ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА ОТНОВО ЩЕ РИТА ПРИ АМАТЬОРИТЕ; ВЛАДИ ЗЛАТИНОВ ГЕРОЙ ЗА ПИРИН СРЕЩУ ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК); ДЕВОЙКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИХА ОТ ДАНИЯ С 2:0; ЦСКА-СОФИЯ И ЛУДОГОРЕЦ ЗАВЪРШИХА 0:0; МЕЧТАТА НА МИЛАН ОЩЕ Е ЖИВА СЛЕД УСПЕХ НА “АРТЕМИО ФРАНКИ”

0
1296

ДОБРУДЖА ОТНОВО ЩЕ РИТА ПРИ АМАТЬОРИТЕ

В мач от 28-ия кръг на Втора професионална лига футболистите на Добруджа загубиха с 0:2 гостуването си на Кариана от монтанското село Ерден и два кръга преди края на първенството нямат никакъв шанс за спасение. След като в 15 мача напусна терена с празни ръце, добричкият тим има само 21 точки в актива си и се закотви на посленото 16-о място в класирането. Тимът на Кариана вече има 27 точки, колкото има и Несебър, но и двата състава са с по-добри показатели в преките двубои срещу “жълто-зелените”.

Срещата в село Ерден започна с натиск на добричлии, които показаха, че са излезли на терена, за да гонят победата. В 8-ата минута добруджанци създадоха първата си голова ситуация – след центриране от корнер топката попадна у Янчо Андреев, но ударът му бе спасен от стража на домакините. След това тимът на Кариана изравни играта и се възползва от създадените положения. В 44-ата минута Евгени Игнатов откри головата сметка на домакините след отлично изпълнение на пряк свободен удар.

След почивката добруджанци се хвърлиха в атака, но или грешаха в завършващата фаза, или шансът не беше на тяхна страна – след удар на Росен Кръстев топката уцели гредата. В добавеното време на мача Цветомир Тодоров прати за втори път топката вмрежата на Добруджа и сложи точка на спора.

Така отборът на Добрич загуби важния мач в село Ерден и наесен отново ще трябва да играе при аматьорите в Североизточната трета лига. И треньорът, който и да е той, ще трябва отново да сглобява нов отбор, защото доведените от Емил Велев звезди едва ли ще останат да ритат в третия ешелон. В крайна сметка експериментът на Емил Велев се оказа неуспешен. След като освободи 17 футболисти и доведе други 15, той първи напусна потъващия кораб… Но май много станаха експериментите на стадион „Дружба”. Уж няма пари, а постоянно привличаме играчи откъде ли не, вместо да погледнем към нашата школа и към нашите момчета.

Тъжно е, че в годината, когато отбелязваме 100 години футбол в Добрич, нашият отбор изпада. Още по-тъжно е, че в нашия отбор не останаха добруджанци. Защото с малко пари и само с наемници далеч не можем да стигнем…

Жалко за спонсорите и най-вече за публиката, която в най-силните години на български футбол се радваше на мачовете на Добруджа в „А” група!

 

ВЛАДИ ЗЛАТИНОВ ГЕРОЙ ЗА ПИРИН СРЕЩУ ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Положителната серия за Пирин (Благоевград) продължава и “орлетата” са все по-близо до спасяване. Момчетата на Васил Петров постигаха победа с 2:1 над Черноморец (Балчик) след обрат на стадион “Христо Ботев”. В герой за домакините се превърна опитният Владислав Златинов, който отбеляза и двете попадения за тима си.

Срещата започна добре за гостите, които поведоха в 9-ата минута с гол на Генади Луго. Минута преди края на първата част Златинов изравни от дузпа, а в 62-ата минута отбеляза своя 11-и гол за сезона. Успехът е трети в последните четири мача на Пирин, който записа 10 точки в тях. Така “зелените” вече имат актив от 28 точки, като се изравниха с Лудогорец 2 и имат реален шанс да останат във Втора лига. Нещо, което изглеждаше почти невъзможно преди няколко седмици. Пирин е на 13-о място, но вторият състав на шампионите има мач по-малко. Пирин гостува на Монтана и приема Лудогорец 2 в последните два кръга.

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXVIII КРЪГ

ЦСКА 1948 (София) – Локомотив (Г. Оряховица)        4:0

Ботев (Гълъбово) – Царско село 2015 (София)  3:2

Литекс (Ловеч) – Монтана 1921 (Монтана)        1:2

Несебър (Несебър) – Локомотив (София)  3:0

Пирин (Благоевград) – Черноморец (Балчик)     2:1

Кариана (Ерден) – Добруджа 1919 (Добрич)      2:0

Арда 1924 (Кърджали) – Поморие (Поморие)     2:0

Струмска слава (Радомир) – Лудогорец II (Разград)     вчера

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 28     24     2       2       65:24         74

————————————————————

  1. Монтана 28 16     9       3       45:21         57
  2. Арда 28     17     5       6       40:16         56

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. ЦСКА 1948 28     15     11     2       36:16         56
  2. Литекс 28     12     7       9       41:24         43
  3. Локо (ГО) 28     10     6       12     28:37         36
  4. Поморие 28 10     5       13     33:45         35
  5. Струмска слава 27     9       6       12     30:38         33
  6. Локо (Сф) 28     8       9       11     20:24         33
  7. Черноморец 28 8       7       13     23:33         31
  8. Ботев (Гъл) 28 7       9       12     28:33         30
  9. Лудогорец II 27 8       4       15     28:40         28
  10. Пирин (Бл) 28 8       4       16     28:47         28
  11. Кариана 28 7       6       15     26:37         27

——————————————————————-

  1. Несебър 28 6       9       13     31:47         27
  2. Добруджа 28 4       9       15     14:34         21

 

ПРОГРАМА ЗА XXIX КРЪГ

19 май 2019 г., неделя, 15:00 ч.

Арда (Кърджали) – ЦСКА 1948 (София) – пряко по Диема спорт

Поморие (Поморие) – Ботев (Гълъбово)

Царско село 2015 (София) – Кариана (Ерден)

Добруджа 1919 (Добрич) – Струмска слава (Радомир)

Лудогорец 1945 II (Разград) – Литекс (Ловеч)

Монтана 1921 (Монтана) – Пирин (Благоевград)

Черноморец (Балчик) – Несебър (Несебър)

Локомотив 1929 (София) – Локомотив (Г. Оряховица)

 

ДЕВОЙКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИХА ОТ ДАНИЯ С 2:0

В последния си мач от груповата фаза на Европейското първенство по футбол за девойки до 17 години, игран на стадион „Дружба” в Добрич, отборът на България загуби от Дания с 0:2. Корнелиа Крамер откри резултата след силен далечен удар в 8-ата минута, а отличната игра на вратата на Виктория Димова не позволи на скандинавките да увеличат преднината си до почивката.

През втората част българките погледнаха по-смело към вратата на съперника и имаха своите шансове за гол. В 70-ата минута добричлийката Димитра Иванова стреля точно, но вратарката на Дания улови топката. В 75-ата минута Фрея Сторм прати за втори хът кълбото в мрежата на нашите момичета и оформи крайното 2:0.

Така България завърши с 3 загуби на Евро 2019. С победата Дания събра 4 точки, но също приключва участието си в първенството, след като по същото време в Албена Испания разби Португалия с 6:0. Така двата отбора от Иберийския полуостров се класираха на полуфиналите.

 

ЦСКА-СОФИЯ И ЛУДОГОРЕЦ ЗАВЪРШИХА 0:0

Отборите на ЦСКА-София и Лудогорец завършиха 0:0 в дербито от 33-ия кръг на Първа лига. С това равенство „орлите” направиха голяма крачка към осма поредна титла, тъй като запазиха преднаната си от три точки на върха пред днешния си съперник при оставащи три кръга до края на първенството. Така „червените” дори да спечелят всичките си мачове до края на сезона, то разградчани трябва да не победят в поне два двубоя, тъй като са с по-добри показатели от ЦСКА-София.

В антигерой за домакините се превърна Али Соу, който пропусна дузпа още в седмата минута. И този мач на рефера Георги Кабаков не мина без негова груба грешка. Още в първата минута той можеше да отсъди 11-метров наказателен удар в полза на ЦСКА-София за шут на Соу в ръката на Григоре, а в 51-ата минута не даде 100-процентова дузпа за Лудогорец за нарушение на Малинов срещу Марселиньо. Кабаков направи куп груби грешки и при предишния двубой, който свири между двата отбора на “Армията”, но в турнира за Купата на България, когато Лудогорец загуби с 1:2 след продължения. В края на двубоя пък Малинов и Дяков разиграха театър, когато се сдърпаха помежду си, за да получат втори жълти и съответно червени картони. Поради това те ще бъдат наказани само за един двубой. Ако пък си бяха останали само с първите жълти картони, то те щяха да получат санкция от два мача за натрупани 9 официални предупреждения.

Първото опасно положение бе още в първата минута. Али Соу преодоля Сисиньо и Моци, след което отправи шут по посока на вратата. Той обаче срещна ръката на намиращия се на по-малко от метър Григоре и излезе в корнер. „Червените” поискаха дузпа, но реферът прецени, че ударът е бил от прекалено близка дистанция и играта с ръка не е умишлена, заради което не посочи бялата точка. Така се стигна до 7-ата минута, в която „черевните” получиха право да изпълнят корнер. Пинто отклони с глава центрирането на близката греда в ръката на намиращия се до него Марселиньо. Ситуацията не бе голова, но този път съдията Георги Кабаков реши да отсъди дузпа. Али Соу стреля от бялата точка, но над напречната греда. В 14-ата минута разградчани създадоха първото си опасно положение. Марселиньо изведе Лукоки сам срещу вратаря, но нападателят не успя да си спре топката и тя отиде в ръцете на Черниаускас. Две минути по-късно опасен удар с глава на Пинто профуча покрай дясната греда на Пламен Илиев. Някъде тук натискът на ЦСКА-София приключи и Лудогорец взе инициативата. Последваха силни минути на гостите, които чрез Марселиньо и Лукоки организираха отдясно три добри атаки, които обаче не завършиха с гол. Най-опасна бе тази в 22-ата минута, когато Сисиньо стреля от 22 метра, но Черниаускас изби в корнер шута, който щеше да се забие под напречната греда. В 36-ата минута Вандерсон получи контузия и бе заменен от Попа. Пет минути по-късно Черниаускас спаси опасен изстрел от фаул на Марселиньо. Секунди по-късно Пинто симулира, че Дяков го е ударил в лицето, Кабаков се хвана на това и показа незаслужен жълт картон на капитана на „орлите”.

В началото на втората част Лудогорец заигра по-добре от своя противник и можеше да открие резултата. В 51-ата минута Кабаков допусна груба грешка, тъй като не отсъди дузпа за Лудогорец. Тя дойде след опасна атака отдясно на Лукоки, която завърши с прострелно центриране. Марселиньо овладя и финтира Малинов, който се хвърли на шпагат и изрита бразилеца, но съдията остана безмълвен. Постепенно „червените” изравниха играта и към края на срещата опитаха да наложат някакъв натиск. Той бе факт, тъй като футболистите на Добри Митов, Люпко Петрович и Димитър Пенев заложиха на центрирания към Али Соу от всяка точка на терена, но те не носеха опасност пред противниковата врата. На свой ред пред разградчани на няколко пъти се откриха отлични възможности за контраатака. При една такава четирима футболисти на „орлите” се озоваха срещу двама в червено, но след няколко слаби подавания не се възползваха от възможността.

 

МЕЧТАТА НА МИЛАН ОЩЕ Е ЖИВА СЛЕД УСПЕХ НА “АРТЕМИО ФРАНКИ”

Милан още може да вярва в класиране в Шампионска лига. Футболистите на наставника Дженаро Гатузо си тръгнаха с трите точки от гостуването на Фиорентина, побеждавайки с минималното 1:0. Единственото попадение в срещата реализира Хакан Чалханоолу (35).

Грандът от Милано се бори със зъби и нокти за място в Топ 4 и няма право на грешка до края на сезона, като трябва да се надява на издънка от страна на Интер и Аталанта. Отборът на Дженаро Гатузо се намира на пета позиция, като скъси изоставането си от четвъртия Интер само на точка. Все пак “нерадзурите” ще могат да си върнат третата позиция в понеделник, когато тимът гостува на Киево. Поражението бе пето поредно за отбора на Фиорентина под ръководството на Винченцо Монтела.

“Виолетовите” излязоха във формация 4-3-3 с Федерико Киеза, Луис Муриел и Кевин Миралас в предни позиции. Дженаро Гатузо заложи на същата система, като гласува доверие в атака на Сусо, Кшищоф Пьонтек и Фабио Борини. “Виолетовите” спечелиха гостуването си на Милан в началото на сезона, като за последно през сезон 2000/01 Фиорентина бе постигнал успех и в двата си мача срещу “росонерите”.

Капитанът на Милан Алесио Романьоли изигра своя мач номер 150 с екипа на Милан. Бранителят подсили “росонерите” през 2015 година с трансфер от Рома, като преди трансфера си на “Джузепе Меаца” игра един сезон за Сампдория.

В 5-ата минута Луис Муриел проби по левия фланг, навлезе в наказателното поле и отправи коварен удар по земя към обратния ъгъл, който Джанлуиджи Донарума успя да избие в ъглов удар с добър плонж. В 21-ата минута Сусо направи сериозен пропуск, стреляйки право в Албан Лафонт от чиста позиция. Три минути по-късно Хакан Чалханоолу комбинира добре със Сусо пред наказателното поле, след което турският национал шутира по земя към далечния ъгъл, а Лафонт успя със сетни сили да избие в ъглов удар. В 27-ата минута Сусо направи един от марковите си пробиви по десния фланг, след който последва изстрел, който не затрудни по никакъв начин вратаря на Фиорентина. В 35-ата минута логиката възтържествува и Милан отбеляза гол след куп добри възможности. Сусо центрира от десния фланг, а в наказателното поле Чалханоолу засече с глава и зарадва своите съотборници.

В 52-ата минута опасен удар на Федерико Киеза прелетя над напречната греда. Три минути по-късно “Ла Виола” разгърна страхотна атака, която Кевин Миралас завърши с удар. Белгийският национал се справи с Рикардо Родригес и стреля право в долния ляв ъгъл, като само добрата намеса на Донарума предотврати сигурен гол. В 64-ата минута Франк Кесие можеше да си вкара ефектен автогол, но Донарума отново внимаваше. В 76-ата минута Федерико Киеза проби остро, надигра Матео Мусакио един на един и стреля силно, а Джиджи Донарума успя да спаси. В 79-ата минута Фабио Борини се възползва от грешка на Марко Бенаси в средата на терена. Италианецът спечели няколко метра и пусна подаване към Патрик Кутроне, а младокът стреля на сантиметри покрай страничния стълб.