Форумът “Българско наследство” събира в Балчик представители на българските общности от Молдова, Румъния, Украйна

0
431

Осмото издание на форума “Българско наследство” събира в Балчик представители на българските общности от Молдова, Румъния, Украйна, както и историци и литературоведи от България, съобщи за БТА директорът му Маруся Костова.

Срещата започва на 24 август с научна конференция “Йордан Йовков и войните” по повод 85-ата годишнина от кончината на класика на българската литература.

В културно-информационния център “Мелницата” вече е подредена фотодокументална изложба за житейския път и творческото дело на писателя, каза Маруся Костова. Директорът на форума добави, че “Българско наследство” ще посвети и предстоящото си издание на неизчерпаемата тема за етнологията на българите с научни съобщения, между които и за препис на Паисиевата “История славянобългарска” в Молдова. Десетина деца краеведи от Болградския район в Украйна също ще разкажат за последните си проучвания за корените на местната българска общност.

За фолклорната програма на форума в дните до 26 август се очакват над 50 състава, между които хор “Бурянка” от Браила и самодейци от Негру вода в Румъния, ансамбъл “Лале” от молдовското село Кирсово, певци и танцьори от бесарабската Твърдица, както и много български изпълнители.

БТА