Шок за Реал, няма да гледаме Ел Класико в неделя

Атлетик (Билбао) детронира носителя на Суперкупата на Испания Реал (Мадрид) след победа с 2:1 и ще спори за трофея с Барселона. Баските, водени от новия си треньор Марселино Гарсия Торал, ликуваха в полуфинала на стадион “Ла Росаледа” в Малага след два гола на Раул Гарсия, който наказа “белите” през първото полувреме – в 18-ата минута и от дузпа в 38-ата.

 

Карим Бензема вкара в 73-ата, но това не бе достатъчно за тима на Зинедин Зидан да стигне поне до равенството и да последват продължения. Така очакванията за Ел Класико на финала не се сбъднаха. В неделя oт 22:00 баските ще се изправят срещу Барсеона.

Атлетик (Билбао) спечели Суперкупата на Испания през 2015 година, a преди това я бе завоювал само още веднъж – 1984 г. Барса пък e носител на трофея цели 13 пъти (за последно го спечели през 2018 г.).

Баските нямаха победа над Реал в 11 поредни мача. Последният им успех беше с 1:0 през 2015 г.,,

Предишната им среща пък беше на 15 декември от 19-ия кръг на Ла Лига, когато Реал спечели с 3:1, след като игра с човек повече заради червен картон още в 13-ата минута на Раул Гарсия. Именно 34-годишният футболист се превърна в герой тази вечер и се реваншира за издънката си преди месец. В 18-ата минута Лукас Васкес загуби елементарно топката, Дани Гарсия пусна отличен пас към Раул Гарсия, който бе изпуснат от Рафаел Варан, излезе сам срещу Тубо Куртоа и откри резултата – 0:1.

В 37-ата съдията Хуан Мартинес Мунуера отсъди дузпа за баските. След центриране в наказателното поле на Реал, Лукас Васкес сгреши и събори Иниго Мартинес. Опитният Раул Гарсия прониза за втори път Куртоа с точно изпълнение – 0:2.

Зидан предприе интересен ход още на полувремето, когато пусна в игра Начо на мястото на Варан. Атлетик (Билбао) можеше да вкара и трети гол в 53-ата минута, когато Икер Муниаин пропусна с глава. Десет минути след това Марко Асенсио беше близо до попадение, но топката се отби в десния стълб на вратата на Унай Симон. В 69-ата минута Асенсио отново удари греда, този път напречната.

В 73-ата Реал най-после намали изоставането. Федерико Валверде центрира в наказателното поле на съперника, където Каземиро с глава свали топката към Карим Бензема, който отблизо реализира за 1:2. Първоначално бе маркирана засада на французина, но след разглеждане на ситуацията с ВАР, попадението беше зачетено.

В 79-ата минута Виялибре пропусна сам срещу Куртоа. В 82-ата Бензема отново вкара, но този път имаше засада и баските продължиха да водят в резултата. В 88-ата късметът отново беше на тяхна страна. Серхио Рамос надскочи след центриране Иниго Мартинес и засече топката с глава, но я изпрати на сантиметри от целта. Шестминутното добавено време не беше достатъчно на избраниците на Зидан да стигнат до равенството и Реал бе принуден да се прости с трофея.

Реал (Мадрид) – Атлетик (Билбао) 1:2
0:1 Раул Гарсия (18), 0:2 Раул Гарсия (38-дузпа), 1:2 Карим Бензема (73)

Реал: Куртоа, Рамос, Каземиро, Варан (46-Начо), Кроос, Азар (67-Винисиус), Бензема (88-Мариано Диас), Модрич (68-Валверде), Асенсио, Лукас Васкес, Менди

Атлетик (Билбао): Симон, Баленсиага (79-Морсийо), Мартинес, Нунес, Капа (68-Лекуе), Де Маркос, Дани Гарсия, Муниаин (71-Беренгер), Венседор (68-Весга), Уилямс, Раул Гарсия (79-Виялибре)

Барса на финал за Суперкупата на Испания след дузпи

Барселона победи драматично Реал Сосиедад с 3:2 след изпълнение на дузпи в Кордоба и е първият финалист за Суперкупата на Испания. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. При ударите от бялата точка баските от Сан Себастиан пропуснаха три пъти, като стражът на каталунците Марк-Андре Тер Щеген отрази два от ударите. Реал (Мадрид) и Атлетик (Билбао) ще излъчат втория финалист в Малага, а мачът за трофея е в неделя в Севиля.

Извън състава на каталунците бе звездата Лионел Меси, който е с травма след мача с Гранада в Ла Лига и не тренира днес, а треньорът Роналд Куман реши да го съхрани за финала. Ансу Фати, Жерард Пике, Серхи Роберто и Филипе Коутиньо също не играха за Барса.

Първото полувреме бе динамично с положения и пред двете врати, а атаките на Реал Сосиедад изглеждаха по-опасни в началото. Едва в 25-ата минута каталунците отправиха първия си удар в очертанията на вратата чрез Мартин Брайтуайт, но Ремиро спаси. Постепенно играчите на Куман взеха инициативата и поведоха с гол на Френки Де Йонг (39), който се разписа с глава след центриране на Антоан Гризман.

Баските получиха право да изпълнят дузпа в 51-ата минута за игра с ръка в наказателното поле на Де Йонг. Зад топката застана Микел Оярсабал, който изравни за 1:1. Темпото се запази високо, но и двата отбора действаха внимателно в защита и така и не стигаха до чисти положения. В последната минута на редовното време Реал Сосиедад можеше да реши мача, когато след корнер Микел Мерино отправи удар с глава, но топката беше отклонена от негов съотборник и не намери очертанията на вратата.

Така се стигна до продължения, а в тях баските имаха по-добрите положения за гол и не реализираха нито едно. В 117-ата минута късметът покри каталунците, след като топката се удари в гредата при удар на Аднан Янузай. Малко след това белгиецът пропиля ново изгодно положение, след като вратарят Тер Щеген отрази удара му от фаул.

При дузпите германецът Тер Стеген отрази два от ударите, а веднъж и гредата му помогна, което се оказа достатъчно за крайния успех и класирането на Барса за финала.

РЕАЛ СОСИЕДАД – БАРСЕЛОНА 2:3 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията
0:1 Френки Де Йонг (39), 1:1 Микел Оярсабал (51-дузпа)

ПРИ ДУЗПИТЕ
0:0 – Йон Баутиста пропуска
0:0 – Де Йонг пропуска
0:0 – Оярсабал пропуска
0:1 – Дембеле бележи
0:1 – Вилиан Жозе пропуска
0:2 – Пянич бележи
1:2 – Мерино бележи
1:2 – Гризман пропуска
2:2 – Янузай бележи
2:3 – Рики Пуч бележи

https://blitz.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1.  ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  • Julie Mancini
  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА