде към Меси, той му върна топката около дузпата и тогава френският бързак изуми с непохватен удар от брилянтна позиция. Нямаше време за повече и крайният резултат остана 3:0.

Така Барселона успя да вземе убедителна преднина преди реванша на “Анфийлд” идния вторник. Каталунците направиха голяма крачка към финала, който тази година е на “Wanda Metropolitano” в Мадрид.

 

ЦАРСКО СЕЛО ВДИГНА КУПАТА И ОБЪРКА СМЕТКИТЕ НА АРДА

Новият член на Първа лига Царско село показа, че заслужено спечели тазгодишното издание на Втора лига. Тимът на Никола Спасов надви с 2:1 втория във временното класиране Арда (Кърджали) в дербито от 27-ия кръг на шампионата. Герой за тима отново беше Георги Минчев, който реализира и двете попадения. Отборът на Спасов още преди десет дни си беше гарантирал историческо участие в Първа лига, като последните дни не тренираше на пълни обороти и имаше тридневна почивка, а преди срещата той и играчите му бяха наградени от вицепрезидента на БФС Михаил Касабов. Децата от школата на младия клуб направиха шпалир на играчите и треньорското ръководство, които бяха викани от диктора на стадиона да излизат един по един. Последен на терена се появи капитанът Веселин Минев, който беше в компанията на сина си Мартин, а малкият също беше в екип на Царско село и с капитанска лента на ръката. Бившият играч на Левски първо получи своя златен медал, а след това вдигна над главата си купата, която мина през ръцете на всички играчи, които бяха наредени на специална сцена на терена. Гостите останаха на второ място във временното класиране с 53 точки.

Множество известни личности пристигнаха в комплекс “Царско село”, за да станат свидетели на историческото награждаване на клуба на Стойне Манолов: бившият министър на спорта Весела Лечева, легендата на Левски Наско Сираков, Станимир Стоилов, Емил Велев, Тити Папазов, Александър Александров-Кривия, Цанко Цветанов, собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски и неговите подчинени Чавдар Цветков и Александър Станков, Ивайло Йорданов, Саид Ибраимов, спортният директор на Нефтохимик Недялко Москов и др. Мачът започна с едноминутно мълчание в памет на легендарния Динко Дерменджиев, който почина на 77-годишна възраст.

Арда започна по-добре, като в 7-ата минута Крумов имаше възможност да стреля, но защитник изби пред голлинията. При първата си добра атака Царско село поведе. Манев центрира отдясно, а Минчев се извиси над всички и с глава прати топката в мрежата на Иван Караджов. Това се случи в 15-ата минута, а голът беше негов 26-и през този сезон от 26 мача. “Сините” имаха няколко възможности след статични положения да стигнат до равенството, но ударите на играчите на Белчев минаха покрай вратата.

В началото на второто полувреме Арда опита да вдигне оборотите, обаче получи втори гол. Попадението беше копие на първото в мача. Отново точен с глава беше Минчев, който този път надскочи Румен Сандев, засичайки отлично центриране на юношата на Левски Кабов. Така нападателят има вече 27 гола и почти сигурно ще вземе голмайсторския приз. Преотстъпеният от Левски нападател Виана пропусна да вкара за 3:0 и да реши мача, а в 81-ата минута вратарят Андонов сбърка и върна интригата в срещата. Стражът се размина с центриране и позволи на Вилиан да намали. Буквално в последната 94-ата минута Вилиан пропусна от два метра да изравни. Арда прекъсна серията си от пет поредни победи в шампионата, записвайки шесто поражение през този сезон,  както и второ срещу Царско село.

Играчите на Спасов, който тези дни трябва да обяви дали ще остане в клуба, демонстрираха, че са най-силният тим в групата. Новакът в елита има актив от 74 точки, след като спечели 24-ата си победа през сезона. Отборът има едва една загуба, най-добрата атака с 63 отбелязани гола, а също така преднина от 21 точки пред втория Арда.

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПЪРВА ШЕСТИЦА – XXXII КРЪГ

3 май 2019 г., петък, 20:00 ч.

Берое (Ст. Загора) – Лудогорец (Разград) – пряко по Диема спорт

4 май 2019 г., събота, 17:30 ч.

Черно море (Варна) – ЦСКА (София) – пряко по Диема спорт

4 май 2019 г., събота, 20:00 ч.

Ботев (Пловдив) – Левски (София) – пряко по Диема спорт

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец 31     21     7       3       59:16         70

————————————————————

  1. ЦСКА 31     20     5       6       50:16         65

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Левски 31     18     5       8       54:29         59

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Ботев (Пд) 31     14     8       9       43:28         50
  2. Берое (СЗ) 31     14     8       9       37:27         50
  3. Черно море 31     14     6       11     40:39         48

 

ФЕНОВЕТЕ НА ЛИЙДС ПОЩУРЯХА ПО ТЕМЕНУЖКОВ

Българският нападател на Лийдс Кун Теменужков се превърна в герой за младежкия тим (до 23 години) с победен гол при успех с 3:2 над Ковънтри, който класира тима за финала на Professional Develepment League (U23). Редовното време на срещата на “Еланд Роуд” завърши 2:2, а нашето момче се появи в игра в 90-ата минута. В 114-ата Кун изпрати зловещ удар от 19 метра, след който топката влетя в мрежата на съперника. Вратарят нямаше никакъв шанс да реагира на топовния удар. Преди попадението 19-годишният българин изработи още един страхотен шанс, но негов съотборник не успя да реализира.

Кун и Лийдс станаха шампиони в Северната дивизия на Professional Development Leagiue и сега се борят за обединения трофей на Севера и Юга. След гола на Теменужков фенове на Лийдс призоваха в социалните мрежи Марсело Биелса да погледне към Кун и да му даде шанс за изява в последния кръг от редовния сезон в Чемпиъншип.

 

ЙОЗИЛ: ЩАСТЛИВ СЪМ В АРСЕНАЛ, НЕ ИСКАМ ДА СИ ТРЪГВАМ

Халфът на Арсенал Месут Йозил няма намерение да напуска клуба в края на сезона. Бившият германски национал не се притеснява от спекулациите, че ще бъде продаден през лятото. “Да, искам да остана. Имам договор за още две години, не зная какво ще се случи след това. Щастлив съм в Арсенал, защо не? Сега съм на 30 години и ми остава достатъчно време на високо ниво”, сподели Йозил. “Между мен и Унай Емери няма проблеми. Никакви. Винаги възникват слухове, но тези, които са вътре в отбора, знаят истината. Разбира се, че не съм доволен, когато не играя. Аз искам да съм на терена във всеки мач. Пропуснах доста двубои заради контузии, но това е футболът. Няма играч, който да не иска да е титуляр. Решенията обаче се взимат от треньора и трябва да се съобразяваме с тях”, обясни халфът.

Според медиите на Острова, Йозил е един от футболистите, за които Арсенал ще изслуша оферти. Причината е високата му заплата, както и фактът, че не играе редовно под ръководството на Емери. Шкодран Мустафи и Хенрих Мхитарян също ще бъдат поставени в трансферната листа.

 

ИНИЕСТА ВЗЕ КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА ВЪВ ВИСЕЛ КОБЕ

Испанската легенда Андрес Иниеста е новият капитан на Висел Кобе. Новината беше потвърдена от профила на клуба в Twitter. 34-годишният халф премина от Барселона в японския тим миналото лято. Преди това капитан на отбора беше друга световна звезда – Лукас Подолски.

Иниеста игра за Барса между 2002 и 2018. С каталунците той завоюва общо 32 трофея, сред които 9 титли на Испания и 6 национални купи. Иниеста е четирикратен победител в Шампионската лига и три пъти е вдигал Суперкупата на Европа. С националния отбор на Испания е световен и двукратен европейски шампион.

През настоящия сезон Иниеста има 7 мача в японската Джей лига, в които е направил 3 асистенции.

 

ИКЕР КАСИЙЯС ПОЛУЧИ ИНФАРКТ НА ТРЕНИРОВКА

Легендата Икер Касийяс е получил инфаркт на миокарда по време на тренировка на Порто, съобщиха португалските медии. Стражът беше приет по спешност в болница и се намира извън опасност за живота. Икер се почувствал зле по време на заниманието на “драконите” и бил откаран в клинично заведение, където е претърпял хирургична интервенция. Сан Икер няма да играе до края на сезона в Португалия. Испанското футболно величие има договор с Порто до 2020 година.

Вероятно Икер Касийяс няма да може да играе повече футбол професионално. Такова мнение изрази бившият баскетболист на Реал (Мадрид) и настоящ кардиолог Хуан Антонио Корбалан, който коментира състоянието на вратаря на Порто. Касийяс вече е стабилизиран и дори намери сили на напише съобщение в “Туитър”, за да успокои всички, които се притесняват за него. 37-годишният страж обаче няма да може да практикува повече любимия си спорт. “Не може да се играе футбол със стент на коронарните артерии, дори и да говорим за вратар. Икер отново ще има нормален живот, но няма да може да играе професионално”, обясни специалистът пред националната испанска телевизия “TVE”.