Фестивал на Бялата жътва в Тервел ще популяризира добруджанските традиции

0
592

Фестивалът на Бялата жътва в Тервел ще направи обредни наричания за богата реколта преди прибирането на зърното. Празникът ще събере пазители на народните традиции и земеделски стопани на 18 юни, съобщават от сдружение “Добруджанци-Тервел”, което е сред организаторите на проявата.

За изложението “От ръцете на баба” ще бъдат замесени обредни хлябове, пити, краваи, които заедно с курбана ще бъдат осветени и раздадени на местните хора. Стопанките ще извадят от мазите и мед, лютеница, вино, ракия, като ще се обявява всяка напитка и кулинарно изкушение от кое село в общината идва, разказа на БТА председателят на сдружението Нели Денева. По думите й, част от празничната атмосфера ще бъде и базарът “На чаршията” на изделия на местни производители.

Клубове за народни танци и оркестрите “Добруджанци” и “Извори” ще огласят с ритми фестивалната територия. Във възстановка на ритуала “Жътва” ще оживеят традиции отпреди 100 години как работниците тръгват за нивите, върху кравая се слага пара и се отслужва молебен преди всеки да хване сърпа. Кметът на Тервел Симеон Симеонов ще отправи пожелание жътвената кампания да донесе урожай.

Както стопанинът на къщата, според старовремския обичай, дава богата вечеря преди жътвата, и на фестивала ще има гощавка, каза председателят на “Добруджанци – Тервел”. На тренировъчния стадион, където ще бъде веселбата, ще бъде запален огън и земеделците ще извадят чеверметата.

Всеки, който иска да отиде на фестивала, трябва отсега да прегледа старите ракли за ръченици, престилки, забрадки, калпаци, сукмани, пояси, апелират организаторите на “Бялата жътва”. Хората, които не могат да се пременят с народна носия, и с тениска с българска шевица ще се впишат в множеството на празника.