Фотограф засне “руса” зебра

0
1622

Зебри албиноси досега са наблюдавани само в плен – едната в националния парк “Планината Кения”, а другата в резерват в Хавай

Фотограф засне “руса” зебра в националния парк Серенгети, съобщи “Дейли мейл“.

Това е първата поява на такъв блед представител на вида в естествена среда. Русата зебра е била сред стадо и е общувала нормално с останалите животни.

Малко е известно за зебрите и албинизма, но снимката на “русата” зебра потвърждава за първи път, че такива животни се приемат от стадото. Липсата на силно контрастни райета обаче е голямо неудобство, защото те отблъскват мухите цеце.

Има и други теории за какво служат райетата на зебрите – с тях изглеждат по-големи, виждат се по-добре на лоша светлина, в движение хипнотизират хищниците, служат за камуфлаж.

Възможно е също в стадото да носят социални плюсове, да са показател за здравословно състояние. Съществува и теория, че зебрите се разпознават по райетата.

“Русата” зебра е заснета от фотографа Серджо Питамиц, който се надявал да засече мигрирацията на животните. Когато забелязал необичайното създание, помислил, че се е търкаляло в прахоляка. По-късно осъзнал на какво се е натъкнал.

Албинизмът, който се дължи на недостатъчно меланин в кожата, е разпространен също сред жирафите, пингвините, орангутаните, мишките.

Източник: www.vesti.bg