Фрагменти от астероида, който НАСА разби, могат да достигнат Земята и Марс в рамките на 10 години. Това показа компютърното моделиране, извършено от учени.

През септември 2022 г. беше проведена мисията за пренасочване на астероид DART. Сонда на НАСА се разби в астероида Dimorph , който обикаля около по-голямото космическо тяло Didymos. В бъдеще по този начин ще могат да се изхвърлят от курса им опасни астероиди, движещи се право към Земята.

До октомври 2026 г. мисията Hera на Европейската космическа агенция (ESA) ще достигне двойния астероид и ще проведе подробно проучване на Dimorph, за да определи точно въздействието на сблъсъка.

Учените отбелязаха, че изкуствена сонда може да свали астероид, но това най-вероятно ще създаде отломки. Те са способни да летят по непредвидима траектория, включително към нашата планета.

В скорошно проучване учените изчислиха възможното поведение на фрагменти от астероиди. Серия от динамични симулации показаха, че изхвърленото парче може да достигне Марс и системата Земя-Луна в рамките на едно десетилетие.

Учените са използвали суперкомпютри, за да анализират данни за 3 милиона частици, образувани след сблъсъка. Размерът им варира от 30 микрометра до 10 сантиметра. Резултатите показват, че частици, изхвърлени със скорост под 500 m/s, могат да достигнат Марс за около 13 години. Частиците, изхвърлени със скорост над 1,5 km/s, ще достигнат Земята след седем години. Но те ще бъдат твърде малки, за да образуват видими метеори.

„Моделирането показа, че вероятно ще минат до 30 години, преди Земята да изпита някое от тези емисии“, отбелязват изследователите.