ФОТОГРАФЪТ СТЕФАН СТЕФАНОВ НИ ПОКАЗВА „ТЕАТЪРЪТ“

0
529

Утре /21 април/ от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложба “Театър” на фотографа Стефан Стефанов – STEFOTO. Експозицията съдържа 23 фотоса, които авторът е снимал за плакати на постановките на Драматичен театър “Йордан Йовков” през последните години. Известният със своята сватбена фотография творец успешно сменя жанра. В десетките фотосесии успява да улови духа на произведенията, да вникне в идеите на режисьора. Представяйки драматизма в задължителния “нисък ключ”, висок контраст и засилена острота на детайла, той умело ни пренася в театралната зала и ни кара да почувстваме произведението, още преди да сме го видели.

Стефан Стефанов – STEFOTO се занимава професионално с фотография от 1992 г. Кариерата му започва в първото частно фото “Жак”, после открива собствено ателие, а през 2001 г. заминава за Италия. Там работи в най-голямата фотолаборатория на полуострова – “Adriatica color foto”, чиито клиенти са най-добрите италиански фотографи, включително и издателската къща на Ватикана “Osservatore Romano”. Той е не само единственият българин, но и единственият чужденец, на когото е поверено копирането на портретите на двама бащи на католическия свят – папа Йоан Павел II и папа Бенедикт XVI.

През 2008 г. се завръща в България и започва работа в местната кабелна телевизия “Добруджа”. С годините работи като оператор за много национални телевизии, като Канал 3, бТВ, BIT, България Он Еър. В момента е съсобственик в Регионална телевизия “Добрич” и е кореспондент – оператор на БНТ и НОВА телевизия за Добричка област. Продължава да работи и като фотограф на свободна практика.

За себе си Стефан казва: “Въпреки, че в града ме познават, като телевизионен оператор, в душата си аз съм фотограф. Обичам да снимам портрети и сватби, защото те ме разтоварват от лудницата на новинарското ежедневие.”

 

 Екип на Художествена галерия – Добрич