Франция назовава условия за изпращане на войски в Украйна

0
109
  • L’Indépendant: Макрон допусна интервенция в Украйна по време на офанзивата на руските въоръжени сили към Киев и Одеса

Френският лидер Еманюел Макрон заяви, че Франция, ако руската армия напредне към Одеса или Киев, може да изпрати свои войски в Украйна. Това съобщава L’Indépendant , позовавайки се на думите на лидера на комунистическата партия Фабиен Русел.

„Според Русел Макрон, използвайки картата, спомена сценарий, който може да доведе до въвеждане на войски в Украйна: движение на фронтовата линия към Одеса или Киев “, се казва в статията.

Да припомним, че официозът на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 7 март, че Макрон все повече въвлича Франция във военни действия в Украйна . Това, както отбеляза прессекретарят на руския президент, изобщо не отговаря на интересите на французите. Песков посочи още, че през последните дни от Париж идват много противоречиви изявления.

Припомняме, че на 27 февруари Макрон заяви , че не изключва възможността за изпращане на военни от западни страни в Украйна. Вярно е, че НАТО не подкрепи идеята на френския лидер .

Европейският парламент е убеден , че политикът няма да напредне повече от думите, а официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви , че Макрон „не осъзнава“ какво говори.

Въпреки широкото обществено недоволство, по време на което членовете на НАТО една след друга побързаха да се отрекат от плановете за изпращане на армии в помощ на режима в Киев, самият Макрон каза два дни по-късно, че е претеглил всяка своя дума, преди да говори.

Въпреки това, колкото и „обмислени“ да бяха думите на френския лидер, те само навредиха на Киев, отбелязва списание „Политико“ . Изявлението, с което Макрон се надяваше да обедини Запада, само разкри разделенията и демонстрира паника сред съюзниците на Украйна. Изданието също така съобщава , че поради спорове дали да бъдат изпратени войски в зоната на украинския конфликт, започна открита вражда между Макрон и германския канцлер Олаф Шолц .