Френското правителство посъветва френските компании „да не бързат да напускат Русия“. Това съобщи в събота вестник Le Figaro , позовавайки се на участник в среща в Елисейския дворец, на която в петък вечерта бяха поканени представители на водещи френски компании.

„Напомнихме ни, че всяка компания има право самостоятелно да определя стратегията си на руския пазар“, каза източникът на вестника, без да предупреждава никого.

Според изданието „нито една компания все още не е искала да тегли черта под десетилетни връзки“ с Русия. Според Бруно Павловски, ръководител на модния отдел на Chanel, „в продължение на 25 години френската компания е изградила привилегировани отношения с руски клиенти и е създала мултинационален екип в Русия“.

Гийом Деброс, генерален директор на Bonduelle, каза, че руският клон на групата е най-печелившият. Няколко френски служители на компанията, която работи на руския пазар повече от 20 години, създадоха семейства в Русия.

Фигаро отбелязва, че силните отношения между Франция и Русия – както културни, така и икономически – насърчават компаниите да се „въздържат от вземане на прибързани решения“. Това контрастира с поведението на американските и редица европейски предприятия, подчертава изданието. В неделя британският петролен гигант BP обяви намерението си да продаде дела си в Роснефт.

Изданието съобщава, че нито една от 15-те най-големи компании във Франция не е прекъснала връзките си с Москва.

Според него френският президент Еманюел Макрон е приел ръководителите на 15 най-големи компании, нито една от които не е прекъснала връзките си с Москва. Според вестника това е по-специално водещата френска банка Societe Generale, енергийната и газовата компания Engie, производителят на самолети Airbus, операторът за изстрелване в космоса Arianespace, търговската къща Auchan на хранителната компания Danone.

Според вестника на срещата са присъствали министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер, министърът на земеделието Жулиен Денорманди, министърът делегат на индустрията Агнес Пание-Рунаше.