ФСГ „Васил Левски“ – домакини на четвърта мобилност

0
526

Завърши домакинската среща на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ по проект „Scientific Concepts in the production of Sustainable Energy“ от програмата Еразъм+. От 6.06.2022 до 10.06.2022г се проведе четвъртата мобилност на тема “Sustainable energy in the future – designing smart, green city models”. Гости бяха 22-ма ученици и учители от Португалия, Италия и Северна Македония, а партньорите от Турция се включиха виртуално с повече от 100 участници в дейностите.

През седмицата се организираха много разнообразни и интересни дейности. Партньорите бяха радушно посрещнати в гимназията по традиция с питка, мед и сол. Първия ден беше посветен на запознанството на гостите с културата на България, училището и пешеходна обиколка из град Добрич.  Във вторник участниците посетиха в ВяЕЦ Калиакра, където Ангел Ангелов – главен енергетик и Ненко Раденков – главен механик запознаха участниците със създаването, развитието и организацията на работа електроцентралата, която произвежда електроенергия от възобновяеми енергийни източници и по този начин допринася до голяма степен за постигане на Европейската и национална цел за 20% дял на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия до 2020 г. Следобед посещението продължи с Ботаническата градина и Дворецът в град Балчик. В третия ден дейностите се проведоха в Младежки център – Добрич със съдействието на Мариела и Силвия и включваха неформалното обучение на тема „Енергийна ефективност и решения“ и работилница „Вятърни мелници“, като всеки си изработи макет на мелница от еко материали. Следобед гостите бяха запознати с българските народни песни и танци. Всички облякоха народни носии и научиха танц „Сборенка“ благодарение на Мая Бърдарова – основател и хореограф в клуб за народни танци Жътвари – гр. Добрич. Четвъртия ден беше посветен на темата „Green and smart city models of the future” и се проведе в Албена, а учениците имаха за задача да представят постери и презентации по темата. Инж. Димитър Станев, заместник-директор „Бизнес развитие“ в „Албена“ АД разказа на участниците в събитието за стъпките по пътя на устойчивото развитие и енергийна независимост на „Албена“ АД. Курортът е носител на отличието Зелен Оскар за принос към околната среда. Албена инвестира в енергийна ефективност, възобновяема енергия, рециклиране и разумно използване на ресурсите. Компанията е изградила локална кръгова икономика с биогазово стопанство, земеделска продукция и оползотворяване на отпадъка. Анастасия от 8. б клас презентира пред гостите нашия най-добър курортен комплекс, който предлага отлични условия, устойчив туристически продукт и едновременно е конкурентноспособен и най-важното е, че не нарушава равновесието в природата и обществото. Учениците от Португалия, България, Турция, Северна Македония и Италия представиха в своите презентации представите си за това как виждат зеленото развитие на градовете в бъдещето. В последния ден дейностите се проведоха в град Варна, където се запознаха с историята и красотата на морската столица на България.

На тържествена церемония бяха връчени сертификати на участниците в проекта от г-жа Минка Господинова – директор на ФСГ „Васил Левски“, град Добрич.  Дните бяха изключително емоционални, както за учениците, така и за учителите. Благодарение на програмата Еразъм+ имаме незабравими преживявания, радостни емоции и много нови приятелства. Вярваме, че всички участници в проекта са като посланици на зелената идея в Европа и по света.

Последната и заключителна среща по проекта ще бъде от 26 юни до 2 юли на която домакини са училището от град Самсун, Турция.