Фондация “Докова и Доков за бъдеще” дари надежда на недоносените деца в Отделението по неонатология към “МБАЛ Добрич”

0
511

Всяко 12-то дете в България се ражда преждевременно или над 6 000 деца на годишна база имат нужда от неонатологична грижа, за да оцелеят…

Фондация “Докова и Доков за бъдеще” прие тази кауза за своя лична и направи всичко възможно да дари надежда на недоносените деца в Отделението по неонатология към “МБАЛ Добрич” – инкубатор за новородени деца Дрегер Isolette C2000!

Последното поколение медицинска апаратура на немската компания “Dräger” ще бъде неизменна част от Отделението и ще осигурява безопасно, контролирано пространство за живот на бебетата, докато жизнените им органи се развиват. Светла Илиева, зам.-директор „Медицински дейности“ на болницата,  уточни пред медиите, че отделението по неонатология в Добрич е единственото за областта. В него се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология  на „МБАЛ-Добрич“АД, както и тези със забавена послеродова адаптация от ОАГ- гр.Балчик и гр.Каварна.

Неонатологията в МБАЛ-Добрич вече разполага с 6 кувьоза от най-висок клас.

Между 900 и 1000 са новородените бебета на година в Добрич, като част от тях са недоносени и се нуждаят от нова съвременна и модерна апаратура, допълни д-р Илиева.

Функцията на тази апаратура е да поддържа комфортна среда за бебетата – температура и влажност, сподели д-р Адриана Стефанова, която прие дарението като дежурен лекар и е специализант в отделението по неонатология. Тези кувьози са изключително важни и за наблюдение на бебетата,  допълни тя. Чрез тях се следи освен развитието им, но и жизнено важни функции като ритъм на сърдечната дейност и сатурация. Този тип кувьози малките пациенти могат да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение, ако се налага.